Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Légzőszervi betegségek

Garat- és mandulagyulladás

Tél végén, kora tavasszal, a rapszodikus időjárás különösen kedvez a meghűléseknek, a felsőlégúti hurutoknak, influenzáknak. Ezek egyik jellegzetes és leggyakoribb következménye a garat- és mandulagyulladás, amelyek közismert tünete a torokfájás.

A kórkép súlyossága különböző: egyik esetben csupán néhány napig tartó kellemetlenség, amelyet lábon ki lehet hordani, másik esetben magas lázzal járó betegség, amely ágyba parancsolja a beteget.

A heveny garatgyulladás okai

A heveny garatgyulladás általában vírusos eredetű, de számos baktérium - elsősorban Streptococcus béta haemolyticus, de Staphy-lococcus, Pneumococcus, Haemophylus influensae, Mycoplasma pneumoniae, vagy Chlamydia pneumoniae - is előidézheti.

A vírusos és bakteriális garatgyulladást fizikális vizsgálattal nehéz elkülöníteni, és a tünetek is azonosak. A garat nyálkahártyája mindkét esetben lehet enyhén belövellt, vagy erősen gyulladt, vörös, a nyálkahártyát gennyes váladék vagy hártya boríthatja.

A garatgyulladást kellemetlen kaparó érzés, torokfájdalom, nyelési nehézség, rossz közérzet kíséri, ezenkívül hőemelkedés, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, és a fehérvérsejtszám emelkedése is előfordulhat.

Az enyhe tünetekkel járó, vírusos garatgyulladás nem igényel antibiotikus kezelést, elegendő a kímélő életmód, a bő folyadékfogyasztás, a torok állott vizes borogatása; hőemelkedés esetén lázcsillapítók (Aspyrin, Kalmopyrin) szedése. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikumra van szükség, melynek a megválasztása orvosi feladat.

A heveny mandulagyulladás a szájpadi mandulák többnyire Streptococcus, ritkábban vírusfertőzés következtében kialakuló gyulladása.

A heveny mandulagyulladás tünetei

A heveny, gennyes mandulagyulladás különösen kisgyermek és fiatal korban gyakori. Az általános betegségtünetek kifejezettek: magas láz, hidegrázás, rossz közérzet, fejfájás, hányás mellett domináló tünet a torokfájdalom, kaparó érzés, nyeléskor a fülbe sugárzó fájdalom. A fájdalom miatt a kisgyermekek gyakran nem is hajlandók enni. A nyelv lepedékes, és a nyaki nyirokcsomók gyakran fájdalmasan duzzadtak.

A mandulák vérbőek, vörösek, vizenyősen duzzadtak. Tüszős mandulagyulladás esetén a mandulák felszínén gombostűfejnyi, vagy nagyobb sárgásfehér pontocskák láthatók. A lepedékszigetek összefolyhatnak, és ilykor a mandulákat fehér lepedék borítja, és a lacunákból nyomásra gennyes váladék ürülhet.

A diagnózis felállítása a klinikai tünetek, a mandulák látható elváltozása, és a gyulladásra utaló laborleletek alapján nem nehéz. A vírusos mandulagyulladás kezelése megegyezik a garatgyulladás tüneti kezelésével. Bakteriális fertőzés eseten antibiotikumot kell adni, hatástalanság esetén a garatváladék baktériumtenyésztése alapján kell a hatásos szert megválasztani. Ezenkívül ágynyugalom, lázcsillapítás, hideg vizes borogatás a nyakra, és folyékony-pépes étrend ajánlott. Megfelelő kezelés mellett a heveny mandulagyulladás egy hét alatt lezajlik, de súlyos esetben szövődmények, és másodlagos betegségek is felléphetnek.

Előfordulhat, hogy a mandulagyulladás a szakszerű kezelés után ismételten visszatér, vagy idült mandulagyulladás alakul ki. Ilyenkor a gyulladás és a torokfájás antibiotikus kezelés hatására csak időlegesen enyhül, és a tünetek hosszabb-rövidebb idő után kiújulnak.

A krónikus mandulagyulladás tünetei

A krónikus mandulagyulladás megállapítása nem könnyű. A tünetei: ismétlődő, évenként 2-3-szor vagy többször fellépő heveny mandulagyulladás. Állandó torokfájás nincs, legfeljebb gyakran jelentkező, enyhe torokkaparás. Megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, bizonytalan általános tünetek, fáradékonyság, néha tartós hőemelkedés, meghűlési hajlam figyelhető meg.

A krónikus mandulagyulladás esetén a mandulák lehetnek tetemesen megnagyobbodottak, de lehetnek kisebbek is, ha a tonsillák szövete nagyrészt elpusztult. A krónikus gyulladás következtében a mandulák többé-kevésbé fixáltak, felszínük erősen barázdált, és a mandulák állományából nyomásra törmelékes genny ürül.

A krónikus mandulagyulladás kórokozója legtöbbször a Streptococcus beta haemolyticus. A mandulák jellegzetes felépítésük révén különösen alkalmasak baktérium- és gennyretenciók képződésére, góc kialakulására. A gócból a letokolt kórokozók és toxinok alkalomszerűen a keringésbe kerülnek, és távoli szervekben, szövetekben is fertőzést, vagy autoimmun gyulladásokat idézhetnek elő. Az ismétlődő panaszokat okozó, vagy krónikusan gyulladt mandu-lákat el kell távolítani.

A gennyes mandulagyulladás szövődményei között elsősorban a garat körüli tályogokat kell említenünk. Ilyenkor a beteg elesett, erős torok és nyelési fájdalma, magas láza, kifejezett szájzára van, és a fejét a tályogos oldal felé hajlítva tartja. A tályog a megfelelő oldalon a mandulát elődomborítja, a lágy szájpad vérbő és duzzadt, a nyelvcsap vizenyős és az ellenkező oldalra helyezett. Ha már kialakult a tályog, az antibiotikus kezelés nem elég, a tályogot le kell szívni, vagy rámetszéssel ki kell üríteni. A tályog újra jelentkezhet, ezért a mandulát ilyen esetben el kell távolítani. A mandulaműtétet általában hat héttel a gyógyulás után lehet elvégezni.

A mandulagyulladás következtében a garat melletti nyirokcsomók is elgennyedhetnek. Ebben az esetben a tályog a garatfűző izom-zaton kívül helyezkedik el, és a nyakon az elülső nyaki háromszög duzzanata észlelhető. A tályogot a nyak, és nem a garat felől kell megnyitni.

A streptococcus okozta mandulagyulladás szövődményei

A Streptococcus-fertőzés által okozott mandulagyulladások legfontosabb szövődménye azonban a rheumás láz, amely ízületi gyulladással, szívbelhártya-, szívizom- és szívburokgyulladással, idegrendszeri- és bőrelváltozásokkal járhat. Ezek jelentkezhetnek önállóan, vagy egymással kombinálódva, változatos tünetegyütteseket hozva létre. Az ízületi gyulladás főleg a nagyízületeket érinti. A fájdalmas ízület duzzadt, piros, meleg, és nehezen mozgatható. Az ízületi folyamat általában nyomtalanul gyógyul. Ezzel szemben a rheumás szívbelhártya-gyulladás a szívbillentyűk maradandó elváltozásait idézi elő, a billentyűk megvastagodása, összenövése, zsugorodása a billentyűk szűkületét és záródási elégtelenségét vonja maga után. A billentyűhibák működési zavarral, jellemző szívzörejjel járnak, és tartós hemodinamikai hatásuk által a szívizom túlterhelését okozzák.

Az antibiotikumok széles körű alkalmazása következtében a reumás láz gyakorisága a fejlett országokban jelentősen csökkent, az Egyesült Államokban az előfordulása 1:100 000-hez. Ha azonban a streptococcus fertőzést nem kezelik, a reumás láz gyakorisága elérheti a 3%-ot is.

A vírusos és bakteriális garat- és mandulagyulladás cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, csókolózással egymásnak adjuk az egyre virulensebb vírusokat és baktériumokat.