Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Gyermekbetegségek

Bepisilés, bevizelés gyermekeknél

Tünetek, panaszok

Legtöbbször a szülőket zavarja, hogy a gyermek még nem szobatiszta. Sokszor téves ismereteik vannak afelől, mikortól kezdve kellene a gyermeknek ezt a fejlődési fokot elérni. A bepisilés csak akkor igazán panasz, ha ötéves kor fölött rendszeresen bekövetkezik anélkül, hogy a gyermeknek húgyúti betegsége lenne.

Bepisilés okai

A bepisilés legtöbbször akkor lép fel újra szobatiszta időszak után, ha a gyermek önbizalmát valamilyen megrázkódtatás éri. Szinte mindig fennáll valamilyen lelki összeütközés: veszekednek a családtagok, új testvér született, nem megy az iskola.

Kockázati tényezők

Az erőszakos tisztaságra nevelés a gyermek hólyagürítését a család központi kérdésévé avatja. Szorongást kelt a szigorú parancs, fenyegetés és a büntetés; és mégcsak nem is lehet ilyen eszközökkel elérni azt, hogy a gyermek hólyagját vagy végbelét kiürítse. Ellenkezőleg: a gyermek egyre inkább szembefordul a szülővel. A bepisilés azt is jelezheti, hogy a gyermeknek húgyúti fertőzése van.

Lehetséges következmények és szövődmények

A bepisilés a gyermeket is nagyon zavarja. Éppen ezért nem szabad szidással vagy büntetéssel még tovább rontani a helyzetet, ettől csak csökken amúgy is megrendült önbizalma. Az eredetileg ártalmatlan jelenségből ördögi kör kialakulása révén nagy baj lesz.

Bepesilés megelőzése

Türelemmel és bátorító figyelemmel lehet elérni azt, hogy a szobatisztaság elérésére kifejtett erőfeszítések ne torkolljanak a szülők és a gyermek közötti közelharcba. Ha a szülő megbízik a gyermekben, előbb-utóbb azt tapasztalja, hogy maga a gyermek igényli egyszer csak a pelenka elhagyását. Ha a szülők a teli edényt ajándéknak tekintik, nem ütköznek nehézségbe a tisztaságra való nevelés terén. A gyermek természetes utánzó készségét lehet kihasználni azzal, hogy a felnőtt nem zárja be hermetikusan a WC-ajtót.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a szobatisztaság kérdése megterheli a szülők es a gyermek közti kapcsolatot. Minden olyan esetben, amikor a gyermek húgyúti fertőzésének gyanúja merül fel.

Öngyógyítás

A száraz éjszakát apró jutalommal kell díjazni; lehet naptárt is vezetni, a gyermek a sikeres napra valamit beragaszt a naptárba, ez emeli a gyermek önbizalmát. A kudarcról nem kell túl sokat beszélni. Nem helyeselhető a csengős matrac és ehhez hasonló eszköz használata, minthogy az idomítás elvén alapul, a háttérben meghúzódó probléma feltáratlan marad. Hatástalan az éjszakai ébresztés, a kora esti órákban az ivás megtiltása.

Kezelés

Ha a nedves lepedő már az egész családot izgatja, pszichoterápiás tanácsért kell folyamodni. Ez a terület a gyermekkori pszichoterápia klasszikus témája.

Gyógyszerek

A gyermekgyógyász és gyermekpszichiáter csak a legritkább esetben folyamodik gyógyszerhez, pl. valamely depresszioellenes szerhez; ráadásul csak ritkán eredményes az ilyen kezelés: csak az esetek harmadában szűnik meg a panasz, többségükben három hónapon belül újra fellép a bevizelés. A gyógyszer mellékhatása szájszárazság, keringési és látási panaszok, nem is ritkán.