Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Légzőszervi betegségek

Tüdőembólia

Tüdőembólia tünetei

A légzés hirtelen szaporává válik, nehézlégzés alakul ki. Ezzel egyidejüleg nagy fájdalommal járó mellkasi tompa nyomás, néha köhögés vagy láz jelentkezik. A beteg nagy félelmet érez. Ezek a panaszok nemcsak a tüdőemboliára jellemzőek, számos egyéb megbetegedésnél is felléphetnek.

Tüdőembólia okai

Legtöbbször egy alsóvégtagi vénában képződik vérrög. Innen a véráram a tüdőbe sodorja, ott részben vagy egészen elzár egy vagy több tüdőeret. Ehhez társulhat még a tüdőinfarktus. Ebben az esetben a vérellátás egy egész tüdőrészletben leáll és ez a terület elhal.

Megbetegedési kockázat

  • Minden olyan betegség és állapot, amely kedvez a vénákban a vérrögképződésnek : hosszabb ágyhozkötöttség, vénagyulladás, néhány daganatos betegség.
  • Terhesség, fogamzásgátló tabletták szedése. 
  • Elhízás. 
  • Idült tüdő- és szívbetegségek. 
  • A kórelőzményben már szerepel tudőembolia.

Lehetséges következmények és szövődmények

A tüdöembolia következményei függenek az érintett tüdőerek, nagyságától és az általuk ellátott terület kiterjedésétől. Ha a véráramlás nagyobb tüdőrészeken károsodik, könnyen oxigénhiány léphet fel. A szív munkája, pumpatevékenysége tovább fokozódik. Ugyanakkor az oxigénhiány gyengíti a szív izomzatát. Ennek következtében kifejezett szívgyengeség fejlődik ki. Súlyos szívbetegeknél és krónikus tüdőbetegeknél a tüdőembolia életveszélyes lehet, más embereknél azonban következmények nélkül meggyógyulhat.

Hogyan előzhetjük meg a tüdőembóliát?

A vérrögképződést meg lehet előzni, ha a beteget műtét után korán felkeltjük, hogy néhány lépést járjon. Akinél fokozott a rizikó és hosszabb ideje ágyhoz kötött, szükséges lehet olyan gyógyszer, amely a vér alvadékonyságát csökkenti. Ezt a készítményt legtöbbször 2-3 napig bőr alá fecskendezik be.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A tüdőemboliát csak kórházban lehet kezelni. Annak megállapítására, hogy valóban tüdőembolia következett-e be, számos vizsgálat elvégzése szükséges (vérvizsgálatok, EKG, röntgenfelvételek, tüdőszcintigráfia).

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Tüdőembólia kezelése

A véralvadékokat legtöbbször gyógyszerek segítségével fel lehet oldani („lysis-terápia"). Néhány esetben műtét is szükséges. Ezenkívül tüdőemboliánál szükség lehet szív- és keringéstámogató gyógyszerek, fájdalomcsillapítók adására és szükség szerint oxigéndús levegő belélegeztetésére. Végezetül új vérrög képződését meg kell akadályozni.