Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Gyermekbetegségek

Gyermekkori alvászavarok

Panaszok

Minden gyermeknek időre van szüksége ahhoz, hogy alvási ritmusa kialakuljon. Sok csecsemő már hathetes korban tíz órát alszik éjjel egyfolytában, de egyesek még kilenc hónaposan sem alusszák végig az éjszakát. Ez persze a felnőttet zavarja, aki kénytelen éjjel fölkelni a gyermekhez.

A gyermek szemszögéből nézve az éjszakai felét,- redes tökeletesen normális dolog. Kesőbb sok gyermek nem tud elaludni, nyugtalan, nyavalyog.

Elalvási nehézség ritka a gyermekkorban. Az persze nem ritka, hogy a gyermek nem akar lefeküdni vagy elaludni; ez kisgyermekkorban is előfordul. Az sem ok az aggodalomra, ha a gyermek éjjel noha felriad; kivált 3 és 8 éves kor között gyakran fordul ez elő. 5 és 12 éves kor között alvajáró lehet a gyermek. Álmában bolyong anélkül, hogy megsérülne.

Okok

A fiatal csecsemő legtöbbször azért ébred föl, mert éhes, de az éjszakai sírás ezt is jelentheti: egészen egyedül vagyok ezen a világon. A komoly elalvási zavar szinte mindig félelmet okozó lelki megterhelés következménye;  ez gyakori, ismétlődő rémálmokban is kifejeződhet.

Kockázati tényezők

Az elválástól való félelem, szokatlan új környezet által kiváltott izgalom és bizonytalanság mindenféle alvászavar termékeny talaja.

Lehetséges következmények és szövődmények

A gyermek alvászavara az egész család életét megmérgezheti, még a házastársak kapcsolatát is.

Megelőzés

Különösen kisgyermekben okozhat elalvási zavart a szülőtől való elszakadástól érzett félelem. A kisgyermeknek biztonságérzésre van szüksége, éreznie kell, hogy gondozójára maradéktalanul haeyatkozhatik.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha az elalvás vagy alvás zavara gyakorivá válik, a szülő nem tudja az okot kideríteni vagy leküzdeni. Legjobb olyan orvoshoz fordulni, aki a családot és a gyermeket jól ismeri.

Házi gyógyítás

Ha a házastársat ez nem zavarja, a gyermek a felnőtt ágyában alszik a legnyugodtabban. A módszert mégsem ajánljuk, pedig a közfelfogással ellentétben az agyonnyomás vagy fulladás veszélye nem áll fenn. 

A felnőtt hamar megtanulja, hogy álmában is figyelje a gyermek rezdüléseit. A gyermek rugdalódzással adja tudomására, hogy kényelmetlen a helyzete.

Ha a felnőtt nem kíván a módszerrel élni, legalább ossza meg a gyermek éjszakai felügyeletét valakivel. Ha mindig egy ember ugrik fel legjobb álmából — ez legtöbbször az édesanya — hamarosan teljesen kimerül.

Kezelés

Gyakran az egész család feladata a félelmet kiváltó tényező felismerése. Csak egészen szélsőséges helyzetben fogadható el gyógyszeres beavatkozás. Sajnos az orvosok egy része inkább enged a szülők unszolásának, holott tudják, hogy az altató-és nyugtatószereket könnyű megszokni.