Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Ízületek

Teniszkönyök

Teniszkönyök

Teniszkönyök tünetei

Teniszkönyök az alkar izmainak túlzott használatából eredő gyulladásos megbetegedését takarja. A fájdalom leginkább a könyökre jellemző, de átterjedhet a felkarba és az alkar külső részére is.

Jellemző tünetek:

  • Fájdalom a könyök külső részén
  • Fájdalom a könyök csontjai körül
  • A fájdalom szétsugárzik az egész karra
  • A csukló gyengének érződik

Teniszkönyök kialakulásának okai

A teniszkönyök kialakulásának leggyakoribb oka, ha egy mozdulatot behajlított könyökkel, valamit (például a teniszütőt vagy egy munkaeszközt) szorosan markolva sűrűn, pihenés nélkül ismétlünk. A panasz egy idő után általában magától megszűnik, de előfordulhat az is, hogy évekig fennáll. Ha nem pihentetjük elég ideig a sérült kart, további izom- és ínproblémák is kialakulhatnak.

Teniszkönyök kezelése

A teniszkönyök, orvosi nevén epicondylitis lateralis humeri, néhány héttől akár évekig is eltarthat, az átlagos gyógyulási idő 6-12 hét. A kezelés fontos része a könyök megóvása a tüneteket okozó mozdulatoktól addig, amíg a fájdalom tart.

Jeges borogatás

Naponta háromszor 20 percig borogassuk jéggel az érintett könyököt a fájdalom kialakulásától számított második naptól. Bármikor alkalmazható, amikor ismét jelentkezik a fájdalom.

Gyógyszeres kezelés

A leghasznosabbak a nem szteroid gyulladáscsökkentők. A szteroid injekció hatása vitatott ugyan, ennek ellenére használják.

Könyökszorító

A könyökszorító megtámasztja a könyök inait, de a használata nem feltétlenül szükséges a felépüléshez.

Műtét

Ha a fent leírt kezelési módok hatástalanok maradnak, súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

Teniszkönyök kezelése kínai orvoslás szerint

Gyógynövények

A teniszkönyök kezeléséhez egy hagyományos kínai orvoslásban jártas szakember állíthatja össze a megfelelő keveréket, amelynek összetétele az adott esettől függ.

Akupunktúra

A teniszkönyök gyógyításának eredményes módja az akupunktúrás kezelés. A kezelési folyamat általában 12 félórás alkalomból áll, amely heti 1-2 alkalommal végezendő. Bár a javulás hamar megmutatkozik, hosszú távú jó eredményt csak a teljes kezelés érhet el.

Akupresszúra

Gyengéd nyomással akupresszúrázzuk a derékszögbe hajlított könyökön a Csou csien és a Csou liao pontokat. A Csou csien pont a könyök csúcsa mögötti mélyedésben, a Csou liao pont pedig a felkarcsont mélyedésében, a könyök külső oldalán található.

Teniszkönyök kezelése gyógynövény-terápiával

A teniszkönyök, lévén maga is ismétlődő terhelésből adódó sérülés, jól reagál a többi mozgásszervi panasz, például az isiász, az íngyulladás vagy egyéb ismétlődő terheléses sérülések ellen alkalmazott gyógynövényes kezelésre. Ezeknek és az alább említetteknek az összevetésével mindenki kialakíthatja a maga számára legmegfelelőbb gyógymódot.

Jegelés

Edzés után, vagy amikor különösen fáj, tegyünk jeges borogatást a sérült könyökre 15-20 percig, vagy ameddig nem érezzük kellemetlennek. A kezelést két-három óránként ismételjük meg. A jég és a bőr között minden esetben legyen egy vékony elválasztó réteg, amely megóvja a bőrünket a fagyástól.

Árnika, ruta, fajdbogyó és borsmenta

Egy evőkanálnyi rutaolajjal kevert árnikás borogatás hasznos lehet a jeges kezelések között. Tekerjük be a könyököt egy árnikafőzettel átitatott gézzel vagy bandázzsal. Sokat javít a hatáson, ha a keverékbe teszünk néhány csepp fajdbogyó- és borsmenta-illóolajat. Az olajak hatóanyagai beszivárognak a bőrbe és kifejtik gyulladáscsökkentő hatásukat. A borsmentaolaj megakadályozza a fájdalomingerület átvitelét az idegekben, így nyújtva enyhülést. Ha bőrirritációk lépnek fel, hagyjuk abba az olajok használatát.

Gyulladásgátló gyógynövények

A hasonló problémák kezelésére javallott tinktúrakeverékek leggyakoribb elemei az édesgyökér, amely meghosszabbítja a test természetes szteroidjának, a kortizolnak az élettartamát, a jukka, amely hűsítő, nyugtató, görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatású, a réti legyezőfű, amely kis mennyiségben az aszpirin hatóanyagát, a szalicilátot is tartalmazza, és a kurkuma, amely serkenti a vérkeringést és sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az alkoholalapú tinktúrák helyett sok gyógynövényboltban kaphatók glicerinalapú készítményeket is, amelyek legalább ugyanolyan hatásosak.