Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Gyermekbetegségek

Rubeola (rózsahimlő)

A rubeola tünetei

Bevezető tünetei annyira enyhék, hogy legtöbbször a kiütés hívja fel a figyelmet. A lappangási idő az első panaszig 10 nap, a kiütés megjelenéséig két hét. Kis lencsényi, világospiros foltok jelennek meg az arcon, majd a törzsön, végül a végtagokon. Jellegzetesnek mondják a tarkótáji nyirokcsomók duzzanatát. A láz csekély vagy hiányzik. Az általános állapot jó. A gyermekek körülbelül egyharmadában észrevétlenül zajlik le a fertőzés.

A rubeola okai

Vírus; cseppfertőzéssel terjed, tárgyakkal nem lehet átvinni.

Kockázati tényezők

Leginkább az óvodás- és iskoláskor megbetegedése.

Lehetséges következmények és szövődmények

Rendkívül ritka szövődmény az agyvelőgyulladás.

Megelőzés

Vigyázat: a megbetegedett gyermeket várandós nőktől távol kell tartani. Ha ez mégis megtörténnék, a leendő anya azonnal forduljon szülészhez.

A rózsahimlő a kiütés megjelenése előtt kb. egy héttel már fertőz, a kiütést követő 4-5 napon áll fenn a fertőzés veszélye. A természetes betegség tökéletesebb védelmet nyújt az egész életen át, mint a védőoltással bevitt élő oltási vírus. Ezért kívánatos, hogy kislányok már gyermekkorban átessenek a természetes betegségen. A rózsahimlő ellen kötelező védőoltást alkalmazunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha a fenti enyhe tünetekhez fülfájás, erős köhögés vagy egyéb tünet társul. Az orvost telefonon értesítsük, mielőtt a rendelőbe indulunk.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha 

  • a gyermeknek görcse van,
  • tudatállapota beszűkül.

Házi gyógyítás

Mivel a betegség alig okoz panaszt, nincs szükség rendszabályokra.

A rubeola kezelése

Legtöbbször semmilyen kezelésre nem szorul a gyermek.