Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Ízületek

Bechterew-kór

Bechterew-kór esetén a gyulladásos folyamat a gerincet érinti. Természetesen más ízület is megbetegedhet.

Panaszok

 • Keresztcsonttáji és hátfájás, mely fekvéskor annyira erőssé válik, hogy a beteg felébred, mozgásra pedig javulnak a tünetek. A betegség kezdete lappangó, könnyen összetéveszthető ischialgiával.
 • Ízületi fájdalom, mely megszűnik, de gyakran kiújul.
 • A beteg szűknek érzi a mellkasát légvételkor, köhögéskor vagy tüsszentéskor.
 • Szivárványhártya- gyulladás.
 • Fájdalom a térdízületben vagy a saroknál. A fiatal Bechterew-kóros betegek egyharmadánál ez a tünet megelőzi a hátfájást.

 

Okok

A hajlam, hogy ez a betegség kifejlődjék, valószínűleg öröklődik. Egyik előjele lehet a vérből kimutatható HLA-B27.

Mint ahogy sok más reumatológiai megbetegedésnél, a Bechterew-kórnál is jelentős szerepet játszik az immunrendszer, mely a test saját sejtjeit megtámadja.

Megbetegedési kockázat

A férfiak négyszer olyan gyorsan betegszenek meg, mint a nők. A betegség nagyon gyakran kezdődik a 20 és 30. életév között. Ha egy közeli hozzátartozónak hasonló betegsége van, a megbetegedés kockázata nagyobb.

Lehetséges következmények és szövődmények

A betegség schubokban zajlik le, sokszor hosszan tartó, tünetmentes periódusokkal. A gerinc megmerevedik az alsó szakasztól kezdődve, felfelé haladva. Kialakul a típusos görbe hát. Az előre hajló gerinc miatt a fej előre és lefelé hajlik. A merev mellkas gátolja a légvételt. A betegeknek csak egyharmadában, egyötödében alakul ki ilyen súlyos állapot. A többségnél az évtizedekig tartó lefolyás ellenére is vannak tünetmentes időszakok. Nőknél enyhébb lefolyású a betegség.

Öröklődés: az esély, hogy egy Bechterew-kóros gyermeke megbetegedjék, változó. A valószínűség természetesen nagyobb, ha a családban két Bechterew-kóros van. Ésszerűtlen HLA-B27 meghatározást kérni. Az eredmény félelmetes, és a megelőzésért semmit nem lehet tenni.

Terhesség: a terhesség alatt nem fejlődnek vissza a tünetek. Császármetszés csak akkor szükséges, ha a csípőízület vagy a medence összecsontosodott.

Megelőzés

Nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a betegség felsorolt tünetei jelentkeznek. A röntgenfelvételeken legkorábban 4-12 hónappal a kereszt- és csípőcsont ízületének első lezajlott gyulladása után észlelhető az eltérés. Kifejezett jelek a komputertomográfiával ismerhetők fel. Mivel a típusos Bechterew-kórra utaló jelek a betegség kezdetén hiányozhatnak, sok beteget hosszú időn át tévesen kezelnek, akár fölösleges gerincsérvműtétet is végezhetnek. A pontos diagnózist könnyen felállíthatja az orvos, ha a HLA-B27 vizsgálatot elvégezteti. De ez a vizsgálat nagyon költséges, és csak speciális laboratóriumban végezhető el. A Bechterew-kórban szenvedők 75%-a  HLA-B27 hordozó. Ez azt jelenti, hogy az ő fehérvérsejtjeik ezt az anyagot tartalmazzák. Az egészséges lakosság 10%-ában is kimutatható ez az antigén, anélkül hogy Bechterew-kór kialakulna.

Öngyógyítás

 • Naponta egy óra hason fekvés. Ez megelőzi a gerinc egy irányban történő elhajlását. Amennyiben a hason fekvés még elviselhető, fokozatosan növelje az időtartamot. Valószínűleg segít egy kicsit a mellkas alá helyezett párna is.
 • Olyan lapos és kemény ágyon feküdjék, amilyenen csak lehet. Tegye inkább a matracát az utazások alkalmával a padlóra, mintsem hogy egy éjszakát is süppedős ágyban töltsön.
 • A nehéz testi munkát kerülje.
 • Ajánlott sportágak: hátúszás, gyorsúszás, kerékpározás, kézilabda és sífutás.
 • Munka vagy hosszabb autózás közben lazító és légzőgyakorlatokat kell végeznie, ahogyan azt Ön a gyógytornásza során megtanulta. Kedvező ha le is tud feküdni, leginkább hasra.
 • Ülő foglalkozásnál ajánlott gyakran felállni, és a csípőket megmozgatni.
 • Az éneklés és a fütyülés légzőtorna.
 • A cipőtalpa rugalmas legyen, hogy járáskor nyomást felfogja.

Kezelés

Legfontosabb a gerinc mozgékonyságának a megtartása. A már kialakult merevség nem szüntethető meg újra. A gyógytornagyakorlatokat, amit naponta kétszer 30 percen keresztül kell végeznie, olyan magától értetődőnek kell lennie, mint a fogmosásnak.

Fizioterápia

Alkalmasak: gyógytorna, masszázs, a fájdalom csillapítására alkalmazott melegkezelés, de nem akkor, ha az ízületek heveny gyulladásban vannak!

Gyógyszeres kezelés

A nem szteroid gyulladásgátlók adása indokolt a fájdalomcsillapítás érdekében, és hogy a testgyakorlatok elvégezhetőek legyenek. Kortikoszteroidokat csak kivételes esetben, nagyon súlyos ízületi panaszoknál adunk.

Műtétek

A merev csípőízület cseréje főleg fiatal betegeknél ésszerű. Erősen meggörbült gerinc esetén a beteg csak a földet látja. Ilyen esetben a gerincet olyan mértékben kell kiegyenesíteni, hogy a beteg újra előrefelé lásson.