Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Légzőszervi betegségek

Sázraz és hurutos köhögés

A köhögés tulajdonképpen egy természetes testi funkció, általában óránként köhögünk legalább egyszer, amikor is megszabadulunk a torkunkban felgyülemlett szennyező anyagoktól. Ugyanakkor évente a népesség körülbelül 10 százaléka keresi fel a háziorvosát a köhögés miatt, így mondhatjuk azt, hogy ez az egyik leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma.

Szervezetünk egy reflex hatására köhög, a köhögési inger akkor jelentkezik, ha valami irritálni kezdi a gége vagy a légcső nyálkahártyáját. Az irritációt sok minden kiválthatja, például hurutos váladék, por, szmog, esetleg valamilyen idegen test, mint a félrenyelt étel is.

  • Többféle köhögés létezik, mindegyiket valami más váltja ki.
  • A száraz köhögés oka a légút bővérű hurutja, nem kíséri váladékozás.
  • Az úgynevezett ideges köhögés többnyire a gyomorból, vagy még lentebb fekvő szervekből érkezik, ez száraz és igen erős köhögés.
  • A kruppos köhögés jellegzetes ugató hanggal jár, az esetek többségében a gyermekeknél fordul elő hurutos megbetegedés esetén, ritkábban légzési nehézség is jelentkezik.
  • A szamárköhögés heves rohamokban tör rá a betegre és akadályozza a rendes légzést.
  • A hurutos köhögés sok váladékkal jár együtt, többnyire az idült légúti megbetegedések tünete.


A kiváltó okokat könnyebb észrevenni, mint a háttérben meghúzódó betegséget. Leggyakrabban valamilyen fertőzés betegíti meg a légutakat, illetve valamilyen környezeti tényezők váltják ki, mint a dohányzás során keletkező füst vagy az erős parfümök. A szénanátha, az asztma és a hörghurut is köhögéssel jár. A gyomorégés során a visszaáramló gyomorsav irritációt válthat ki, de a köhögés lehet komolyabb betegségek tünetei is, mint például a légutak rákos megbetegedése.

A gyógyszerek szedése előtt nem árthat, ha kevésbé drasztikus megoldás után nézünk. Amennyiben nem súlyos a köhögés és az orvos nem mondja azt, hogy mindenképpen gyógyszert kell szedni, esetleg kipróbálhat pár gyógynövényt. A váladék fellazítására, a rohamok enyhítésére és köptetőnek is alkalmazhatjuk az orvosi pemetefűt, a kakukkfűt, és az angyalgyökeret. A száraz köhögés ellen készítsen teát vörös szilfából, az orvosi zilizzel pedig csökkentheti a köhögési ingert. Inhalálásra használhat borsmentát, ánizst, eukaliptusz kivonatot, vagy édesköményt, mely csökkentheti a rohamok erejét és gyakoriságát, továbbá megakadályozhatja, hogy elduguljanak az orrjáratok.

Abban az esetben, ha köhögéssel járó betegsége van, kerülje a dohányzást és az irritáló anyagokat. A levegő páratartalmát szabályozhatja párologtatóval, így elkerülheti, hogy kiszáradjon a levegő és az ön nyálkahártyája, ami újabb köhögést váltana ki. Sok folyadékot kell inni, elsősorban meleg teát, szobahőmérsékletű gyümölcslevet és sokat segíthet, ha meleg levest eszik.

Orrfolyás, köhögés gyermekeknél

A gyermekorvoshoz forduló szülők egyik talán leggyakoribb panasza, hogy gyermeküknél náthás, hurutos tüneteket észlelnek, amit sokan csak "megfázás" néven emlegetnek. A hozzá kapcsolódó társuló, illetve kísérő tünetek széles palettán mozognak, legtöbször köhögés, torokfájás, hőemelkedés vagy láz fordulnak elő.

A "meghülés, megfázás" elnevezés elterjedt ugyan, de nem teljesen helytáló, ugyanakkor megtévesztő is, hiszen a tünetek kialakulásában vajmi kevés szerepe van a hidegnek, legfeljebb annyi, hogy a lehűlt nyálkahártya kissé könnyebb behatolási kaput jelent a korokozóknak, viszont a vírusok jelenléte alapvető fontosságú.

Orrfolyás, mint fő tünet

Az egyszerű náthát nagyon sokféle náthavírus okozhatja, így a betegség átvészelése nem alakít ki védelmet a szervezetben: újra és újra megfertőződhet gyermekünk. A bölcsődés, óvodáskorú gyermekeknél nem ritka az évi 8-10 ilyen jellegű fertőzés, az iskolásoknál már jóval kisebb a megbetegedési arány. Vezető tünet az orr váladékozása, mely a betegség kezdetén jellemzően bőséges, vízszerű orrfolyást jelent, később a váladék sűrűbbé, gyakran sárgás színűvé válik.

Kisgyermekkorban alapvető fontosságú az orrváladék rendszeres és alapos eltávolítása.

A gyermekek nagy része 3-5 éves korig nem tud hatékonyan orrot fújni, így -bármennyire is tiltakozik ellene- muszály bevetni az orrszívó készüléket. Emellett célszerű használni az orrnyálkahártyát lohasztó orrcseppet, sprayt, ami biztosítja a szabad orrlégzést.

Gyakori a köhögés is

A nátha mellett leggyakrabban jelentkező panasz a köhögés. Az orrban, orrmellék-üregekben zajló gyulladásos folyamatok, mind-mind váladékképződéssel jár, ami kétféle módon is köhögést provokál. Egyrészt a hétrafelé, a garatba lecsorgó váladék vált ki köhögési ingert, ami gyakran fuldokló, a hányásig fokozódó köhögési rohamok formályában jeletkezik. Másrészt a gyulladás miatt megduzzadt nyálkahártya, megnagyobodott orrmandula gátolja az orron át történő légvételt, a szájon keresztül végzett légzés viszont gyorsan kiszárítja a garatnyálkahártyát, ami ugyancsak köhögésre ösztönzi a kis beteget. Nem csoda hát, hogy egy egyszerű "megfázás" mennyire felborítja az éjszakák nyugalmát, hiszen ilyenkor a tünetek fokozódására lehet számítani.