Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Légzőszervi betegségek

Allergiás nátha

Panaszok

Az allergiás nátha csak egy az allergiás reakció által kiváltott tünetek közül. Allergiás nátha esetében nagy mennyiségű vízszerű váladék ürül, gyakran tüsszögés kíséretében. Majdnem minden esetben könnyezés és szemviszketés is előfordul mint kísérőjelenség.

Okok

Az allergiás hajlam valószínűleg velünk születik. Számos feltételtől függ, hogy a velünk szület hajlam allergiás megbetegedéssé válik-e. Az allergiás reakciót befolyásolja a lelki egyensúly és a terhelhelhetőség.

A szénanátha legismertebb formája az allergiás náthának, az orrnyálkahártya allergiás reakcióját meghatározott virágok pollenjei váltják ki. Ha az allergia egész éven át fennáll, vagy inkább a téli hónapokban jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel házi por, szőr vagy háziállatok szőrzete váltja ki. Allergiás nátha esetében az orrnyálkahártya megduzzad, bőséges váladékozással jár.

A megbetegedési kockázat emelkedik

  • Ha más allergiás betegségünk is van, pl. allergiás bőrjelenség vagy asthma.
  • Minnél hosszabb ideig találkozunk az allergénnel.

Lehetséges következmények és szövődmények

Az allergiás nátha nagyon kellemetlen, de ártalmatlan megbetegedés. Az allergiás nátha azonban megteremti a lehetőségét orrmelléküreggyulladá-sok kialakulásának. A szénanátha a felső légutak allergiás megbetegedése, de az évek folyamán „szintet válthat", és valódi asthmává alakulhat.

Megelőzés

Megelőzés csak akkor lehetséges, ha allergénkutatás után megtaláljuk a reakciót kiváltó okot. A kora nyári vagy nyáron jelentkező panaszok oka legtöbbször a virágok pollenje. Ha biztosan ismert a pollen okozta eredet, akkor „virágzási naptár" segítségével pontosan meghatározható a virágzás ideje, s ez alatt az idő alatt kerüljük a szabad levegőn való tartózkodást, és tartsuk zárva lakásunk ablakait. A veszélyeztetett időszakban célszerű lehet szabadságot kivenni.

1500 m felett vagy a tengerparton alig van pollen. Vannak országok, ahol a rádió meghatározott időben közli a levegőben szálló pollenek mennyiségét és minőségét. Ha háziállatok szőre az allergiás reakciót kiváltó ok, bármi fájdalmas is, szeretett háziállatunktól el kell válnunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a tünetek alapján fennáll az alapos gyanú, hogy szénanáthánk van.

Öngyógyítás

Chromoglicin-tartalmú orrcsepp alkalmazása.

Kezelés

Az allergia keletkezéséhez lelkiállapotunk is hozzájárul, ezért hasznos pszichoszomatikus betegségek kezelésében jártas orvos felkeresése is. Észszerűbb az allergiás náthát megelőzni, mint csak a „folyós" orrot kezelni. A gondos anamnézis az allergia okát felderítheti. Deszenzibilizálás akkor sikeres, ha a szénanáthát kevés pollen váltja ki.

Gyógyszerek

A szénanátha olyan gyógyszerekkel befolyásolható, amelyek Chromoglicinsavat tartalmaznak (Taleum, Intal). Előfordul, hogy hatásukra több napig is várni kell. Az orrcseppek alkalmazása - éppen úgy, mint a valódi nátha esetében - szünteti a nyálkahártya duzzanatát, javítja orrlégzésünket. Szénanátha ellen antihisztaminikumok szedése is megkísérelhető.