Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Ízületek

Ficam (luxatio)

Ennél a sérülésnél az ízületek alkotó csontok egymástól teljesen eltávolodnak. Előfordulhat, hogy korábbi helyükre maguktól visszaugranak, gyakrabban azonban az ízület részei elmozdultak maradnak. A helyretételt orvosnak kell végeznie.

Panaszok

Elviselhetetlen fájdalom a ficam pillanatában.

  • Az ízületet nem tudjuk mozgatni, erős fájdalom jelentkezik, ha ezt megkíséreljük.
  • Az ízület megduzzad.

Okok

Olyan irányú sérülés, amely az ízületet abba az irányba mozdítja el, ami egyébként nem lenne lehetséges.

Megbetegedési kockázat

  • Fokozott: ha a szalagapparátus több hasonló sérülés következtében már így alakul ki,
  • ha az izomzat relatíve gyenge,
  • sportnál, különösen egyenetlen talajon futásnál.

Lehetséges következmények és szövődmények

Az ízületet tartó szalagok, az ízülettel összeköttetésben lévő inak elszakadhatnak. A csontok berepedhetnek, eltörhetnek. A gyakori ízületi bevérzés következtében az ízület degenerációja, arthrosisa alakul ki. A többször jelentkező ficamok az ízületeket labilissá teszik. A ficamok ezt követően még gyakoribbak lesznek.

Megelőzés

  • Ha már többször fordult elő húzódás, megbicsaklás vagy ficam valamelyik ízületben, célszerű azt kötéssel, fáslival védeni.
  • Célzott tornával erősítsük a gyenge izmokat.
  • Sportolás előtt melegítsünk be kielégítően.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben a fent leírt panaszok jelentkeznek és azok ízületi ficamot jeleznek. Csak a röntgenfelvétel tisztázhatja, hogy csonttörés is történt-e.

Öngyógyítás

A sérült ízületet polcoljuk fel, helyezzük nyugalomba.

Kezelés

A kificamodott ízületet orvosnak olyan gyorsan kell helyretennie, amennyire az lehetséges. Az izomzat gyakran olyan erős, hogy csak altatásban válik lehetségessé a helyretétel. A szakadt szalagokat és inakat meg kell varrni. Műtét után kb. fél évig tart mire az ízület ismét terhelhető lesz és gyógyul. Elsősorban a kiegészítő gyógytorna biztosítja, hogy a későbbiekben ismét fájdalommentesen tudjuk használni a kificamodott ízületet. A sérült csontok kezelését a csonttörés menüpont alatt ismertetjük.