Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A láb betegségei

Dongaláb

A láb lefelé néz, kevéssé mozgatható, a megtámaszkodás az ujjpárnákon történik, a sarok nem érinti a talajt.

Dongaláb tünetei

A fájdalom a túlterhelés következtében a talp első részén jelentkezik.

Dongaláb okai

Az ilyen lábdeformitás lehet veleszületett, de kialakulhat sérülések, bénulások után is. A láb hibás állása miatt megrövidül az Achilles-ín. Járáskor a lábikraizomzat megfeszül.

Megbetegedési kockázat

Dongalábtartás viszonylag gyakran alakul ki, ha a lábakat hosszan tartó fekvés során hibásan helyezzük el. Az ágyban a láb automatikusan ilyen állást vesz fel. Minél nehezebb a takaró, annál nagyobb a veszély, hogy a deformitás kialakul. A contractura nagyon gyorsan kialakul és később alig lehet teljesen megszüntetni.

Lehetséges következmények és szövődmények

Fájdalom, mozgásbeszűkülés a hüvelykpárnán.

Megelőzés

Tartós ágybanfekvéskor ágybetéttel gondoskodjunk arról, hogy a takaró ne nyomja a lábakat. A lábak derékszögű helyzetét biztosító deszkát helyezzünk az ágyba. Egyidejűleg a sarkat lefelé nyomjuk. A helyes fektetés kialakításánál támaszkodjunk gyógytornászok segítségére. Kórházban megtanult gyógytornagyakorlatok a hibás állás kialakulását megelőzik.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a láb helyzete a járást zavarja.

Dongaléb kezelése

Csak kezdeti stádiumban lehet gyógytornával vagy gipszkezeléssel a hibás állást befolyásolni. Gyakran műtét szükséges a megrövidült lágyrészek felszabadítására, az Achilles-ín megnyújtására.