Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Gyermekbetegségek

Szamárköhögés (pertussis)

A szamárköhögés tünetei

Erősen fertőző, hosszan elhúzódó betegség. A népi mondás szerint : három hétig közeleg, három hétig marad, három hét, míg elmegy.

A lappangási idő csaknem két hét átlagosan. Fokozatosan alakul ki a köhögés, ezért az első hetekben nem gondolnak rá. Majd kialakul a jellegzetes köhögés : szapora, szaggatott, erőltetett köhögés a kilégzési fázisban, a gyermek belevörösödik, a sorozat végén rövid időre elakad a lélegzet, majd hangos, szamárordításra emlékeztető hang által kísért belégzés következik. A gyermek kimerül a rohamban, gyakran hány is. Legtöbbször nincs láz, még napi 15-20 roham esetén is a rohamok közti időben viszonylag egészségesnek látszik a gyermek. Csecsemőben tüsszentési rohamok lehetnek, rosszabb esetben légzésszünet köhögés nélkül. Csak 6 héttel később kezdenek a rohamok enyhülni és ritkulni.

A szamárköhögés okai

Bakteriális fertőzés. A kórokozó a köhögésközpontot ingerli az agyban.

Kockázati tényezők

A legtöbb gyermekkori fertőzéssel ellentétben ez a betegség a fiatal csecsemőket is képes megtámadni. A fertőzés forrása legtöbbször nagyobb gyermek fel nem ismert szamárköhögése.

Lehetséges következmények és szövődmények

Csecsemőnél kifejezetten veszélyes betegség. Évente több csecsemő hal meg szamárköhögésben. Ha csecsemőnél lép fel a szamárköhögés, állandó megfigyelésre, őrzésre szorul, mivel a légzés leállása a roham végén állandóan fenyeget. Ha ez bekövetkeznék, a csecsemőt fel kell venni, rázogatni, bőringereket alkalmazni. Szájból szájba lélegeztetés is szükséges lehet.

A szamárköhögés megelőzése

A szamárköhögés éppen az első két hétben fertőz legerőteljesebben, amikor még nem lehet felismerni a későbbi jellegzetes tünetek hiánya miatt. Csecsemőt nem szabad szamárköhögős gyermek közelébe sem engedni. Ha ez mégis megtörténne, az orvos esetleg megelőzésként antibiotikumot (Erythromycint) rendel. A jellegzetes köhögés megjelenése után körülbelül három héttel a betegség már nem fertőz kezeletlen esetben ; a fertőzőképes időszakot a beteg antibiotikummal való kezelése kb. 1 hétre rövidíti le. A védőoltás kötelező.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Szamárköhögés gyanúja esetén.
  • Ha a beteg lázas lesz.
  • Ha fülét fájlalja.

Az orvost a rendelésen való megjelenés előtt helyes telefonon értesíteni.

Azonnal gyermekorvoshoz vagy kórházhoz kell fordulni, ha

  • a gyermek színe kékes vagy orrszárnya a légzéssel egy ütemben mozog,
  • görcs, eszméletzavar vagy bénulás lép fel.

Házi gyógyítás

Az ágynyugalom nem feltétlenül szükséges, enyhén meleg (legfeljebb 21 °C-os), páradús levegőjű szobában tartsuk a gyermeket; hasznos a párásító alkalmazása. A szobát gyakran szellőztessük. Mivel a gyermek könnyen hány a roham végén, naponta többször, kis adagokkal etessük. Bőséges legyen a folyadékbevitel, ez a hörgőnyálkát is oldja.

Türelem — de ne túl soká

Mivel 6-12 hétig tart a szamárköhögés, igen fontos a türelmes, kitartó ápolás. A roham után a gyermek vigasztalásra, bátorításra szorul. Amikor viszont a rohamok enyhülnek és ritkulnak, nem szabad túlzott figyelmet szentelni nekik. Ebből kell a gyermeknek meglátnia, hogy már javul az állapota; különben a köhögés zsaroló eszközzé válik a gyermeknél, ezzel akar együttérzést és sajnálatot kivívni magának.

Szamárköhögéd kezelése

A köhögéscsillapító gyógyszerek alig használnak. Antibiotikumot általában nem alkalmazunk, kivéve ha

  • ezzel a fertőzés továbbvitelét lehet megakadályozni,
  • a gyermek csecsemőkorú,
  • a betegnek egyéb jelentékeny betegsége is van, 
  • felülfertőződés következett be.

Nehéz kérdés a nyugtatószerek adása. Lehet, hogy a rohamok alatti félelmet és görcsösséget oldják, de nem hatnak az alapbajra, és számos mellékhatásuk van. Hasznos lehet a hyperimmun egyének véréből készült gammaglobulin.