Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Légzőszervi betegségek

Orrpolip

Orrpolip tünetei

Az orrpolip akadályozza az orrlégzést, de előfordul az is, hogy panaszt nem okoz. A hang orrhangúvá válik. Kiterjedt orrpolypositas esetén a szájlégzés a jellemző. Alváskor horkolás jelentkezik.

Az orrpolip okai

Az orrpolip az orrnyálkahártya jóindulatú elváltozásai.

A megbetegedési kockázat emelkedik

Azoknál, akík allergiás náthában szenvednek.

Lehetséges következmények és szövődmények

Az orrpolipok akadályozzák az orrlégzést, az orrlégzés kiesése miatt az orr természetes levegőtisztító mechanizmusa elmarad. A nyitott szájjal történő légzés a nyálkahártyát kiszárítja, könnyebben alakul ki nyálkahártya-fertőzés. A polip elzárhatja az orrmelléküreg kivezető nyílását is, ebben az esetben gyakori melléküreg-gyulladások keletkeznek.

Megelőzés

Nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha orrlégzésünk akadályozott, hangunk orrhangúvá vált és hevesen horkolunk. 
  • Ha gyakori melléküreg-gyulladásaink vannak.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Orrpolip kezelése

Az orrpolip ártalmatlan elváltozás, amenynyiben panaszokat nem okoz, kezelést nem igényel. Sok embernek van orrpolipja anélkül, hogy tudna róla. Ha azonban a polipok panaszokat okoznak, vagy okai melléküreg-gyulladásoknak, kis műtéti beavatkozással eltávolíthatók.

Miután a belégzett levegő az orr- és orrmelléküregekben megtisztul, párásodik és felmelegszik, továbbáramlik a garatba, majd a légcsőbe. A garat hátsó falát mindenki maga is megvizsgálhatja. Tükör elé állva, a szánkat jól kinyitva, nyelvünket lenyomva garatunkba nézhetünk. A hátsó és két oldalsó fal között kerek előboltosulás figyelhető meg, ezek a garatmandulák.

A garatmandulák részben részei a szervezet ellenállási rendszerének, és gyakran a nyirokcsomóhoz hasonlóan megduzzadnak, például fertőzések esetén. Belégzéskor a gégefedő a gégebemenetet szabaddá teszi, a levegő a gégébe, majd a hangrésen áthaladva a légcsőbe és tovább a hörgőkbe jut. Hangképzéskor a kilélegzett levegő rezgésbe hozza hangszalagjainkat, így keletkezik a beszédhang.