Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Mellgyulladás

Panaszok

Gyulladásba kerülhet az emlőbimbó vagy a tejmirigyszövet.

A mellbimbó nyomás- és fájdalom érzékeny lehet, secretumot választhat ki. Az emlőben rendszerint egyik oldalon erős fájdalom kezdődik. Megduzzad, bőrpír képződik, meleggé, forróvá válhat.

A mellgyulladás okai

A mellgyulladás csaknem mindig gyermekágyban alakul ki. Az újszülött szopása felsértheti az mellbimbót (pörkök, repedések, szakadások), bakteriális fertőzések a nyirok-utakon szétterjedhetnek. Ezenkívül azonban vannak a gyermekágytól függetlenül fellépő gyulladások is. Ezek gyakran mastopathiával állnak összefüggésben. Ekkor is a gyulladás miatt duzzad meg a mirigytest és tej pang a tejutakban.

mellgyulladás

Megbetegedési kockázat

Hiányos higiéné a gyermekágyban és egyidejű – akár kismértékű – sérülés az mellbimbón fokozza a megbetegedés kockázatát.

A gyermekágytól függetlenül a 30 év alatti fiatal nők gyakrabban betegszenek meg mellgyulladásban, mint az idősebbek. Vitatott, hogy azok a „heves” szexuális praktikák játszhatnak-e ebben kiváltó szerepet, amelyek során az emlőbimbók megsérülhetnek és kórokozók átjuthatnak.

Lehetséges következmények és szövődmények

A gyulladás tünetei a lázig és hidegrázásig növekedhetnek. A hónalji nyirokcsomók is fokozódóan fájdalmassá válnak és gyulladás előfordulása sem szokatlan.

A fertőzés gennyes tályoggá alakulhat. Elsősorban a gyermekágytól független gyulladások válhatnak krónikussá.

Hogyan előzhetjük meg a mellgyulladást?

A gyermekágyban és szoptatás alatt fokozott higiéné.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal, ha a fájdalom, bőrpír vagy duzzadás fellép. Tisztázni kell, hogy az emlőgyulladás mögött vagy mellett nem rejtőzik-e még egy másik megbetegedés (pl. mastopathia).

Öngyógyítás

A korai stádiumban túró- vagy burow-oldatos borogatások segítenek. Késői stádiumban öngyógyításra már nincs mód.

Vegyen egy könnyen mosható kendőt és kenje be jó vastagon túróval vagy áztassa burow oldatba.

Helyezze el a kendőt egy melltartóba és ezzel kösse fel lehetőleg magasra az emlőt, anélkül, hogy újabb fájdalmat okozna. Újítsa meg rendszeresen a borogatást néhány napon és néhány éjszakán át.

Mastitis (masztitisz) mellgygyulladás

A mastitis az egyik vagy mindkét mellben jelentkező fájdalmas gyulladás, ami tízből egy szoptatós nőt érint, gyakran a szoptatás első hat hetében.

A pirosság a mellbimbótól terjed szét, duzzadással, érzékenységgel és lázzal vagy kimerültséggel is járhat.

A mastitist egy elzáródott tejcsatorna gyulladása okozhatja. Általában antibiotikumokkal, meleg borogatással és forró zuhannyal kezelhető.

A mastitises anya nem hagyhat föl a szoptatással vagy a tej lefejésével, máskülönben a mell fájdalmasan eltömődhet, és ez elősegítheti tályogok kialakulását is. Ritka esetben a tályogot sebészi úton kell kiüríteni.

Mellgyulladás kezelése

Antibiotikumok. Előrehaladott állapotban megkísérlik elősegíteni a tályogképződést iszappal vagy kátránykenőccsel. A tályogűrt végül műtétileg megnyitják, a genny elfolyásának lehetővé tétele érdekében.