Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Méhsüllyedés

A méh süllyedése gyakran a hólyag és a környező szövetek süllyedésével együtt következik be.

Panaszok

Nyomásérzés, húzás „lefelé”, gyakori vizelés kevés vizelettel, esetleg székrekedéssel kombinálva.

A méhsüllyedés lehetséges okai

Az alhasi szerveket helyükön tartó kötőszövet és szalagok fellazulnak. Ezzel együtt jár, hogy a hüvely kitágul, a kismedencei izmok rugalmassága csökken, így a szervek süllyedése megkezdődik.

Megbetegedési kockázat

Fokozódik többszörös szülések, hosszú éveken át végzett testileg megerőltető és/vagy álló foglalkozás esetén.

Lehetséges következmények és szövődmények

Az állandó nyomó és húzó jellegű panaszok a hétköznapokat súlyosan terhelik, mindenekelőtt akkor, ha köhögéskor vagy testi mozgáskor a vizelet akaratlanul elcsepeg. Ritka esetben a méh a hüvelybemenet elé is kicsúszhat.

Hogyan előzhető meg a méhsüllyedés?

Főként nehéz szülés után a gyermekágyi torna erősítheti a medencefeneket. Az izmok és szalagok rugalmasságát fenntartó torna is hasonlóan megelőző hatású.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A felsorolt panaszok esetén.

Öngyógyítás

Medencefenék-gimnasztika.

Méhsüllyedés kezelése

Könnyebb esetekben védőgyűrű (pesszárium) hüvelybe helyezése a méhet és hólyagot természetes helyzetükben tarthatja. A gyűrűt a nőgyógyásznak havonta ellenőriznie, esetleg cserélnie kell. Előrehaladott esetekben műtét során az orvos egyidejűleg a hólyag (mellső plasztika) és a végbél (hátsó plasztika) támasztó izomzatát is feszesebbé teheti. Ezeknél a műtéteknél a lesüllyedt méhet a hüvelyen keresztül el kell távolítani. A petefészkeket ennek során meg kell tartani. Ezen műtét után a hüvely kissé szűkebb lehet, ami az első hónapokban közösülés során problémát okozhat. Legtöbbször azonban idővel ismét kitágul és kevésbé lesz érzékeny a fájdalomra. Azonban ez esetben is lehetséges sérülésektől való félelem lehet a panaszok oka.