Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Gyermekbetegségek

Újszülöttkori sárgaság

Panaszok

Sok újszülött bőre az első napokban kismértékben sárga, ez az első hét végére elmúlik. Szoptatott csecsemőkön a megfigyelés szerint valamivel tovább tarthat; a jelenség azonban teljesen ártalmatlan, nem ok a szoptatás abbahagyására.

Okok

Az első napokban az újszülött fölöslegessé vált vörösvérsejtjeit lebontja. Mivel a máj még nem elég érett ahhoz, hogy az ebből keletkező nagy mennyiségű epefestéket kiválassza, sárgaság keletkezik.

Kockázati tényezők

Minden újszülött sárga, kisebb-nagyobb mértékben. Kifejezett lehet a sárgaság, ha az újszülött és édesanyja között vércsoport-összeférhetetlenség áll fenn, vagy újszülött fertőzésben betegszik meg.

Lehetséges következmények és szövődmények

Az enyhe sárgaság veszélytelen, és nem igényel orvosi beavatkozást. Ha azonban a vér epefestékszintje egy bizonyos határt meghalad, károsíthatja az agyszövetet.

Megelőzés

Ha a vércsoport-összeférhetetlenség már a születés előtt ismerté válik, megfelelő lépéseket kell tennni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a csecsemő bőrének színe sárga lesz azonnal. Az orvos dönti el, hogy nem áll-e fenn vércsoport-összeférhetetlenség, fertőzés vagy egyéb ok. Meghatározhatja az epefestékszintet a vérben, jelentős sárgaság esetén további vizsgálatokat végeztet, esetleg naponta.

Házi gyógyítás

Enyhe esetben felesleges, sőlyos esetben pedig nincs rá mód.

Kezelés

Jelentős sárgaság esetén az újszülött ún. fénykezelésben részesül: a csecsemőt meztelenül kékfénylámpa alá helyezik. A kék fény a bőrben lévő epefestéket vízben oldódó és a vizelettel kiválasztható anyaggá alakítja át.