Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Légzőszervi betegségek

Influenza (grippe)

Az influenza heveny légúti megbetegedés. Vírusok okozzák, amelyek a légutak – az orr, a torok, a légcső és a tüdő  - nyálkahártyájához tapadnak, és gyulladást idéznek elő. A vírust általában csepfertőzéssel lehet elkapni, s a betegség gyakran járványossá válik: városról városra, országról országra terjed. Egy egy járvány általában általában négy –hat hétig tart, majd lassan megszűnik.

Néhány évenként olyan új influenzatörzs bukkan fel, amely túl gyorsan terjed ahhoz, hogy időben megtehessék ellene a szükséges óvintézkedéseket. Ilyenkor világjárvány alakulhat ki, amely milliók életét veszélyeztetheti.

Az influenza tünetei

Sokan összetévesztik az influenzát a közönséges megfázással. Igaz, hogy minkét esetben vírus okozza a betegséget, de az influenza gyakran jár magas lázzal, és tünetei rendszerint jóval súlyosabbak. Az influenza emellett sokkal gyorsabban tör ki, mint a megfázás tünetei.

Az influenza jellemző tünetei a következők:

 • láz (38-40°C),
 • torokfájás,
 • fejfájás,
 • étvágytalanság,
 • heves végtagfájdalom,
 • rendkívüli elesettség
 • később nátha

 

Az influenza Időtartama

A tünetek a fertőzés után egy-két nappal jelentkeznek. A betegség általában egy hétig tart, de tovább is elhúzódhat.

Az influenza okai

A betegséget az influenza A-, B- vagy C-vírus okozza. Az A-vírus okozza a legsúlyosabb és leghevenyebb megbetegedést, és ez a leggyakoribb is, általában két-három évente okoz járványokat.

A B-vírus fertőzésének tünetei hasonlóak, de kevésbé súlyosak; ilyen járványok négy-öt évente törnek ki. A C-vírus okozta betegség a legenyhébb, tünetei megfázáséihoz hasonlítanak.

Ha valaki influenzafertőzésen esik át, a szervezete antitesteket termel az adott típusú vírus ellen. Ilyenkor az azonos típusú vírussal való későbbi fertőzés kevésbé súlyos, mivel az antitestek már védelmet nyújtanak. Csakhogy az influenzavírus az állandó mutációk miatt igen gyakran változik, s e csekély eltérés már elegendő ahhoz, hogy az újfajta vírus ismét súlyosan megbetegítése ugyanazt a személyt. Az influenza elleni védőoltások időnkénti hatástalanságának éppen az az oka, hogy a vakcina mindig az előző évi járványt okozó influenzatörzs felhasználásával készül, nem pedig az adott évi változattal.

Az influenza jellemzően téli betegség. A nyirkos hideg idő önmagában nem okoz influenzás megbetegedést, de a hirtelen hőmérséklet-változások miatt a tüneteket gyorsabban kifejlődhetnek.

Hogyan terjed az influenza vírus?

Cseppfertőzéssel, vagyis az orrban és a torokban lévő váladékot tüsszentés, köhögés vagy beszéd útján a levegőbe juttatva egyetlen személy is igen sok embernek adhatja át a betegséget.

A vírus kézfogással vagy szennyezett tárgyak – például kilincsek vagy egy darab papír – érintésével is átadható, bár e felületeken csak rövid ideig marad életben.

A fertőzött személyek a vírust a tünetek jelentkezése előtti naptól kezdve a láz elmúlta utáni napig adhatják át másoknak.

Kezelés

Az influenzával fertőzött, egyébként egészséges emberek többsége otthoni kezelésre minden probléma nélkül meggyógyul.

 • A paracetamol csillapítja a magas lázat és a fájdalmakat.
 • Sok alvásra és ágynyugalomra van szükség, gyakran szellőztetett, meleg szobában.
 • A köhögés ellen jót tesz a forró, mézes-citromos tea.
 • Igyunk sok gyümölcslevet és vizet, a láz ugyanis verejtékezést és kiszáradást okozhat.
 • Ne dohányozzunk, és ne igyunk alkoholt.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Akkor, ha a betegség egy hétnél tovább tart, vagy ha a tünetek különösen hevesek. Az idősebbek, valamint tüdő-, szív- és vesebetegek a tünetek észlelésekor azonnal forduljanak orvoshoz.

Mit tesz az orvos?

Szövődmények – például bakteriális tüdőgyulladás – esetén a orvos antibiotikumot ír fel. E szerek azonban magára az influenzavírusra nem hatnak – azzal a szervezet saját védekező mechanizmusainak kell megküzdeniük.

Két vírus elleni szer – a zanamivir és az oseltamivir – az influenza kezelésére is alkalmas, ezeket azonban csak ritkán írják fel, mivel kimutatták, hogy mindössze egy nappal rövidítik le a betegség lefolyását. Ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, a tünetek jelentkezésétől számított 36 órán belül el kell kezdeni a szedésüket.

Az igen súlyos influenzás esetek kórházi kezelést igényelnek.

Kiegészítő kezelés

Egyes tudományos vizsgálatok szerint a kasvirág tartalmú gyógynövénykészítmények fokozzák az immunrendszer védekezőképességét azáltal, hogy serkentik a fehérvérsejtek aktivitását.

Napi 1-2 g C-vitamin szedése szintén jótékony hatású lehet.

Szövődmények

A szövődmények közt megemlíthető a tüdő bakteriális fertőzése – beleértve az életveszélyes tüdőgyulladást – és az orrmelléküregek gyulladása. A szövődmények kockázata nagyobb az időseknél, és különösen azoknál, akik nyugdíjasotthonokban élnek, mivel ott a másokkal való mindennapos érintkezés miatt nagyobb a fertőzés veszélye.

 A krónikus szív-, tüdő- és vesebetegségben szenvedők és a cukorbetegek esetében a legnagyobb a kockázat. A leginkább veszélyeztetett személyeknek tanácsos évente beoltatniuk magukat influenza ellen.

Megelőzés

A legutóbbi évek influenzavírusai ellen kifejlesztett oltóanyagok adnak némi védettséget. Ezeket általában az influenzaszezon előtt, ősszel kell beadni.

Az OEP ingyen biztosítja az oltást az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek. A védőoltás patikákban is beszerezhető. Az egészséges étrend és életmód segít megerősíteni az immunrendszerünket, és ezzel hatékonyabbá teheti a vírus elleni védekezést; vannak olyan egészséges személyek is, akik megfertőződnek ugyan a vírussal, de nem betegszenek meg.

Ha elkapjuk a fertőzést, a megfelelő személyes higiénia segíthet abban, hogy ne adjuk át másoknak – különösen a velünk egy fedél alatt élőknek. Maradjunk otthon, nehogy a munkahelyünkön terjesszük a fertőzést.

Kilátások

Az influenzából a legtöbben teljesen felgyógyulnak, feltéve, hogy nem alakulnak ki szövődmények. A betegségnek nincs maradandó hatása. Egyes – az életkorukból adódóan vagy valamilyen más betegségtől legyengyült – személyek esetében azonban az influenza akár halálos kimenetelű is lehet.