Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Gerincbetegségek

Gerincferdülés (scoliosis)

Scoliosisnak a gerinc oldalirányú elhajlását nevezzük, amihez egyidejűleg a csigolyák hossztengely körüli elfordulása is társul.

Panaszok

Gyakran lehet látni másoknál a gerinc elhajlását, pl. ruhavásárlásnál. A betegség előrehaladott stádiumban mutatkozik csak a gerincpúp:

  • az egyik csípő jobban előemelkedik,
  • az egyik váll (legtöbbször a jobb) valamivel magasabban van, a lapocka előemelkedik.
  • előrehajlásnál látható, hogy a gerinc egyik oldalon hátrafelé előboltosul (bordapúp vagy ágyéki dudor).

A gerincferdülés okai

A legtöbb scoliosis eredete ismeretlen. Ritkán bénulás, veleszületett deformitás áll a háttérben.

Megbetegedési kockázat

100 esetből 2-4-nél lehet gerincferdülést találni, 1000 ilyen beteg közül azonban csak 2-4 az, akit mint scoliosisost kezelni kell. A scoliosis legtöbbször 13-14 éves kor között jelentkezik. Lányoknál négyszer gyakoribb, mint fiúknál. Ha a növekedés már befejeződött, a gerinc elferdölése is lelassul, gyakran teljesen megáll.

Öröklődés: scoliosisos családban a megbetegedés veszélye fokozott.

Gerincferdülés lehetséges következményei

  • Fájdalom
  • A mellkas is deformálódik, a szív és tüdő funkciója károsodhat.
  • Az érintettek nagyon szenvednek a kilakult púp miatt.

Megelőzés

Az időben történő felismerés a legjobb megelőzés, az enyhe scoliosisos gyermeknek félévenként kell ortopédiai  vizsgálatra mennie, hogy az esetleges rosszabodás időben felderíthető legyen.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a fent leírt tünetek jelentkeznek. A kevésbé tapasztalt orvosok röntgenfelvételen könnyen elnézhetik a scoliosist. Különösen azokban az esetekben, ahol a felvétel készítése közben a gyermek nem állt teljesen nyugodtan, mutatkozhat látszólag elhajlottnak a gerinc. A csigolyák hossztengelye körüli elfordulás ezekben az esetekben mindig hiányzik.

A gerincferdülés kezelése

Gyógytorna csak az enyhe scoliosis fokozódását képes megállítani. Súlyosabb esetben szükséges még megfelelő fűző viselése is. Ez legyen kellően adaptált a törzsre. A fűző a gerincre gyakorolt nyomó-  és húzóerőkkel a kívánt irányba fejti ki hatását. A gyógytorna támogatja és kiegészíti a fűző hatását. A fűző viselésének időtartama attól függ, milyen súlyos az elváltozás, és a kezelést milyen életkorban kezdtük. A fűző viselésének időtartama 14-23 óra között van. A kezelés a növekedés befejeződéséig tart. Ez lányoknál kb. a 15 éves, fiúknál kb. a 17 éves kor.

Probléma: nagyon nehéz az aktív, fiatal betegeknél az ilyen „páncél” viselését elfogadtatni. Nincs fájdalom, és nehezen látják be, hogy a kezelés elmaradása milyen következményekkel jár. 

A fűzők nyomnak, akadályozzák a mozgást, a manapság divatos könnyű ruházattal alig lehet elfedni.

Következmény: sok esetben az elváltozás rosszabbodik, műtéti megoldás válik szükségessé.

Műtét:

A scoliosis műtéti korrekciója nagy műtét, melyet csak erős torzító gerincgörbület esetében végeznek.