Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Légzőszervi betegségek

Légmell

Panaszok, tünetek

A megbetegedés tünetei különbözőek. Rossz közérzet, csökkent teljesítőképesség, súlyos légszomj és keringés-összeomlás következhet be. Gyakran szúró fájdalom jelentkezik a mellkasban, a vállban vagy a has felső részén, néha száraz köhögés jelentkezik, köpetürítés nélkül.

A légmell okai

A légmell úgy alakul ki, hogy a tüdőhólyagocskákból kilép a levegő és összegyűlik a mellhártyaüregben. Ezért ezek a tüdőrészek belégzésnél nem tudnak többé felfúvódni. Az ún. feszülő légmell egy különleges forma : a mellhártya lemezei közt a levegő mennyisége minden egyes légvétellel növekedik, s így a tüdő erősen összenyomódik. Az ok egy „lék" a tüdőben, melyet külső sérülés okozott. De kialakulhat emphysemában is, mucoviscidosisban tüdőtályognál vagy tuberculosisban a tüdőhólyagocskák elpattanhatnak, kilyukadhatnak.

A megbetegedési kockázat

Erősen fokozott olyan embereknél, akik mucovis-cidosisban vagy tüdőemphysemában szenvednek.

Lehetséges következmények és szövödmények

Kisebb levegőgyülemek legtöbbször néhány napon belül spontán felszívódnak. Ha a tüdőcollapsus erős nehézlégzéssel jár, vagy feszülő légmell esetén kórházi kezelés indokolt. Az a következmény, hogy a légmell kiújul, a megbetegedést kiváltó okoktól függ.

Légmell megelőzése

Ha a megnagyobbodott tüdőhólyagok talaján ismételten kiújuló tüdőcollapsus alakul ki, szükséges lehet ezeket az emphysemás bullákat (hólyagokat) műtétileg eltávolítani.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Tüdőcollapsus gyanúja esetén. Az orvos a tüdő kopogtatása és meghallgatása során el tudja dönteni, hogy a feltételezett diagnózis igaz-e? Néha mellkas-röntgenfelvételt is kell készíteni.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Kezelés

Ha a légmell kezelése indokolttá válik, egy csövet kell a mellüregbe a mellhártya lemezei közé vezetni és a levegőt napokon át el kell szívni. Hogy ennek ellenére mégis szükséges-e a műtét (a tüdőn található „léket" ismét zárni kell), a megbetegedés okától függ.