Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A hormonrendszer

Pajzsmirigy betegségek

Pajzsmirigy-megnagyobbodás (struma, golyva)

A struma (golyva) annak a látható jele, hogy a pajzsmirigy-hormon képződés és – hatás közötti szabályozás zavart szenved.

A struma csökkent és fokozott pajzsmirigyműködésnél egyaránt kialakulhat. A golyvaképződés leggyakoribb oka a jódhiány.

Panaszok

A pajzsmirigy növekedése nem okoz panaszt. Ha nagyobb helyet foglal el a nyakon, akkor a nyak megvastagodását okozza és esetleg csomó is tapintható benne. Ilyenkor a hang rekedtté válhat és a légvétel nehezített.

Okok

Jódhiányos golyva: a jódhiány növeli a pajzsmirigysejtek számát. Csak nagyobb tömegű pajzsmirigy képes több hormont termelni, a szervezet a jódhiányt kompenzálni, általában sikerrel.

Csökkent pajzsmirigyműködéssel járó golyva: az agyban lévő hormonközpontok kevés pajzsmirigyhormont érzékelnek. Ennek következtében az agyalapi mirigy fokozza a TSH-termelést. Ez a hormon a pajzsmirigyet fokozott munkára serkenti, noha az amúgy is maximálisan működik, ám ennek ellenére képtelen a szervezetet elegendő pajzsmirigyhormonnal ellátni.

Megbetegedési kockázat

Számítások szerint az emberek a jódszükséglet egyharmadához, jobb esetben feléhez jutnak hozzá. Ha az átlagot tekintjük, a lakosság 15%-ában kell golyvával számolni. Nőknél négyszer gyakoribb az elváltozás, mint férfiaknál. A hormonszempontból aktív életperiódusokban – mint a golyva gyakrabban jön létre.

A megbetegedés kockázata nő, ha

  • az ivóvízben vagy az élelmiszerben kevés jód van (ez gyakoribb a tengertől távoli vidékeken),
  • dohányzik valaki,
  • bizonyos gyógyszereket szed.

Lehetséges következmények, szövődmények

A megnagyobbodott pajzsmirigyben a szövetek egy része nem termel hormont. Úgynevezett hideg göbök alakulnak ki, amelyek hormonszempontból inaktívak. A hideg göbök egy részéből, szerencsére ritkán, rosszindulatú daganat indulhat ki. Más pajzsmirigy-szövetrészek több hormont termelhetnek, ezeket forró göböknek nevezzük. A forró göbök kivonják magukat az agyalapi mirigy szabályozása alól és ettől függetlenül végzik hormontermelésüket. A terhes nők jódhiánya veszélyezteti a magzatot. A vetélés gyakoribb. A gyermeken golyva képződhet. Ha a pajzsmirigyhormon teljesen hiányzik a gyermek szervezetéből, ez a szellemi fejlődést károsítja.

Megelőzés

Jódban dús ételek fogyasztásával el lehet kerülni a jódhiányt; többek között jódtartalmú fogkrém használata vagy jódos ásványvizek fogyasztása ugyan ezt a célt szolgálja.

Sok embernek van hormontermelő göb a pajzsmirigyében anélkül, hogy tudna róla. A 45 év feletti golyvások 65%-át lehet idesorolni. A jódbevitel ezeknél növelheti a pajzsmirigyhormon-termelést. Ezek a legrosszabb esetben krízishelyzetig fokozódhatnak, mely ma is 50%-ban halálos kimenetelű. Az ún. thyreotoxicus krízis különösen idős embereknél jár halálos veszéllyel.

Ha valakinek a pajzsmirigye fokozottan működik, minimális jód bevitele is nagymértékben növelheti a szerv hormontermelését.

Ismeretlen ok miatt néhány emberben a jódnak fordított hatása van. Golyvát hozhat létre, sőt a pajzsmirigyműködés csökkentéséhez vezethet.