Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A füll betegségei

Süketség

Panaszok

A hallásképesség teljes elvesztése.

Okok

Lehet született vagy mindazok az okok eredményezhetik, amiket a nagyothallás okainál felsoroltunk.

Megbetegedési kockázat fokozódik

Ugyanazok az okok játszanak itt szerepet, mint a nagyothallás esetében.

Megelőzés

A született süketség megelőzésére ma még nincs lehetőség. A környezeti zajártalom a hallás számára fokozott veszélyeztetettséget jelent.

Lehetséges következmények és szövődmények

A teljes süketség számos szociális problémát vet fel és komoly hátrányt jelent az életvitelben és a foglalkozásban.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A halláscsökkenés észlelésekor azonnal.

Öngyógyítás

A hallássérült vagy súlyosan fogyatékos, süket emberek problémáinak könnyítését szervezetük, a Hallássérültek Országos Szövetsége segít megoldani, szájról olvasó tanfolyamok szervezésével, ill. a kézjel beszéd megtanításával.

Kezelés

Mind a két fül süketsége esetében lehetőség van ún. cochlearis implantátum műtéti behelyezésére. Az implantátum behelyezésének fontos feltétele a jól funkcionáló hallóideg. Az implantátumoknak több típusa van. Egy belső, a csigába kerülő rész, amely több elektródból állhat. Egy külső rész, ahol a hangenergia átalakítása történik. Jó eredménnyel alkalmazható ez a módszer azokban az esetekben, ahol a hallás a beszédfejlődés után szűnt meg.

Ezekben az esetekben az implantátum segítségével észlelhetők újból a környezet zajai, de beszámoltak már újbóli beszédmegértésről is. Nagy hátránya az implantátumok alkalmazásának rendkívül drága voltuk.