Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A füll betegségei

Otoscierosis

Panaszok

Fülzúgás, gyakran tücsökciripelés jelleggel, fokozódó, döntően vezetéses típusú halláscsökkenés. Rendszerint a folyamat egyoldalú, de mindkét fülön kialakulhat.

Okok

Az otosclerosis mint betegség nem a fül meszesedését jelenti, hanem a belső fül csontos labyrinthusának a betegsége. A megbetegedés a középfül és a belső fül közötti összekötő ponton alakul ki a leggyakrabban. Ez azt jelenti, hogy a kengyel talpa és az ovális ablak között alakul ki új csontképződés. Ennek eredményeképpen a kengyel talpa mereven rögzítődik, s elveszti mozgásképességét, így a hangenergia nem vezetődik tovább a belső fülbe. A csont kialakulását az ovális fülkében jelenleg magyarázni nem tudjuk. Oka ismeretlen. Öröklési faktorok valószínűek.

Megbetegedési kockázat

A betegség túlnyomórészt idősebb korban alakul ki.

Lehetséges következmények és szövődmények

A megbetegedés hallásjavító műtéttel az esetek 90%-ában javítható. Általános tapasztalat, hogy ha a belső fül is károsodott, akkor korrekt hallásjavító műtét után a hallás rosszabbodik.

Megelőzés

Nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal, ha alapos gyanú áll fenn, hogy otosclerosisunk van.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Kezelés

Ha a belső fül funkciója jó, hallásjavító műtét (stapedectomia) végezhető. A műtét lényege : a nem mozgó, rögzült kengyelt eltávolítja, és az üllő hosszú szárára rögzít drótprotézist, ami az ovális ablakba vezet. Mintegy száz ilyen műtétre esik egy műtét következtében kialakuló halláskiesés. Azokban az esetekben, amikor műtét nem végezhető, hallókészülék viselése javasolt.