Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Gyermekbetegségek

Skarlát (vörheny) gyermekkori fertőző betegség

Skarlát tünetei

A lappangási idő 2-5 nap; hirtelen lázzal, fejfájással. erős torokfájással, gyakran hányással kezdődik a betegség. Másnap vagy harmadnap jelenik meg a jellegzetes kiütés: kölesnyi piros foltok, összefolynak, kissé messzebbről nézve bársonyos jellegűek. Nyomásra a kiütés helye sápadt sárga.

A kiütés a törzsön, hajlatokban kezdődik, az egész testre kiterjedhet, de az arcot mindig megkíméli. Az arc viszont feltűnően pirosak. Kezeletlen esetben a kiütés néhány nap alatt halványulni kezd, mintegy két héttel később a tenyereken és a talpakon nagy kiterjedésű lemezes hámlás következik be.

A nyelv fehér, piros szemölcsszerű képződmények emelkednek ki: epernyelv, mások szerint málnanyelv. A nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata állhat fenn.

Okai

A Streptococcus nevű baktérium a kórokozó.

Kockázati tényezők

Skarlátos beteg a környezetben, a családban, óvodában vagy iskolában. Az őszi hónapokban gyakoribb.

Lehetséges következmények és szövődmények

Amióta antibiotikumokkal kezeljük, megszűnt rettegett betegségnek lenni. Korábban igen súlyos lefolyása is lehetett (ún. toxikus scarlatina), gyakori volt a fül és az orrmelléküregek gennyes gyulladása. A kezeletlen vörhenyt gyakran követte rheumás láz.

Skarlát megelőzése

A megfelelően kezelt skarlátos beteg igen hamar elveszti fertőzőképességét, szakszerű beavatkozás nélkül viszont heteken át fertőző maradhat.

A beteget az elsö napokban elkülönitjük. A vele érintkező személyek védelmét bízzuk az orvosra.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Vörheny gyanúja esetén. Az orvosi rendelőt helyes telefonon előre értesíteni.

Azonnal gyermekorvoshoz vagy kórházhoz fordulni, ha 

  • lázcsillapítás ellenére sem csökken a láz 40 °C alá, 
  • görcs lép fel,
  • a beteg erősen nyugtalan, rossz a közérzete,
  • nagyfokú hányás, hasmenés lép fel.

Házi gyógyítás

A torokfájás, láz, ill. fejfájás kezelését illetően lásd a megfelelő menüpontokat. A torokfájást hideg nyaki borogatással enyhithetjük.

Skarlát kezelése

Vörheny gyanúja is elég ok arra, hogy a gyermekorvoshoz forduljunk. Mindenképpen antibiotikus kezelésben kell a gyermeket részesíteni. Helyes a torkát leoltani, később ellenőrző vizsgálatokat végezni (pl. vizeletvizsgálatot).