Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Inak és szalagok

Pattanó ujj

Egy vagy több ujj behajlott helyzetben rögzül. Az ujjak erővel kinyújthatók, de csak kis zökkenővel (ekkor jellegzetes pattanás hallható). Az érintett ujjak töve általában duzzadt és érzékeny. A jelenséget az ínhüvelyben lévő gyulladása okozza. Amikor az ujjat behajíltják, a gyulladt ín kicsúszik az ínhüvelyből, de oda már nem tud visszacsúszni - ezért az ujj behajlítva rögzül, amíg ki nem egyenesítik.

Mik a pattanó ujj tünetei?

 A probléma gyakori korai tünetei:

 • hosszan elhúzódó fájdalom az ujjak tövénél;
 • duzzanat vagy csomó kialakulása az ujjak tenyér felőli tövénél;
 • az ujjak töve körüli érzékenység;
 • mozgatáskor kattanó vagy pattanó hang;
 • az érintett ujj merevsége.

Megfelelő kezelés nélkül az ujj állapota tovább romlik. Előrehaladott tünetként az érintett ujj hajlított vagy nyújtott pozícióbanbeakad, a másik kéz segítsége nélkül nem lehet az ujjat kinyújtani vagy behajlítani.

 A tünetek a reggeli órákban a legerősebbek, majd a nap folyamán az ujj a mozgatás során bejáródik.

Mi okozza?

A kezünk számtalan kis csontból áll, amelyekhez az izmokat ínszalagok rögzítik. Amikor az izmok összehúzódnak vagy kinyúlnak, az ínszalagok ennek megfelelően húzzák meg vagy eresztik vissza a csontot, hogy az ujjak mozogjanak.

A hosszú ínszalagok, az úgynevezett hajlítóinak, az alkartól egészen a kéz izmaiig és csontjaiig vezetnek. A hajlító inak egy hajlító ínhüvelyben mozognak, amely tulajdonképpen egy alagút az ín számára. Ha ez az alagút valami miatt összeszűkül, az ín nem tud akadálymentesen mozogni benne. Ez okozza a pattanó ujj kialakulását.

Ha az ín a szűk ínhüvelyben kénytelen mozogni, felszínén irritáció lép fel és bedagad. Az ujj mozgatása ezáltal rendkívül nehézzé és kényelmetlenné válik. A gyulladás a duzzanat növekedéséhez vezet, ami tovább korlátozza a mozgatást. Ennek köszönhető, hogy az ujj behajlított állapotban marad és csupán nagy nehézségek árán lehet kiegyenesíteni.

Kinél jelent kockázati tényezőt a kialakulása?

Egyeseknél nagyobb az esély a pattanó ujj kialakulására. Egyes vélemények szerint például nőknél sokkal gyakoribb, mint férfiaknál.

A kockázati tényezők többek között:

 • 40 és 60 év közötti kor;
 • diabétesz;
 • pajzsmirigy alulműködés;
 • rheumatoidarthritis;
 • tuberkulózis;
 • olyan ismétlődő tevékenység végzése, amely a kéz megerőltetésével jár, mint például hangszeren való játék vagy kéziszerszámok rendszeres használata.

A pattanó ujj leggyakrabban zenészeknél, mezőgazdaságban dolgozóknál és gyári munkásoknál alakul ki.

Hogyan diagnosztizálható?

Az orvos általában fizikai vizsgálat és az egészségi előéletünkkel kapcsolatos kérdések alapján diagnosztizálja a problémát. Figyeli a mozgás közben hallható jellegzetes kattanó hangot, szemügyre veszi a behajlított állapotú ujjat, megfigyeli a kéz ujjainak behajlítását és kinyújtását. A diagnózishoz jellemzően nincs szükség röntgenre vagy más képalkotó vizsgálatra.

A pattanó ujj kezelése

A kezelés típusa a tünetek súlyosságától függ.

Otthoni kezelés során a következőket alkalmazhatjuk:

 • 4-6 hétig tartózkodjuk a panaszokat okozó, ismétlődő tevékenység végzésétől;
 • viseljünk sínt vagy merevítőt, hogy korlátozzuk a kéz mozgását;
 • jegeléssel csökkentsük a duzzanatot;
 • tegyük a kezünket naponta többször is meleg vízbe, hogy segítsük az izmok és inak ellazulását;
 • óvatosan végezzünk nyújtógyakorlatokat az ujjunkkal, hogy növeljük a mozgási tartományát.

A gyógyszeres kezelés segít enyhíteni a gyulladást. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek többek között:

 • az ibuprofen;
 • a naproxen;
 • a receptre felírt gyulladáscsökkentők;
 • a szteroid injekciók.

Kezelés injekcióval

A kortikoszteroidos kezelés szintén hatékony lehet, de a tünetek a kezelés után visszatérhetnek. Egy tanulmány szerinta kortikoszteroidos injekciós kezelés után a tünetek a páciensek 56%-ánálegy éven belül visszatértek. Ez jellemzően több hónappal a kezelés után következett be. Az injekciós kezelés azonban gyors és egyszerű, és alkalmazásával elodázhatjuk a sebészi beavatkozást, amíg megfelelő idő adódik rá.

A kutatók ugyanebben azt is kimutatták a tanulmányban, hogy az inzulinhoz kötött diabétesszel élő páciensek esetében, akik egyben fiatalabb korúak voltak és a probléma több ujjukat is érintette, a tünetek visszatérése sokkal valószínűbb volt. 

Műtét

Ha az otthoni gyógymódok és a gyógyszeres kezelés sem használt, akkor az orvos javasolhatja a műtéti beavatkozást. A sebészek járóbetegellátás keretén belül, ambuláns formában végzik el a pattanó ujjon történő sebészeti beavatkozást. Helyi érzéstelenítés után a sebész egy kis bemetszést ejt a tenyéren, majd hosszanti irányban egy kis részen bevágja a beszűkült ínhüvelyszakaszt.

Az ínhüvely gyógyulása során a terület lazább lesz, ezáltal az ujj könnyebben mozog. A sebészeti beavatkozás kockázata egy esetleges fertőzés vagy a nem a vártnak megfelelő eredményű gyógyulás.

A műtét után

A sebészeti beavatkozás után felépülés időtartama néhány héttől hat hónapig terjedhet. Az orvos javasolhat fizikoterápiás kezelést, amely csökkenti a műtét utáni merevséget, de ez nem minden esetben szükségszerű. Általában azonban miután az orvos felszabadítja az ínhüvelyt, az ín ismét szabadon tud mozogni és a páciens néhány napon belül visszatérhet a mindennapi életéhez. A varratszedésre 7-14 napon belül kerül sor.

Mik a kilátások?

Az életmódváltás és az ismétlődő cselekvések kerülés gyakran megfelelő kezelése lehet a pattanó ujj problémájának.