Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Ízületek

Meniszkusz-sérülés

A térd három ízületből áll. Ezek összetartását szalagok, inak biztosítják. Mint „puffer” a csontos részek között a térben két mozgékony, porcos, félhold alakú korong (meniscus) található.

Panaszok

Kifejezetten fájdalom a tárd nyújtásakor, ha rányomunk vagy ha hajlított állapotban forgatjuk. Az ízület lötyög, terhelésnél és mozgásnál bizonytalan.

Okok

A sérülés az ízületi tok szalagapparátusának meghúzódását, szakadását is okozhatja. A meniscus a combcsont és a lábszárcsont közé csípődhet és elszakadhat. A térdsérülések gyakran kombináltak; érintik az ízületi tokot, a szalagokat és a meniscusokat is.

Megbetegedési kockázat

  • Fokozott: sportolásnál, különösen labdarúgásnál, síelésnél.
  • Ha a törzs a szilárdan álló lábon, hajlított térd mellett elfordul, a testsúly a combcsont és lábszárcsont közé gyűrheti a meniscust.
  • Fokozott azoknál a foglalkozásoknál is, ahol állandóan térdelő, guggoló helyzetben dolgoznak (pl. takarítónők, kertészek).

Lehetséges következmények és szövődmények

A térdsérülés csaknem mindig ízületi bevérzéssel jár. Ha ezt nem kezeljük szakszerűen, a térd stabilitását veszti, és arthrosisos elváltozások alakulnak ki.

Meniscus-sérülés után azok a sportok, amelyek leggyakrabban okoznak balesetet (tenisz, síelés, labdarúgás), legalább 6 hónapig nem végezhetők.

Megelőzés

Sportoláshoz védőkötések, fáslik használata.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha feltételezhető, hogy súlyos térdsérülést szenvedtünk.

Öngyógyítás

A térdet helyezzük nyugalomba és kezdjünk azonnal hidegkezelést.

Kezelés

Ha vérömleny kialakulását állapítottuk meg, artroszkópos vizsgálatot kell végeznie az orvosnak. Ennek során a becsípődött porcrészletek eltávolíthatók. A becsípődött vagy szakadt meniscus – csakúgy, mint egy szakadt szalag – mindig műtéti megoldást igényel. Az utókezelés ilyen operációk után nagyon különböző lehet. A gyógytorna során megtanult gyakorlatokat  - ha még lehet – hosszú ideig kell végezni, és az ízületet ennek megfelelően tornásztatni. Ezzel az egyébként lehetséges "utófájdalmak” is csökkenthetők. A víz alatti torna is ezt a célt szolgálja.