Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Légzőszervi betegségek

Arcüreggyulladás (orrmelléküreg gyulladás)

Az orrmelléküregek az arckoponyában helyezkednek el, az orr mellett, mögött és fölött. Hozzájuk tartozik a homloküreg is. Mindegyik orrmelléküreget kivezetőcső köti össze az orrüreggel. Orrnyálkahártyához hasonló nyálkahártya béleli.

Panaszok, tünetek

A nátha fennállása után néhány nappal lüktető fájdalom és nyomásérzékenység alakul ki az arccsontban vagy a szemek felett. A náthát kísérő orrváladékozás megszűnt. A fej helyzetváltozásakor vagy előrehajláskor a fájdalmak fokozódnak.

Arcüreggyulladás okai

Baktériumok és vírusok a nátha kapcsán a melléküregbe jutnak. A kivezetőcsövek nyálkahártyája megduzzad, a kivezetőcső elzáródik. A melléküregben a gyulladást kísérő váladék nem tud többé kiürülni. Ez a jelenség allergiás náthánál is kialakulhat a melléküregben.

A megbetegedési kockázat emelkedik

  • Orrpolipok esetében.
  • Orrsövényferdülés esetén, ami gyakori, s elhúzódó nátha miatt a melléküreg kivezető nyílását beszűkítve szellőzési zavart okoz.
  • Allergiás nátha kapcsán, ahol a nyálkahártya lényegesen érzékenyebb a kórokozókkal szemben, vagy a szennyezett levegővel szemben.

Gyakran ismétlődő melléküreg-gyulladások az allergiás folyamat egyetlen jelei lehetnek.

Lehetséges következmények és szövődmények

Amennyiben a bakteriális melléküreg-gyulladásokat időben felismerik és helyesen kezelik, komplikációk nincsenek. A súlyos formák ritkán észlelhetőek.

Arcüreggyulladás megelőzése

Valódi nátha kapcsán bőséges folyadékbevitel; párásítsuk a helyiség levegőjét és naponta többször gőzöljünk kamillateával. Ez a kezelés nem csak nátha ellen jó, hanem kialakult melléküreg-gyulladások esetében is. A gyakori és helyes orrtisztítás, kifújás gyorsabb gyógyulást eredményez. Ismétlődő melléküreg-gyulladások esetében, nátha kapcsán, rendszeresen csöpögtessünk 1 %-os konyhasós oldatot az orrba. Orrcsepp alkalmazása előtt konzultáljunk az orvossal. Amennyiben orrpolip vagy orrsövényferdülés az oka a melléküreg-gyulladásoknak, a polipokat és az orrsövényferdülést műtétileg eltávolítani, ill. korrigálni kell.

Gyakori melléküreg-gyulladások esetén allergiás folyamatra is gondolnunk kell.

Mikor forduljunk orvoshoz? 

  • Ha a panaszok 3 napnál hosszabb ideig fennállnak, vagy magas láz alakul ki.
  • Ha gyakori, ismétlődő melléküreg-gyulladásunk van.

Öngyógyítás

A megbetegedés gyakran 3-4 nap alatt meggyógyul. A kezelés azonos, mint nátha esetében: meleg, melegítés, párásítás, inhalálás.

Kezelés

Az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő orrcseppek használatával a melléküregek kivezető nyílásainak a nyálkahártya-duzzanata is csökken, nem záródik el, vagy újból szellőzőképessé válik. Ha a folyamat bakteriális eredetü és a megbetegedés 3 napnál hosszabb ideje tart, antibiotikum bevétele is szükséges. Nagyon ritka esetben műtétre is szükség van, melynek elvégzése során mesterséges összeköttetést képeznek a melléküreg (arcüreg) és az orrüreg között.