Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Gyermekbetegségek

Kanyaró (morbilli) gyermekkorban

Kanyaró tünetei

A fertőződéstől az első tünetek megjelenéséig 10 nap telik el. Legtöbbször náthával, kötőhártyahuruttal, köhögéssel kezdődik, a láz egyre magasabb, akár 39 °C fölé is emelkedhet. Kb. 4 nappal később jelenik meg a kiütés, ekkor a láz 40 °C is lehet.

Jellegzetes esetben a kiütés a fülek mögött kezdődik, az arcra, nyakra, törzsre, majd a végtagokra terjed. Nem viszket. Mintegy három nap múlva a kezdetben élénkpiros lencsényi foltok barnássá válnak, kb. 2 hétig látszanak, emiatt nem szabad aggódni. A gyermek leginkább a kötőhártya-gyulladástól és a száraz, izgatott köhögéstől szenved, torka is fáj.

Ok

Vírus okozza, közvetlen közelből rendkívül fertőz, de tárgyakkal nem vihető át. 

Lehetséges következmények és szövődmények

Gyakori a baktériumokkal történő felületfertőződés: középfülgyulladás, tüdőgyulladás.

Kanyaró megelőzése

Mivel rendkívüli mértékben fertőz az első néhány napban, el kell különíteni a beteget. A négy, hónaposnál fiatalabb csecsemők ritkán betegszenek meg, mivel még van anyai eredetű védettségük. A kanyaró elleni védőoltás kötelező.

Mikor forduljunk orvoshoz? 

  • Kanyaró gyanúja esetén. Az orvosi vizsgálattal legtöbbször eldönthető, hogy társult-e a kanya-róhoz baktérium okozta fertőzés, amely anti-biotikumos kezelést igényel.

Vigyázat: helyes az orvosi rendelőt előzetesen telefonon felhívni, nehogy a beteg, az ott várakozókat fertőzze meg.

Azonnal orvoshoz kell fordulni,  ha 

  • a gyermek tarkója merev : nem engedi, hogy fejét mellére hajtsuk, 
  • görcs lép fel, 
  • a gyermek tudatállapota romlik, 
  • szokatlan vérzések lépnek fel a bőrön.

Házi gyógyítás

Ágynyugalom : az energiatakarékosság révén a védekezőrendszer erőteljesebben tud a kórokozóval szembeszállni. A magas láz és az izzadás folytán a beteg sok folyadékot veszít, ezért gyakran kell folyadékkal kínálni. Hiba a lázas beteget melegen felöltöztetni. Legjobb a pamutból készült ruházat. a takaró ne legyen vastag, a szoba hőmérséklete legyen a szokottnál hűvösebb, 18 és 20 °C között. Magas láz esetén alkalmazzunk állott vizes mellkasi borogatást. A torok fájdalmasságát hideg italokkal, hűvös, páradús szobalevegővel lehet enyhíteni.

A legtöbb gyümölcslé savtartalma révén izgatja a gyulladt nyálkahártyát. Az étvágy rossz, a nyelési fájdalom miatt pépes táplálékot adjunk. A kötőhártya-gyulladás következménye a fénykerülés; ezen segít a szoba besötétítése vagy a napszemüveg.

Kezelés

Mint a vírusbetegségekben általában, csak tüneti a kezelés. Lázcsillapítót alkalmazunk, ha 38,5 °C fölé megy a láz.