Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Izom betegségek

Izomhúzódás, izomszakadás

Ha az izomrostokat annyira megnyújtjuk, hogy egy kis helyen beszakadnak, izomhúzódásról beszélünk. Az izomrost szakadása nagyobb hiány kialakulását jelenti az izomfonatban. Az izom teljes átszakadása csak igen ritkán fordul elő.

Panaszok

Húzódásnál: pontszerű, szúró fájdalom, különösen az érintett hely megnyomásakor.

Friss szakadásnál: fájdalmas besüppedés az érintett helynek megfelelően; gyakran dudor alakul ki a károsodás felett vagy alatt.

Okok

  • Az izmok folyamatos túlterhelése,
  • Ütés vagy rúgás az erősen megfeszült izomra.

Megbetegedési kockázat

Ha az izmok gyengék, ill. sportnál.

Lehetséges következmények és szövődmények

Minél nagyobb a szakadás és az elszakadt izomrostok száma, annál nagyobb a képződött vérömleny. Ha a sérülést nem helyesen kezeljük, több izomrost hegesen összenő. Ezen a területen az izom elveszíti rugalmasságát, ez fokozza a további szakadás veszélyét. A vérömleny felszívódásához négy-hat nap szükséges. Egy húzódás kb. négy hét alatt gyógyul meg, az izomszakadás mintegy hat hét gyógytartamú. Legalább három hónap szükséges, amíg az izom ismét visszanyeri korábbi erejét.

Megelőzés

Jól bemelegíteni. Nem túlterhelni az izmokat. Kondicionáló tréning, védőkötés, védőharisnya.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha feltételezhető izomhúzódás, izomszakadás. Laikus nem döntheti el, hogy vajon a szakadást kell-e operálni vagy nem.

Öngyógyítás

  • A sérült végtagot polcoljuk fel.
  • 24 órán keresztül hidegkezelés, így a képződő vérömleny a lehetséges legkisebb méretű lesz.
  • Legkorábban akkor, ha a duzzanat már nem fokozódik, a vérömleny felszívódását melegkezelés: meleg fürdő, iszappakolások.

Kezelés

Fizikális kezelés

Tehermentesítő kötés segít a fájdalmak csökkentésében. A kötést alulról felfelé haladva helyezzük fel. Csak az alkalmazza, aki felhelyezését megtanulta.

A gyógyulás alatt is meg kell őrizni az izmok mozgásképességét, például:

  • könnyű mozgásgyakorlatokkal a kádban vagy a zuhany alatt,
  • gyógytornával
  • későbbiekben ultrahang- és rövidhullám-kezelésekkel.

Gyógyszerek

Heparint vagy piócakivonatot tartalmazó kenőcsök az izomszakadás következtében létrejövő vérömleny felszívódását elősegíthetik, bár hatásuk vitatott.

Elviselhetetlen fájdalmak esetén fájdalomcsillapítók ajánlhatók.

Műtétek

A nagyobb izomszakadásokat meg kell varrni. Így az izmok teljes funkcióképessége helyreállítható.

Izomgyengeség (izomsorvadás)

Amit a köznyelv mint „izomgyengeséget” vagy „izomsorvadást” ismer, az olyan tünet, amely több mint száz különböző vázizombetegséget takar.

Az izmok az ellátó idegek károsodása, megbetegedése esetén nem kapnak „munkára szólító ingert”, elsorvadnak. Ezt úgy lehet észrevenni, hogy a felső és alsó végtagok fokozatosan elvékonyodnak. Ekkor idegi eredetű izomsorvadásról, neurogén izomtrophiáról beszélünk.

Ha az idegek egészségesek, de maga az izom beteg, ugyanígy gyengeség alakul ki. Ez kívülről nem mindig látható, mivel a kötőszövet-szaporulat, ami a károsodott izmok helyét elfoglalja, elfedi a sorvadást. Ezeket a betegségeket izomdystrophiának nevezzük.

A betegségek mindkét csoportban – részben – örökletesek. Lefolyásuk feltartóztathatatlan, minél későbbi életkorban jelentkeznek azonban, annál lassabban haladnak előre.

Kezelésükben az idegbetegségek szakorvosai illetékesek. Különösen a gyermekek esetében fokozott annak a veszélye, hogy a gyermekorvos vagy az általános orvos a betegséget nem ismeri fel időben. Jóllehet oki kezelés nem lehetséges, célzott gyógytorna az izomerőt hosszú ideig fenntartja.

Izombetegnek lenni annyit jelent, mint fokozatosan csökkenő izomerővel és mozgáslehetőséggel évekig, évtizedekig együtt élni; legtöbbször mások segítségére utalva, esetleg tolószékhez kötöttnek lenni. Segítséget és támogatást az érintettek és családtagjaik az önsegélyező csoportoktól kaphatnak.