Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Légzőszervi betegségek

Tüdőödéma (tüdővizenyő)

Panaszok, tünetek

Erős légszomj, szapora és nehezített légzés, fulladás érzése. Gyakori a sápadtság és a verejtékezés. Az ajkak és a körmök az oxigénhiány miatt kékesen elszíneződöttek.

Okok

Tüdővizenyőnél a véredényekből folyadék lép ki a tüdőhólyagocskákba és környezetükbe. Ezért a belélegzett levegő oxigénje csak nehezen vagy egyáltalán nem jut el a vérbe. A tüdőödéma oka legtöbbször nem a tüdőben, hanem a szívben keresendő. A szív legtöbbször olyan gyenge, hogy nem képes a vért a tüdőből újra a vérkeringésbe pumpálni. Bizonyos mérges gázok belégzésekor (fluor- vagy klórgáz) is tüdőödéma alakulhat ki.

Megbetegedési kockázat

A megbetegedési kockázat a súlyos vagy kezeletlen balszivfél-elégtelenség esetén fokozott.

Lehetséges következmények és szövődmények

A tüdőödéma minden esetben oxigénhiányhoz vezet, amelyet azonnal meg kell szüntetni. Ha a tüdővizenyőt nem ismerik fel időben és kezeletlen marad, halálos kimenetelű lehet. Ha a tüdőödéma a kiváltó okok megszüntetésével gyorsan visszafejlődik, a tüdőt nem éri tartós károsodás.

Megelőzés

A szivgyengeség megfelelő kezelése.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A tüdőödémát a lehető leghamarabb kórházban kell kezelni. Szállításkor a beteg felsőtestét lehetőleg függőlegesen kell tartani. hogy légszomját mérsékelni lehessen.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Kezelés

A tüdővizenyőt legtöbbször oxigéndús levegő, szíverősítők és vízhajtószerek segítségével lehet kezelni. Néha az orvosnak gyorsan csökkentenie kell azt a vérmennyiséget, amit a szív a tüdő felé pumpál. Ezért néhány száz milliliter vért fecskendő segítségével kell leszívni, vagy vérnyomásmérő mandzsetta segítségével a karokat és lábszárakat kell összenyomni.