Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Ízületek

Csípőficam

Csípőficam

Csípőficamról akkor beszélünk, ha a combfej az ízületi üregen kívül helyezkedik el. A csípőízületi fejlődési rendellenességnek azonban ennél enyhébb fokozatai is vannak, amikor is a combfej csak részlegesen támaszkodik a többé-kevésbé tökéletlenül fejlett ízületi árokba.

Az átmeneti állapotokat, a részleges ficamot, valamint a csípőízületi árok, és a combnyak különböző mértékű fejlődési hibáit csípőízületi dysplasiának nevezzük.

A csípőficam okai

A csontváz fejlődési rendellenességei között a veleszületett csípőficam a leggyakoribb: a megbetegedés 3-5%-ában fordul elő. Elsősorban a leány újszülöttek érintettek, a csípőficam a lányoknál 6-szor gyakrabban fordul elő, mint a fiúknál.

A ficamok 60%-a egy-, 40%-a kétoldali. A csípőízületi fejlődési rendellenesség kialakulásában belső- és külső tényezők játszanak szerepet. A belső tényezők között a nemhez kötött öröklődés szerepe a legfontosabb.

A csípőficam fennállását gyanújelek, és biztos tünetek alapján lehet igazolni. A részleges vagy teljes ficam felismerése nem mindig könnyű, ezért helyes, ha a csecsemőket egyéves korukig rendszeresen ellenőrzik. Az újszülötteknél a tünetek gyakran szerények vagy hiányoznak, és - mivel a porc nem ad röntgenárnyékot - a röntgenvizsgálat is csak indirekt jelek alapján tájékoztat.

A gyanú fennáll, ha a családban a csípőízületi megbetegedés halmozottan fordul elő, ha az édesanya azt veszi észre, hogy a csecsemő az egyik végtagját kevésbé intenzíven mozgatja, mint a másikat. Egyoldali ficam esetén az érintett végtag kissé rövidebb, és a csecsemő combján a bőrredők nem szimmetrikusak. Fontos tünet, hogy hajlított csípő és térd mellett a combot nem lehet oldalirányban teljesen kimozgatni. Ficam esetén a combfejnek az ízületi vápába történő visszahelyezése cuppanó vagy kattanó hangot ad. Biztos tünet az üres ízületi árok: amikor a combfej az ízületi árkon kívül, szokatlan helyen tapintható, ha a medence nem szimmetrikus, az egyik oldalon a combfej magasabban áll, mint a másik oldalon, illetve, ha a csípőízület instabil, amikor a combfej az ízületi árokból könnyen kicsúszik, illetve visszahelyezhető.

Diagnózis

A diagnózis korai felállítása rendkívül fontos, mert a beteg sorsa a korai ellátáson múlik: a combfej ugyanis a születés után helyre tehető, és ha a combfej megfelelő helyzetben van, az ízületi árok is majdnem normálisan fejlődik.

Kép: csípőficam röntgenfelvétel

Csípőficam kezelése

A csípőficam kezelése konzervatív és műtéti úton történik. Régebben a narkózisban végzett vértelen repositio után abductiós gipszet alkalmaztak, de ma már erre a drasztikus kezelési módszerre nincs szükség. Ha a csecsemő 3-4 hónapos korában felmerül a fejlődési rendellenesség gyanúja, speciális pelenkázási módszerrel, különböző kengyelekkel és bandázsokkal biztosítható a combok oldalirányú, hajlított helyzetben való rögzítése, amely által a combfej repozíciója fáradság nélkül elérhető. Ezek az eszközök a csecsemő combját hónapokon át megfelelő helyzetben tartják, és ezáltal biztosítják az ízületi árok és combfej egészséges fejlődését. Amennyiben késik, vagy elmarad a konzervatív kezelés, akkor egyre kisebb az esélye annak, hogy a korrekciót műtét nélkül lehet elérni.

Ha a konzervatív kezelés elmarad, vagy eredménytelen, műtéti kezelésre van szükség. A fejlődési rendellenesség anatómiájától függ, hogy milyen operációt végeznek. A műtét mindig a csípőízület normális kialakítását célozza, amely vagy az ízületi árok megnövelése vagy a combfej helyzetének a korrekciója révén érhető el.

Kezeletlen csípőficam esetén a gyermek nem egyformán terheli a lábait, és általában később tanul meg járni.

A tünetek a morfológiai eltéréstől függően igen különbözők. A betegek egy része már fiatal korban sántít kissé, de előfordul, hogy a sántítás csak huzamos járás, nagyobb terhelés után jelentkezik, de az sem ritka, hogy csak későn, az első szülés kapcsán jelennek meg a panaszok. A fájdalom rendszerint csak évtizedek múlva jelentkezik. Meglepő, hogy míg a teljes, az ún. magas ficam - amely a jellegzetes kacsázó járásról már messziről felismerhető - egyáltalán nem fájdalmas, addig a csípőízületi dysplasiák jóval több panaszt okoznak.

A csípőízület fejlődési rendellenességei mellett az ízületi porckopás jóval korábban és súlyosabb mértékben jelentkezik. A tökéletlenül fejlődött ízületben a terhelés a combfej teljes felszíne helyett kisebb területre összpontosul, így az egységnyi területre ható nyomás tetemesen megnövekszik. Minél nagyobb a terhelés, a porcszövet degenerációja annál gyorsabban bekövetkezik, és már fiatal korban jelentkeznek a csípőízületi porckopás jellegzetes tünetei. A betegek nehezen tudnak felállni, elindulni, lépcsőn járni, a járás fokozza a sántítást, és a csípőízület fájdalmát. A felépítés hibáiból adódó túlterheléshez természetesen hozzáadódik a testsúlyból származó terhelés is: minél nagyobb a testsúly, annál hamarabb fejlődik ki a porckopás.

Megelőzés

A veleszületett csípőficam esetén is a megelőzés a legfontosabb. Ha a családban előfordult már csípőficam, gondolni kell a kórképre, és észre kell venni az apró eltéréseket. Ma már a csecsemők szűrése révén a gyermekek megfelelő, anatómiai gyógyulást célzó ellátásban részesülhetnek. A legtöbb beteg konzervatív úton eredményesen kezelhető, és csak ritkán van szükség korrekciós műtétre.