Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Légzőszervi betegségek

Torokgyulladás

Torokgyulladás

A torokgyulladás, orvosi nevén tonsillitis vagy pharyngitis akkor lép fel, ha a torokmandulák vagy a garat begyullad.

A torokgyulladás vírusos és bakteriális eredetű is lehet.

A torokgyulladás diagnózisa

Bakteriális torokgyulladás esetén a mandulák megdagadnak, hurut képződik rajtuk, láz, fanyar lehelet és általános betegségérzet jelentkezik. Ebben az esetben a betegség antibiotikum-kúrával kezelhető. A torokgyulladás más betegségek, például influenza, mononukleózis vagy fülfájás szövődményeképpen is felléphet, ilyenkor általában akkor jelentkezik, amint az eredeti betegség elmúlt. Saját szövődményeképpen másodlagos középfül- vagy mandulagyulladást, toroktályogot vagy nagyon ritkán reumás lázat, illetve vesebetegséget eredményezhet.

A torokgyulladás tünetei

A torokgyulladás jelemző tünetei közé az alábbiak tartoznak:

 • Láz,
 • rossz lehelet,
 • általános rossz közérzet,
 • fehér foltok a torokmandulákon,
 • torokfájás,
 • nehézségek a nyelésnél,
 • dagadt mandulák,
 • a fájdalom a fülre is átterjedhet,
 • a torok vörös, hurutos,
 • esetleges hőemelkedés,
 • duzzadt nyirokcsomók.

A torokgyulladás kezelése

A kezelés sikere a pontos diagnózistól függ. Felléphet vírusos vagy bakteriális fertőzés, kémiai gyulladás folytán vagy gyógyszerek mellékhatásaként. Az alábbi gyógymódok csillapítják a fájdalmat, megfékezik a fertőzést és gátolják a szövődmények kialakulását.

Vírusos fertőzések kezelésére

Elsősorban fájdalomcsillapításra alkalmazzák az acetaminophent  vagy az ibuprofent. A sós vizes öblögetés (1 teáskanál só 2 csésze desztillált vízben oldva) szintén segít, de a hűvös gyümölcsök fogyasztása sokkal kellemesebb. Bizonyos növények, például a vörösfenyő por formában való alkalmazása (1 g naponta kétszer) erősíti az immunrendszert és csökkenti a vírusos fertőzés időtartamát.

Baktériumfertőzés kezelésére

Leggyakoribb okozója az antibiotikumokkal könnyen kezelhető Streptococcus. A kezelés már a laborvizsgálati eredmények kézhez kapása előtt megkezdődhet, de a laborvizsgálat helyett mára már sokkal elterjedtebbé vált az úgynevezett gyors antigén-diagnosztikai tesztek alkalmazása. Ha a páciens kórtörténetében reumás szívbetegség szerepel, a kezelést azonnal, még a leletek kiértékelése előtt meg kell kezdeni. A torokgyulladás kezelésére leggyakrabban a penicillint és válfajait alkalmazzák. Penicillinallergia esetén eritromicin alkalmazandó. Ha 48 órán belül nem áll be javulás vagy a tenyésztéses vizsgálat baktériumrezisztenciát állapít meg, alternatívaképpen például klaritromicint alkalmaznak.

Egyéb okok

Ritkább esetben gombafertőzés, herpesz, diftéria, klamídia, szifilisz, tripper vagy tuberkulózis is okozhat torokgyulladást. A cél a fertőzést okozó organizmus elpusztítása.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a torokfájás két hétnél tovább tart, légzési és nyelési nehézségek adódnak, illetve vért köhögünk fel, feltétlenül forduljunk orvosohoz!

Otthoni kezelés gyógynövényekkel

Kaliforniai vízipipacs

A beteg szövetek gyógyítására használt vízipipacs melegítő, összehúzó hatású és enyhén csípős növény. Általában a gyökeréből főzött teát vagy tinktúrát alkalmazzák.

Zsálya

A karakteresen erős ízű növény kitűnő antibakteriális hatással bír, és a beteg szövetekkel érintkezve csökkenti az irritációt. Tujontartalma miatt tartózkodjunk a hosszú távú alkalmazásától. Teáját vagy főzetét fogyasszuk, illetve gargalizáljunk vele.

Mirha

A mirha elpusztítja a baktériumokat, és csökkenti a szövetek irritációját. A tinktúrát vízben elkeverve gargalizáljunk napi kettő-négy alkalommal. Ne nyeljük le!