Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Légzőszervi betegségek

Tüdőtágulat (emphysema) - emfizéma

Panaszok, tünetek

A tüdőemphysema lassan fejlődik ki. Ennek megfelelően a panaszok is lassan alakulnak. Hónapok, évek alatt lépésről lépésre erősödnek csak, ezért nem figyelünk fel rá időben. A fizikai teljesítmény lassan csökken, testi erőfeszítéskor hamarabb jelentkezik a légszomj, mint annak előtte. Néha akkor jelentkezik a nehézlégzés, amikor a beteg laposan fekszik. A légzés sípoló, mint az sztmásoknál. Néhány betegnek ugyanolyan köhögéses panasza van, mint idült bronchitisben. Elsősorban felkelés után ürítenek sárgásfehér nyákos köpetet. Nemritkán csak akkor veszik észre az emphysemát, amikor már a szív kifáradása miatt vizenyő gyűlik össze az alsó végtagokon.

Lehetséges okok

A tüdőemphysema legtöbbször az idült bronchitis következménye. A hörgők állandó izgalma nyálkahártya-duzzanathoz vezet. A hörgőszűkület miatt a tüdőhólyagocskák állandó nyomás alá kerülnek és közülük sok elpusztul. Helyükön nagyobb hólyagok alakulnak ki, emiatt csökken az a felszín, ahol a gázcsere végbemegy. Egy idő után a tüdő egyre merevebbé válik. A szív mind erősebben dolgozik, hogy továbbhajtsa a vért. Minden olyan tényező, amelyik az idült bronchitis kialakulásának kedvez, a későbbiekben tüdőemphysemához vezet. Ezzel szemben az asztma ritkán okoz emphysemát.

Megbetegedési kockázat

Fokozott a kockázat azoknál az embereknél, akik idült bronchitisben szenvednek. Az erősen szenynyezett levegő nemcsak az emphysema kialakulásában, de fokozódásában is szerepet játszik.

Lehetséges következmények és szövődmények

A tüdőhólyagocskák számának csökkenése miatt nem jut elég oxigén a szervezetbe. A beteg légszomja állandósul, erősen fullad. A mind melegebb idő megterheli a szívet, a kifejlődő tüdőemphysema halálos végű szívelégtelenséghez vezethet.

Megelőzés

Minden olyan körülmény, amely megvéd a bronchitistől, megelőzi az emphysemát is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha az idült bronchitises panaszok erősödnek, csökken a terhelhetőség, hamarabb lép fel nehézlégzés. 
  • Aki tudja, hogy emphysemás, minden megfázáskor, fertőzéskor és a betegség minden egyes váratlan rosszabbodásakor forduljon orvoshoz.

Öngyógyítás

A legfontosabb az olyan életmód, amely lehetőség szerint megkíméli a szervezetet.

  • Azonnal abba kell hagyni a dohányzást.
  • Ne tartózkodjék dohányfüstös szobákban.
  • Ha szennyezett levegőjű munkahelyen dolgozik, próbáljon új munkahelyet keresni.
  • Tartsa távol magát az influenzás betegektől. Minden meghűlés, amelyet egy egészséges szervezet könnyen elvisel, emphysemás beteg számára életveszélyes lehet.
  • Kerülje a túlzott testi megerőltetést. A rendszeres, könnyű sporttevékenység a friss levegőn jó hatású lehet.

Kezelés

Tüdőemphysemában a tüdőelváltozások többé nem fordíthatók vissza. Csökkenteni lehet azonban a panaszokat és késleltetni a betegség kifejlődését. A tüdő és a hörgők minden fertőzését kezelni kell. Legtöbbször antibiotikumra is szükség van. Sok esetben azok a gyógyszerek eredményeznek megkönnyebbülést, amelyek a köpetet elfolyósítják. Ha a légzés sípolóvá válik, azok a gyógyszerek segítenek, amelyek az asthmás betegnél is hatásosak. Az emphysemás betegeknek fertőzés eseten gyakran folyamatos oxigénkezelésre van szükségük. Néha szíverősítőket és vízhajtót célszerű adni.