Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Inak és szalagok

ínhüvelygyulladás

Az ín egy rostos szövet, amely a csontokat összeköti az izmokkal. Ezek a szövetek irányítják mindenféle mozgásunkat, mint például az ugrást, a futást, a fogást vagy az emelést. Inak nélkül nem tudnánk irányítani testünk mozdulatait.

Az inakat vékony burok veszi körül. Ez a burok egy nyákszerű folyadékot termel, amely mintegy kenőanyagként szolgál az inaknak. Az ín sérülése esetén a burok működésében is zavart okozhat, ennek következtében nem megfelelő összetételű vagy mennyiségű folyadékot termel, ami a burok, vagyis az ínhüvely gyulladásához és megvastagodásához vezet. Ezt az állapotot nevezzük ínhüvelygyulladásnak.

Az ínhüvelygyulladás tünetei

Testünk egyes ínszalagjai, elsősorban a kézben, a lábfejben és a csípőben található inak, hajlamosabbak a sérülésre, mint más testrészeinkben lévők. Az ínhüvelygyulladás is sokkal gyakoribb ezeken a területeken, habár testünk bármelyik ínszalagjánál előfordulhat, legyen az a vállban, a könyökben vagy akár a térdben. A probléma esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • ízületi merevség, amely nehézkessé teszi a mozgást;
  • ízületi duzzanat;
  • ízületi fájdalom;
  • ízületi gyengeség;
  • a kérdéses ínszalag feletti bőrfelület kipirosodása.

Néhány esetben akár láz is jelentkezhet, ami fertőzés jelenlétére utal, így azonnali orvosi ellátást igényel.

Az ínhüvelygyulladás leheséges okai

Az ínhüvelynek gyulladása jellemzően magának az ínnak vagy a körülötte lévő csont vagy izom sérülésének következménye. A probléma nemcsak sportolóknál jelentkezik, hanem olyan embereknél is előfordul, akik különféle ismétlődő cselekvést végeznek nap, mint nap, mint például futószalag mellet dolgoznak, gyomlálnak vagy gépelnek. Bizonyos foglalkozást végző emberek esetében nagyobb az esély a betegség kialakulására, ilyenek például az asztalosok, ácsok, fogorvosok, zenészek, irodai alkalmazottak.

Az ínhüvelygyulladás leggyakrabban a csuklóban, a kézfejben és a lábfejben fordul elő. A sérülést okozhatja ismétlődő megerőltetés, hosszan tartó fizikai tevékenység, például futás, tartósan ugyanabban a testhelyzetben való állás, hirtelen rándulás vagy húzódás.

Ugyanakkor egy már meglévő egészségi állapot is szolgálhat az ínhüvelygyulladás kialakulásának alapjául, mint a reuma (rheumatiodarthritis), bőrkérgesedés (scleroderma), köszvény, cukorbetegség (diabetes), vagy reaktív arthritis, például Reiter-szindróma.

Egyes esetekben az ínhüvely gyulladásának okát nem lehet megállapítani. Más esetekben pedig a problémát az ín külső behatású sérülésének, megvágásának vagy megszúrásénak eredményeként fellépő fertőzés okozza.

Hogyan diagnosztizálható?

Az ínhüvelygyulladást az érintett terület fizikai vizsgálatával lehet megállapítani. Az orvos megnézi, van-e jele ízületi duzzanatnak és bőrpirosságnak, megvizsgálja a terület mozgásképességét, és hogy mozgatás közben jelentkezik-e fájdalom. Esetenként kérhet ultrahangos vagy MRI vizsgálatot is a diagnózis megerősítésére és más betegségek, mint például a reuma kizárására.

Az ínhüvelygyulladás kezelése

Az ínhüvelygyulladás kezelése elsősorban a gyulladás és a fájdalom csökkentését célozza meg. Az egyik megoldás az érintett terület pihentetése és a kiváltó okként szolágló tevékenység abbahagyása. Az orvos javasolhatja rögzítő vagy sín használatát is, amivel az értintett területet mozdulatlan helyzetben lehet tartani. A melegítés vagy a hideg borogatás szintén segíthet csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat. De egyéb kezelési módszereket is javasolhat az orvos, például:

  • masszázst;
  • az érintett terület nyújtását, lazítását;
  • bőrön át történő elektromos ideg-izom ingerlés kezelést (TENS - Transcutaneous Electronic Nerve Stimulation);
  • vagy ultrahangos kezelést.

Ezen kívül az orvos gyógyszert is, nem szteroidos gyulladáscsökkentőt, mint az ibuprofen, vagy kortikoszteroidos injekciót, de fertőzés okozta esetekben akár antibiotikumot is felírhat az ínhüvelygyulladás kezelésére.

Amennyiben az ínhüvelygyulladás egy már meglévő egészségügyi állapot következménye, mint reuma vagy köszvény, a kezelés során ezeknek a problémáknak az orvoslását is magában kell, hogy foglalja.

Az ínszalag gyógyulása után az orvos az izom megerősítését szolgáló gyakorlatokat és fizikoterápiát is javasolhat. Az izom megerősítése megvédi az ínszalagot az esetleges jövőbeni sérülésektől. Amennyiben visszatérő ínhüvelygyulladásról van szó, az orvos sebészeti beavatkozást is javasolhat a probléma megoldására.

Milyen kilátásai vannak a pácienseknek?

A betegség jelentkezése esetén nagy a valószínűsége, hogy a kezelés után teljesen felépül a beteg. A további problémák akkor adódnak, ha folytatja az ínhüvelygyulladást kiváltó tevékenységet. Ebben az esetben az ínszalagot érintő sérülés akár végleges is lehet, ez pedig kihatással lehet az ízületre. Idővel az ízület merevvé válhat, a mozgása pedig korlátozottá.

Amennyiben az ínhüvelygyulladást fertőzés okozza, antibiotikumra van szükség a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére, mivel egy elszabadult fertőzés akár életveszélyes is lehet. A fertőzés megfelelő kezelésével azonban jók a kilátások a teljes gyógyulásra.

Hogyan előzhető meg az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelygyulladás megelőzhető, ha kerüljük a megerőltető és ismétlődő mozgásokat és mozdulatokat. Az ízület körüli izmok erősítése szintén segíthet elkerülni az ilyenfajta sérülést, csakúgy, mint a nyújtás és a gyógytorna.

A kezek, a csípő és a lábak megvágása, külső fizikai sérülése esetén a seb alapos kitisztítása segít megelőzni az esetleges fertőzést, így az ennek következtében kialakuló ínhüvelygyulladást is.