Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Ízületek

A test szomszédos csontjai egymással ízületek révén kapcsolódnak össze. Ez mozgásképességünk előfeltétele. A térdizület pl. a rugalmas járást, a könyökizület a megtámaszokdást, a vállízület a karlendítést teszi lehetővé.

Porc

Azért, hogy a csöntvégek egymáshoz súrlódásmentesen kapcsolódni és elcsúszni tudjanak, egy rugalmas, nyomásnak ellenálló porcsapkával borítottak.

A porcszövetnek vérkeringése nincs, de ennek ellenére élő szövet. Belsejében a porcsejtek (chondrocyták) foglalnak helyet. Termelik az alapálloményt, ami biztosítja a porc növekedését és rugalmas tartását. Az ehhez szükséges táplálóanyagot a porcsejtek lassan, folyamatosan veszik fel at ízületi folyadékból.

Ha a táplálék közvetítésében zavar támad, a porcsejtek elhalnak. Az elhalt porc lassan leépül. Ezután a védtelen csontok egymáshoz dörzsölése fájdlamat vált ki.

Az ízületi tok kívül

Az ízületet kívül erős kötőszöveti tok veszi körül, amelyet még szalagok is megerősítenek. A szalagok legtöbbször inakban folytadónak, összekötik az ízületet az izmokkal.

Az ízületi tok belül

A tok belső felszíne nyálkahártyával borított. Ezen belső nyálkahártya (synovialis) dúsan eredezett és az ízületi folyadékot (synovia) képezi.

A synovialis folyadék az ízület kenőanyaga, lökésgátlója, védőfilmje. Szállítja azokat a tápanyagokat, amelyekre a porcsejteknek szükségük van.  Ez csak akkor történik, ha az ízület mozog. Minden, ami a vérben változást okoz, érinti a synovilais folyadékot is.

Az étlkezéssel felvett táplálék, a kiválasztott anyagok a véren kersztül befolyásolják a synovialis folyadék összetételét is.

Ha a synovialis folyadék mennyisége, összetétele, sűrűsége megváltozik, az ízületi mozgásánál fájdlom jelentkezik.

Kapcsolodó betegségek: köszvény, arthrosis, rheuma, ficam,