Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Légzőszervi betegségek

Nátha és megfázás

Panaszok

A nátha az első és gyakran egyetlen jele a meghűlésnek. Az orr eldugul, az orrlégzés nehéz, a beszéd orrhangúvá válik, a szaglás romlik. Később bőséges vizes váladékozás jelentkezik, ami aztán zöldes-sárgássá, sűrűvé válik.

Okok

A náthát vírusok okozzák, amelyek cseppfertőzéssel jutnak egyik emberről a másikra. Az allergiás nátha más mechanizmus útján alakul ki. A kórokozóknak az orrba kerülése után a nyálkahártya kipirosodik, megduzzad, a nyákmirigyek bőséges váladékot termelnek. Néha a gyulladt orrnyálkahártyán baktériumok telepednek meg. A hosszabb időn át használt orrcseppek is okozhatnak náthaszerű állapotot. Az orrcseppek által okozott nátha gyakran krónikus.

Megbetegedési kockázat

A megbetegedési kockázat emelkedik gyermekeknél, akik először találkoznak a különböző náthavírusokkal.

Lehetséges következmények es szövődmények

A legtöbb esetben a nátha könnyű lefolyású megbetegedés. 3-5 nap alatt elmúlik. Ha azonban a fertőzés az orrmelléküregekre is kiterjed, a betegség hosszabb ideig tarthat. Csecsemőknél a nátha akadályozza a szopást, az ivást. Kisgyermekeknél az eldugult orr középfülgyulladást eredményezhet.

Megelőzés

Gyakorlatilag nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha a nátha 5-7 napnál hosszabb ideig tart. 
  • Ha a fertőzés a melléküregekre vagy a mély légutakra terjed. Erre utaló tünet lehet a 39 °C feletti láz, heves torok- és fülfájdalmak, száraz, fájdalmas köhögés, légzési panaszok, homloktáji vagy szem alatt érzett arctáji fájdalom.

Öngyógyítás 

  • Bőséges folyadékbevitel.
  • Tartózkodjék meleg, de nem túlfűtött helyiségben. A száraz levegő izgatja a gyulladt orrnyálkahártyát. ezért a helyiséget fűtőtestre helyezett nedves törülközővel párásítani kell.
  • Csöpögtessen konyhasós oldatot mindkét orrfélbe.
  • Kamillateás meleg inhalálástól az orrnyálkahártya duzzanata csökken, az akadályozott orrlégzés javul, a váladék könnyen kifújható. 
  • Az orr helyes tisztítása: az egyik orrszárnyat összenyomva, a másik orrszárnyat kifújjuk, egymás után. Mind a két orrszárny összepréselésével a kifújni kívánt váladék felfelé jut az orrba. Ezáltal megnő a veszély a homloküreg-gyulladás kialakulására.

Kezelés

A nátha kezelése - mint más meghűléses betegségek esetében is általában nem szükséges. Megkísérelhető azonban a tünetek enyhítése. Az orrnyálkahártya ereit szűkítő gyógyszerek a nyálkahártya duzzanatának csökkentésével az orrlégzést javítják. Az orrcsepp becseppentése 3-6 vagy 9 óráig eredményes. Természetesen az orrcseppek csak tüneti hatást eredményeznek, a folyamatot okozó vírusokkal szemben hatástalanok. Csecsemőknél szopás, ivás előtti becseppentés a táplálkozást megkönnyíti.

Az orreseppek károsító hatása

Az orrcseppek 4-6 napig tartó alkalmazása esetén a nyálkahártya duzzanata fokozódik. A tartós nyálkahártya-duzzanat akkor is fennmarad, ha a cseppeket már nem használjuk. Ilyenkor a gyógyszerként használt orrcsepp által kiváltott nyálkahártya-duzzanatról van szó. Ha újból használjuk az orrcseppet, mert arra gondolunk, hogy náthánk nem múlt el, „ördögi körbe" kerülünk, mely idült, gyógyszer okozta náthát eredményez, és az orrnyálkahártya nagyfokú károsodásához vezet. Az orrcseppet ezért 4-6 napnál hosszabb ideig ne használjuk, újbóli igény esetén használatát csak tíz nap múlva próbáljuk meg. Ezért kerüljük az orreseppek alkalmazását hosszabb időn át. Az utóbbi időben ezért ajánlják a konyhasós csöpögtetést.