Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Mellfájdalom

Sokan érzünk időről időre furcsa, szúró fájdalmat a mellünkben, de ez általában gyorsan enyhül, és el is feledkezünk róla egészen addig, míg újra nem érezzük. Néhány nő számára azonban sok kényelmetlenséget okoz, és kihatással van a mindennapi életére. A mellfájdalomnak számos oka lehet.

A mellfájdalom, amit gyakran mastalgiaként is emlegetnek, nagyon gyakori és általában a menstruációs ciklushoz kapcsolódik. A jó hír az, hogy önmagában ritkán jelez olyan komoly problémát, mint a mellrák, de ha aggódunk emiatt, konzultáljunk az orvossal. Gyakran életmódváltás is elegendő lehet, hogy úrrá legyünk a fájdalmon.

A mellfájdalom tünetei

A „ciklusos" és „nem ciklusos" fájdalom tünetei a következők:

  • ha a fájdalom „ciklusos", akkor mindkét mellet érintheti, és kisugározhat a hónaljak felé is. Ez a fajta fájdalom felerősödik a menses előtt
  • a „ciklusos" mellfájdalom együtt járhat duzzadtsággal és csomókkal
  • ha a fájdalom „nem ciklusos", az általában csak az egyik mellben jelentkezik, és gyakran körülhatárolt. Ez a terület érzékeny vagy fájdalmas is lehet
  • a „nem ciklusos" fájdalom lehet állandó vagy visszatérő.

A mellfájdalom okai

Amennyiben a mellfájdalom a menstruációs ciklushoz kötődik, ez csupán egy reakció a testben változó ösztrogénszintre, és „ciklusos" mellfájdalomként ismerik. Ha a fájdalom e formájától szenvedünk, jóval körültekintőbbnek kell lennünk a ciklus első napjaiban.

Másik jele a „ciklusos" mellfájdalomnak, ha hajlamos kiterjedni, érintve mindkét mellet, és időnként kisugározhat a karba is. A nőknek közel egyharmadában, akik ezzel küzdenek, a fájdalom független a menstruációs ciklusuk hormonális változásaitól. Ez az úgynevezett „nem ciklusos" mellfájdalom, és nagyon valószínű, hogy csak egy kitüntetett területen jelentkezik a mellben, és állandó is lehet, vagy véletlenszerű időszakokban is jelentkezhet.

A „nem ciklusos" mellfájdalomnak változatos okai lehetnek, amik kapcsolatban vannak a mellel, de akár a test más területeivel is. Egy lehetséges ok például az izomgörcs, ami jelenthet a mellek között és a karok felé húzódó fájdalmat is.

Más okai a „nem ciklusos" mellfájdalomnak a következők lehetnek:

  • túlsúly 
  • fokozott ösztrogéntermelés 
  • korábbi mellplasztikai műtét 
  • fertőzés 
  • abnormálisan kitágult tejvezeték.

A „nem ciklusos" mellfájdalom kötődhet olyan különböző típusú gyógyszerekhez, mint a termékenységet fokozó szerek, szájon át szedett fogamzásgátlók és a hormonhelyettesítő terápiás szerek.

A fertőzés vagy gyulladás a mellekben (mikor a mell vörössé, forróvá és fájdalmassá válik), az úgynevezett mastitis, gyakran előfordul szoptatás idején.

Nem szoptatós nőknél ezek a tünetek gyakran utalhatnak gyulladásos emlőrákra. Ez gyorsan kialakulhat figyelmeztető jelek nélkül. Bár a fertőzések jóval gyakoribbak a mellben, mint a rák, ezt a típusú rákot hamar ki kell zárni, mivel sürgős orvosi beavatkozást igényel, így ha ilyen tüneteket észlelünk magunkon, keressük fel az orvost.

Időnként a „nem ciklusos" mellfájdalmat okozhatják háttérben megbúvó okok, amik nem kötődnek közvetlenül a mellhez. Lehetséges, hogy a fájdalom szívkoszorúér-megbetegedéssel, gyomor-nyelőcső refluxszal vagy epehólyag-betegséggel függ össze.

„Nem ciklusos" mellfájdalom lehet eredménye sérülésnek vagy gyulladásnak a mellkas falában vagy a bordák ízesüléseiben. Még gyakrabban ciszták, vagy nagyon ritkán emlőrák okozza. Időnként előfordulhat az is, hogy az orvos nem találja meg az okát a „nem ciklusos" mellfájdalomnak.

Mit tehetünk?

Figyeljük meg a fájdalmat, és ha nem javul, vagy netán rosszabbodik négy-hat héten belül, keressük fel az orvost.

Vezessünk naplót azokról az időszakokról és alkalmakról, amikor jelentkezik a fájdalom. Az orvos felveszi majd a teljes kórtörténetet, és kikérdez a fájdalommal kapcsolatos tapasztalatainkról: mikor és hogyan kezdődtek a tünetek, milyen jellegű a fájdalom és mikor, milyen gyakran tapasztaljuk. Próbáljuk meg leírni a fájdalmat, amilyen pontosan csak tudjuk.

Az orvos megvizsgálja majd a melleket és a hónaljakat, valamint ellenőrzi a mellkas falát, meghallgatja a szívet és tüdőt sztetoszkóp segítségével, hogy megállapítsa nem szenvedünk-e valamilyen, nem a mellhez kapcsolódó betegségben. Ha úgy találja, hogy igen, továbbküld szakorvoshoz. Viszont ha úgy tűnik, hogy a fájdalom minden bizonnyal a mellből ered, az orvos megpróbálja majd meghatározni a fájdalmak mintázatát, és eldönti, hogy „ciklusos", avagy „nem ciklusos" természetű.

Ha kiderül, hogy „nem ciklusos" mellfájdalmakról van szó, az orvosnak először ki kell zárnia az emlőrák lehetőségét. Ellenőrizni fog majd minden csomót vagy elváltozást a mell szöveteiben, és ha már elmúltunk 35 évesek, vagy előfordult már a családunkban emlőrák (akár anyai, akár apai ágon), az orvos mammográfiára és/vagy ultrahangos vizsgálatra küld.

Kezelési javaslatok

Általában nincs ajánlható specifikus gyógymód a mellfájdalomra, de az orvos biztosan megtalálja majd a legmegfelelőbb kezelési lehetőséget — azt, ami a legkevesebb mellékhatással jár.

Megkönnyebbülés

Ha a vizsgálatok kizárták az emlőrák lehetőségét, az orvos nyújtotta megnyugtatás legtöbbször elegendő segítség arra, hogy kezelni tudjuk a fájdalmat, és így enyhüljenek a tünetek.

Gyógyszerek

Ha a mellfájdalmak nagyon erősek, az orvos felírhat gyógyszert, de a mellékhatások miatt a szedést csak szakorvos felügyelete mellett lehet alkalmazni, aki ismeri a kockázatokat és előnyöket egyaránt.

Hogyan segíthetünk magunkon?

A súlyos „nem ciklusos" mellfájdalom esetében néhány életmódbeli változtatás, együtt táplálékkiegészítő szedésével, csökkentheti a tüneteket.

Csökkentsük a zsírfogyasztást

A sok zsírról az étrendben úgy tartják, hogy megnövelheti a testben keringő ösztrogén mennyiségét. Az ösztrogén serkenti a mellszöveteket és fájdalmakat okozhat. Ha csökkentjük a zsír bevitelét — például zsírszegény vagy zsírmentes ételekre váltunk —, nagyban enyhíthetjük a mellfájdalom súlyosságát.

Szedjünk táplálékkiegészítőket

A ligetszépeolaj (ami gamma-linolénsavat tartalmaz) segíthet abban, hogy a zsírsavak kiegyensúlyozott mennnyiségben forduljanak elő a mellszövetekben, ezenkívül csökkenti a hormonokra, például az ösztrogénre való érzékenységét a tejcsatornáknak.

Úgy tartják, hogy folyamatosan három hónapon keresztül napi kétszer másfél gramm adag szedése enyhítheti a kényelmetlenségeket. Néhány nő esküszik az E-, B1- és B6-vitamin szedésére, de placebós vizsgálatok kimutatták, hogy ezek nem csökkentik jelentősen a mellfájdalmakat.

Csökkentsük a koffeinbevitelt

Bár nincs bizonyítva, ajánlott, hogy korlátozzuk a koffein bevitelét, vagy kerüljük teljesen akoffeintartalmú italok fogyasztását, mivel ez is csökkentheti a mellfájdalmakat.

Szokjunk le a dohanyzásról

Ha dohányzunk, itt az ideje, hogy csökkentsük a mértékét, vagy hagyjuk abba teljesen. Kérjük meg orvosunkat, hogy segítsen, és adjon tanácsot a leszokáshoz.

Támasszuk alá a melleket

Jelentősen csökkentheti a mellfájdalmat, ha melltartót viselünk, ami megfelelően alátámasztja a melleket. A megfelelő méretű és jól illeszkedő, erős támaszt nyújtó melltartó viselése csökkentheti a fájdalmat és a kényelmetlenséget. Ha a mellek kifejezetten nehezek és a fájdalmak súlyosak, lehet, hogy a melltartó éjszakai viselése is segíthet.

Fogyjunk

Ha a magasságunkhoz képest túlsúlyosak vagyunk a súlycsökkenés ésszerűen irányított táplálkozás és rendszeres testmozgás kombinációjával segíthet csökkenteni a mellek méretét. Ha elkezdünk súlyt veszíteni, akkor először a mellekből fogyunk.

Közvetlen terápiák

Hideg és meleg borogatások váltogatása a melleken csökkentheti a kényelmetlen érzést. A masszírozás is segíthet, kivéve, ha nem vagyunk képesek elviselni a nyomást. Másik hatékony terápia, ha forró vizes zuhany alá állunk. Próbáljuk meg a zuhanyfejjel a teljes erejű vízsugarat közvetlenül a mellre irányítani olyan hosszan, amilyen hosszan csak képesek vagyunk elviselni. Többször meg kell majd ismételnünk addig. míg végre enyhül a fájdalom.

Stresszmentes élet

Úgy vélik, hogy a stressz és a feszültségelősegítheti a mellfájdalmat, így a relaxációs technikák alkalmazása enyhülést hozhat. Számos elérhető relaxációs terápia létezik - például jóga és meditáció -, és lehet, hogy többféle módszert is ki kell próbálnunk, hogy megtaláljuk a megfelelőt (akupesszúra, masszázs, reflexológia, reiki és Pilates).

Próbáljuk meg stresszmentesen élni az életünket - bármennyire is nehéz feladat ez a mai világban.