Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A láb betegségei

Bütyök (hallux valgus)

Normális esetben a láb az ujjak alapízületének magasságában a legszélesebb, a nagyujj egyenesen előre mutat. Ebben a formában a lábhoz egy zárt konfekciócipő nem alkalmazkodik. Bütyökről  (Hallux valgusról) akkor beszélünk, ha a nagyujj több mint tíz fokkal a többi ujj felé elhajolt.

Bütyök tünetei

Bár az elváltozás többnyire nem fájdalmas, a betegek nehezen tudnak maguknak megfelelő cipőt találni.

Későbbiekben a nagyujj nyomásnak kitett oldalán erős fájdalom jelentkezik. Létrejöhet az itt elhelyezkedő nyáktömlő gyulladása is.

A bütyök okai

A harántboltozat süllyedése miatt a megrövidült inak a nagyujjat a többi ujj irányába hajlítják, húzzák. A gyulladásos folyamatok a nagyujj alapízületét károsíthatják.

Megbetegedési kockázat

  • Fokozott: szűk zokni és cipő viselésénél
  • magas sarkú lábbeli viselésénél,
  • már kialakult terpeszláb esetén.

Lehetséges következmények és szövődmények

A nagyujj a többi ujjat is oldalirányba elnyomja Idővel az öregujj alapízülete tönkremegy.

Megelőzés

Olyan cipőt viseljünk, ami az ujjaknak helyet biztosít. Lábfejtorna.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a fájdalmat nem tudjuk enyhíteni.

Öngyógyítás

Gyűrű alakú alápárnázás a nyomást enyhíti. Cipész megtágíthatja, kivághatja a cipőt. Az ún. „terpeszlábpelottával” megkísérelhető a hibás állás csökkentése.

A bütyök kezelése

Csak a csontokon végzett műtéttel érhető el a láb alakjának helyreállítása. Tisztán kozmetikai szempontok alapján az ilyen műtétek mégsem ajánlottak.

A bütyökműtétek eredménye nem mindig kielégítő. Ez gyakran csak később derül ki. Leggyakrabban az ilyen operációt azért végzik, hogy a beteg ismét tudjon normális cipőt viselni. Az ujjak deformálódása, contracturák kialakulása, fájdalom, a járás nehezítettsége a műtét után relatíve gyakran jelentkezik. Ha csak a csontos növedéket és a gyulladt nyáktömlőt távolítjuk el, egy idő után újra kialakulhat.