Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Légzőszervi betegségek

Arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladás jelentkezhet hirtelen (akut gyulladás), de létezik hónapokon vagy éveken át kiújuló fajtája is (krónikus gyulladás).

Ha az orrüregből az arcüregekbe vezető csatornák elzáródnak, gyulladásos megbetegedés lép fel. A betegség egy foggyökérnél kifejlődött tályog szövődményeként is jelentkezhet. A legjellemzőbb tünet az arcban, homlokban vagy orrnyeregben jelentkező erős fájdalom, de előfordulhat zöld váladékkal járó részleges orrdugulás is.

Az arcüreggyulladás jellemzően megfázással járó betegség. A krónikus arcüreggyulladás pontos megállapításához esetenként CT- és röntgenvizsgálatokra van szükség.

Az arcüreggyulladás tünetei

  • Orrdugulás vagy orrfolyás
  • Rossz lehelet
  • A szaglás csökkenése
  • Fájdalmas duzzanatok a szem körül
  • Fejfájás, erős nyomásérzet a fejben
  • Tályog

Arcüreggyulladás kezelése

A kezelés célja a váladék eltávolítása az arcüregekből és a fennálló fertőzés gyógyítása.

Az allergének megállapítása

A környezeti és étrendi allergén anyagok is képesek arcüreggyulladást okozni. Az arcüreggyulladásra hajlamos személyeknél a tejtermékek is okozhatnak légzési nehézségeket. Ha a tejtermékfogyasztás befejezése után 21 nappal sem javul semmi, valami más áll a háttérben.

Immunerősítés

A szervezet megfelelő tápanyagokkal, különösen cinkkel és C-vitaminnal való ellátása nagyon sokat segíthet a fertőzések megelőzésében. Az egészséges immunrendszer feltétele a rendszeres mozgás és a stresszmentes élet is.  

Az arcüregek kitisztítása

A gyulladás csökkentésének és a váladékok eltávolításának legbiztosabb eszközei a borsmentaolaj, az Afrin™ orrspray és a rendszeres inhalálás, az orröblítés azonban jellemzően inkább csak erősíti a tüneteket. Az Afrin™ használatával vigyázni kell, mert függőséget okozhat.

Antibiotikumok

Az arcüreggyulladás kezelésére legalkalmasabb antibiotikumok az amoxicillin, Sepra™, eritromicin és a ceftin. Ha egy héten belül nem áll be javulás, hatékonyabb antibiotikum, például augmentin vagy levofloxin alkalmazása javallott. A kezelés időtartama legalább 14 nap. Krónikus eseteknél előfordul, hogy 4-8 hetes kezelést alkalmaznak.

Figyelem!

Az arcüreggyulladás szövődményeképpen fellépő szemüregí kötőszövet-gyulladás azonnali orvosi beavatkozást igényel. A fertőzés egyes esetekben akár az agyra is átterjedhet, ami sürgősségi, kórházi beavatkozást igénylő eset. A csontszövet arcüreggyulladásból eredő fertőzése is súlyos, orvosi beavatkozást igénylő szövődmény.

Kép: Az orrnyeregre helyezett nyomás csökkenti a fájdalmat. Két ujjunkkal nyomjuk az orr felső részét pár percig, majd engedjük el.

Gyógynövény terápia

Olajkeverék arcüreggyulladásra

Antibakteriális és duzzanatcsökkentő olajokkal könnyen megtisztíthatjuk az arcüregeket. Keverjünk el 3-5 csepp fajdbogyó-, ugyanennyi borsmenta-, teafa- és eukaliptuszolajat 70 ml glicerinnel, 25 ml vízzel és 5 ml alkohollal. Az olajat gőzölgő vízbe téve inhaláljuk, vagy dörzsöljük az arcon az arcüregek felett. Csak külsőleg alkalmazható!

Kasvirág és kanadai aranygyökér

Mindkét növény erős antimikrobiális hatással bír, így eredményesen gyógyítja a bakteriális eredetű arcüreggyulladást. Leggyakrabban kapszula vagy tinktúrakeverék formájában alkalmazzák. Célszerűbb termesztett aranygyökeret használni a vadonból összeszedett fajta helyett.

Medvegyökér

Az osha vagy medvegyökér kitűnően alkalmas légúti problémák, orrdugulás és megnövekedett váladéktermelődés kezelésére. Tinktúra vagy tea formájában szokták alkalmazni. Mint az aranygyökérnél, a medvegyökérnél is ajánlott a nemesített fajtákat alkalmazni a vadon termők helyett.