Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Légzőszervi betegségek

Az orr sérülései

Az orr sérülései lehetnek : nyitottak, kívülről jól látható, vérző sérülések. Sérülhetnek azonban az orrüreg nyálkahártyáját ellátó finom erecskék is. Balesetek kapcsán gyakori a csontos-porcos orr törése, sérülése.

Panaszok

Rendszerint orrvérzés. A csontos orr törése felismerhető az orr alakjának megváltozása, vagy fájdalmas, kóros mozgathatóság miatt az orrcsonton.

Okok

Legtöbbször erőszakos behatás orrtájékon. Orrvérzés keletkezik, különösen abban az esetben, ha az orr első harmadát éri sérülés. Könnyen vérzik az orr erőszakos tisztogatáskor, ha az orrnyálkahártya kiszárad (pörkök), vagy ha valakinek hajlama van az orrvérzésre (habituális).

Megbetegedési kockázat

Magas vérnyomás, érelmeszesedés és a véralvadás zavarai hajlamosítanak különösképpen orrvérzésre.

Lehetséges következmények és szövődmények

Orrvérzés: önmagában ijesztő, de általában veszélytelen. Ellátása az esetek többségében egyszerű, ritka esetben eredményez nagyfokú vérvesztést. Általában akkor, ha véralvadási zavarról van szó.

Külső sérülések: mint minden nyílt sérülés, fertőződhet.

Belső sérülések: a csontos és porcos orr sérülései orrlégzési zavart eredményeznek, ill. zavarják a melléküregek szellőzését. Ritka esetekben az orrsövényen képződhet bevérzés, ami fertőződve tályogot okozhat.

Megelőzés

Akinek hajlama van az orrvérzésre, ügyeljen arra, hogy az orrnyálkahártyája ne száradjon ki. Száraz szobalevegőjű, túlfűtött helyiségekben párásítani kell. Az erőszakos orrtisztogatást kerülni kell.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha az orrvérzés magától nem áll el, vagy gyakran van orrvérzésünk nátha, külső sérülés, ismeretlen ok miatt. 
  • Nyílt sérülések esetén vágott, szakított sebek helyi érzéstelenítésben megvarrandók.
  • A csontos-porcos orr sérülései esetében. Röntgenfelvétel készítése után ítélhető meg pontosan, hogy a törés ellátást igényel-e.

Öngyógyítás

Gyors segítség orrvérzés esetén: a fejet előrehajtva az orrszárnyakat a hüvelyk- és mutatóujjal 5-10 percig összeszorítva tartani. Egyidejűleg lehet hideg borogatást vagy jégtömlőt a tarkóra helyezni. A hideg hatására a kis erek összeszűkülnek. Ha az orrvérzés eláll, ajánlatos 12 óráig az orrot nem tisztogatni, nehogy ismételt sérülés alakuljon ki.

Sérülések : nyílt sérülések esetén tiszta száraz kendővel kell a sérülést lefedni, és a sérülésen tartani az orvosi ellátásig. A csontos-porcos orr sérülésekor öngyógyítás nem lehetséges.

Kezelés

Orr vérzés : erös orrvérzés esetében, ha az öngyógyítás nem vezet eredményre, orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni, és az orrot rétegesen tamponálni kell. A tamponokat 2-3 nap után eltávolíthatjuk. Legalább 12 óra hosszan kell az orrban maradniuk. Kis erek vérzése esetén a vérző erecske megedzhető, leggyakrabban és a legkíméletesebben ezüstnitrátoldattal. Régebben elektrokautert is használtak. Alkalmazásakor azonban a vérző kis ér körüli nyálkahártya is sérülhet, ami újabb vérzést eredményezhet. Amennyiben az orrvérzés egy betegség tüneteként jelentkezik (magas vérnyomás, alvadási zavarok), természetesen az alapbetegséget is kezelni kell.

Külső sérülések : ellátásuk az elsődleges sebellátás szabályai szerint.

Belső sérülések : orrcsonttörést helyre kell tenni. Felnőtteknél általában helyi érzéstelenítés elegendő. Az orrsövény és az orrporcok sérülése következtében akadályozott lehet az orrlégzés. Ha ez az akadályozottság az idő folyamán rosszabbodik, s gyakran alakulnak ki melléküreg-gyulladások is, a ferde orrsövényt, porcot műtétileg rendezni kell.