Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Menopauza

Menopauzának nevezzük a nő termékeny életszakaszának a végét, amikor abbamarad a menstruáció. Ez teljesen természetes velejárója a kor előrehaladásának, amely azonban nagymértékű hormonális átalakulással és sok esetben kellemetlen fizikai, mentális és érzelmi tünettel jár. Ne tartsunk tőle, többféle segítség létezik.

A menupauza tünetei

Minden nőnél kicsit másként jelentkezik a menopauza. Egyeseknek sok kellemetlenséget kell elviselniük, másoknak kevesebbet. A leggyakoribb tünetek

 • hőhullámok, éjszakai verítékezés
 • szabálytalan haviciklus, erős vérzés
 • alvási nehézségek
 • hüvelyszárazság, kellemetlen érzés szeretkezés közben a szexuális vágy csökkenése
 • vizelet-visszatartási gondok, húgyúti fertőzések (pl. cisztás gyulladás)
 • hangulati hullámzás. epresszió, idegesség
 • összpontosítási nehézség gondok a rövid távú memóriával
 • levertség, fáradtság
 • száraz, viszkető bőr
 • hajritkulás
 • súlygyarapodás
 • fejfájás
 • erős szívdobogás.

Forduljunk orvoshoz, ha nagyon kellemetlenné válnak a tüneteink.

Mit kell tudnunk a Menupauzáról?

A menopauza során a petefészkek leállnak. Eddig a serdülőkortól kezdve havonta megérleltek és kibocsátottak egy petesejtet, most már erre nem kerül sor.

Szintén lényeges változás, hogy a petefészkek ösztrogént és progeszteront sem termelnek többé. A menopauza tüneteit elsősorban e hormonok vérbeli koncentrációjának csökkenése okozza.

A menopauza fő következménye azonban, hogy a menstruációk elmaradásával együtt teherbe sem eshetünk többé.

A menopauza rendszerint fokozatosan áll be. Néhány évvel korábban, akár már a negyvenes éveinkben észlelhetjük, hogy menstruációink szabálytalanná válnak, a vérzés pedig erősödik. Ez a menopauza előtti időszak általában négy évig tart.

Egyes nők észre sem veszik a menopauzát, azt leszámítva, hogy nem lesz többé vérzésük; mások heves és kellemetlen tüneteket észlelnek: hőhullámokat, éjszakai verejtékezést, álmatlanságot. A hőhullámok gyakran a menopauzát megelőző években a legrosszabbak, azonban sok nőnél jelentősen javul a helyzet körülbelül két évvel az utolsó menstruáció előtt.

A nők mintegy egyötödénél egyáltalán nincsenek hőhullámok. Ha viszont a menopauza hirtelen következik be (például mindkét petefészek kioperálásakor), akkor az ilyen jellegű tünetek hevesebbek szoktak lenni.

Legtöbb nőnél nem jelentkezik az összes, menopauzára jellemző tünet, viszont a dohányzás és elhízottság súlyosbíthatja a tüneteket. Ha már egy éve nem volt vérzésünk, elértük a menopauza utáni állapotot. Mindeddig az időpontig folytatnunk kell a megszokott fogamzásgátló módszerünket.

Ha egyévnyi vérzésmentesség után a vérzés ismét jelentkezik, forduljunk orvoshoz. Fontos megbizonyosodni arról, hogy nem a méh vagy a petefészkek valamilyen betegsége váltotta ki a vérzést. Egyes nőknél már igen hamar beáll a menopauza, az átlagos életkor 51 év körül van.

A legtöbb nőnél 59 éves korra már biztosan megtörtént a változás. Az alábbi kivételeket érdemes megemlíteni:

 • ha műtéttel eltávolítják a petefészkeket, azonnal beáll a menopauza
 • kemoterápia, illetve sugárkezelés alatt rendszerint abbamarad a menstruáció, a kezelések végeztével azonban ismét elindulnak a ciklusok
 • a dohányosok rendszerint egy-két évvel hamarabb érnek el a menopauzához, mint a nem dohányzók
 • a nők 1%-a már 40 éves kora előtt eléri a menopauzát. Ha úgy tapasztaljuk, hogy nagyon korán jelentkeznek a menopauzára jellemző tünetek, forduljunk orvoshoz.

A menopauzát követően az alacsony ösztrogén- és progeszteronkoncentráció lehetővé teszi súlyos egészségügyi problémák kialakulását. Ezek lehetnek:

 • csontritkulás
 • szívbetegség
 • szélütés.

Ha rendellenességet érzünk, vagy tartunk e betegségektől, forduljunk orvosunkhoz tanácsért.

Mit tegyünk?

Ha nagyon kellemetlenek a menopauzás tünetek, vagy szeretnénk tudni, termékenyek vagyunk-e még, kérjük orvos segítségét. A kivizsgálás során, életkorunk, tüneteink, a menstruáció milyensége alapján felállítható a diagnózis. Az orvos elvégeztethet hormonteszteket is, azonban ezek nem adnak teljességgel megbízható eredményt. A leggyakoribb az FSH- (folliculusstimuláló/ tüszőserkentő hormon) teszt - amelynek során megmérik e hormon vérkoncentrációját.

A menupauza kezelése

Sokféle módszer van a menopauza tüneteinek enyhítésére az életrnódváltástól a hormonpótló kezelésig. Bízzunk az orvos javaslataiban e téren. Lehet, hogy az egyik módszer különösen jól beválik majd, de a nők többségénél inkább az orvosi és az öngyógyító terápiák kombinációja szokott a leghatékonyabb lenni.

Hormonpótló terápia

A menopauza tüneteinek legjobb ellenszere, amely hatékony a hőhullámok, éjjeli verejtékezés, száraz hüvely, húgyúti fertőzések ellen is, A terápia lényege, hogy pótolják bizonyos mértékben azokat a hormonokat, melyekből a szervezet a menopauza miatt már sokkal kevesebbet termel. A terápia során rendszeres adagokban ösztrogén és (szintetikus) progeszteron kombinációját kell beszedni. Ha már korábban eltávolították valakinek a méhét, akkor a csak ösztrogént tartalmazó hormonterápia is megfelelő. Ezt e módszert minden nőnek ajánlották a hetvenes évekig, de aztán kiderült, hogy azoknál, akiknek megvolt a méhe, ez a hormonterápia növelte a méhrák esélyét. Ezek után fejlesztették ki a természetes menstruációs ciklust jobban utánzó kombinált terápiát, ahol már progeszteront is adagolnak a szervezetbe. Ezzel sikerült a méhrák megemelkedett kockázatát kiküszöbölni.

A nyolcvanas és kilencvenes években rendkívül népszerű volt a hormonpótlás, és nemcsak a menopauza tüneteinek kezelésére, hanem az olyan, folyományként fellépő betegségek megelőzésére is, mint a szívbetegségek vagy a csontritkulás. Egyes tanulmányok szerint azoknál a nőknél, akik öt évnél tovább vannak progeszteron-ösztrogén tartalmú hormonpótláson, enyhén emelkedik az emlőrák, a szívroham és a szélütés veszélye. A szakértők szerint ezek közül az emlőrák esélyének növekedése lehet a legjelentősebb, amennyiben a hormonterápia öt évnél tovább folytatódik, azonban a máskülönben egészséges nőknél a hormonpótlás előnyei meghaladják a hátrányok mértékét. Mindenesetre mielőtt a terápia mellett döntenénk, konzultáljunk az orvossal a lehetséges mellékhatásokról.

A hormonpótló szereket nagyon változatos kiszerelésben árusítják: tabletták, tapaszok (ezeket a fenékre, felkarra, hátra, hasra, mellkasra (mellre nem!) lehet tenni), implantátum, bőrre kenhető zselé. A hüvely szárazsága esetén hatékony krémek, zselék, pesszáriumok és hüvelygyűrűk állnak rendelkezésre. Mindezen eszközök és gyógyszerek az ösztrogén és progeszteron különböző koncentrációiban léteznek. Ha tehát valamelyik nem vált be, könnyen választhatunk egy másikat. A hormonterápiára nagyon is igaz, hogy „nincs univerzális változat". Az előnyök mellett a hormonterápiának hátrányai is vannak, ezért mindig konzultáljunk az orvossal ezekről.

Az előnyök a következők:

 • megszabadulunk a hőhullámoktól és éjjeli verejtékezéstől
 • nem lesz száraz hüvelyünk
 • jobban tudunk aludni 
 • későbbre tolódik az esetleges Alzheimer-kór megjelenése
 • valószínűleg nem lesz csontritkulásunk
 • kisebb eséllyel lesz vastagbélrákunk.

A hormonpótló terápia mellékhatásai a következők lehetnek: 

 • érzékeny mellek
 • erősebb menstruációs vérzés
 • folyadékpangás, ödéma 
 • hízás 
 • depresszió 
 • ingerlékenység.

A hormonpótlás huzamosabb alkalmazása a következő betegségek esélyét növelheti:

 • emlőrák
 • méh- és petefészek-daganat
 • mélyvénás trombózis
 • szívbetegségek 
 • epekő
 • szélütés.

Minél tovább tart a hormonterápia, eme betegségek esélye egyre nagyobb lesz, sőt a terápia befejezésével sem csökken. Tehát ha ezt a gyógymódot választjuk, rendszeresen járjunk el állapotfelmérésre az orvoshoz, hogy kiderüljön, ha valami nincs rendben.

Hüvelyi terápia

Ha csak a hüvelyszárazság jelent problémát, bőséges választékban találhatunk recept nélküli síkosítószereket a gyógyszertárakban. Sok nőnél azonban ez nem elégséges a szárazság megszüntetésére, ezért ilyen esetekben forduljunk orvosunkhoz, aki felírja az ösztrogéntartalmú krémek, hüvelygyűrűk valamelyikét. Mivel a hüvelybe juttatott szerekből és eszközökből a vérbe jutó ösztrogén mennyisége minimális, még az emlőrákos betegeknél is engedélyezik az orvosok ezeket a szereket. Ha valaki tabletta vagy tapasz formában részesül hormonpótlásban, gyakran kell ezt kiegészítenie a hüvely szárazságát enyhítő terápiával.

Antidepresszánsok

Azoknak a nőknek szükséges szedniük, akik nincsenek hormonkezelés alatt, és a természetes terápiás módszerek sem hatnak. Leggyakrabban az úgynevezett SSRI, valamint a szerotonerg-noradrenerg visszavételt gátló gyógyszereket alkalmazzák. Mindkét típus hatékony a menopauzás tünetek ellen. Azok a nők, akik a mellrákjuk miatt nem szedhetnek ösztrogént, nagyon jó tapasztalatokról számoltak be az antidepresszánsok kapcsán. Érdekes módon nem tudjuk még pontosan, hogyan hatnak ezek a szerek a menopauza esetében.

Természetes terápia

A menopauza tüneteinek kezelésében a gyógynövények versenyképes alternatívát, illetve a gyógyszerek hasznos kiegészítőit jelentik. Egyes megfigyelések szerint a boglárkafélékhez tartozó poloskavész készítményei hatékonyak az enyhébb hőhullámok ellen. Másik két gyakran ajánlott növény az illatos barátcserje és a zsálya. Legyünk azonban körültekintőek, amikor magunk adagoljuk ezeket a gyógynövényeket, mivel még nem tesztelték őket olyan szigorú körülmények között, mint a gyógyszereket. Ha egyéb orvosságot is szedünk, kérjük ki a doktor véleményét, mielőtt valamilyen gyógynövény fogyasztásába kezdenénk. Az orvos segítségével alakítsuk ki az állapotunknak és igényeinknek leginkább megfelelő terápiát.

Hogyan segítsünk magunkon?

Ha nem szeretnénk sem hormon-, sem gyógynövény-terápiát, még mindig vannak gyógyszerek nélküli lehetőségeink is a menopauza tünetei ellen:

Életvitelre vonatkozó tanácsok

Sokszor egészen egyszerű dolgok is segítenek. A hőhullámok és az éjjeli veritékezés enyhíthető: 

 • viseljünk könnyű, pamutból készült ruhákat
 • öltözködjünk rétegesen, igy hőhullám esetén könnyen levethetünk valamit
 • mozogjunk rendszeresen
 • relaxáljunk a stressz ellen 
 • étkezzünk kiegyensúlyozottan 
 • ha éjjeli vertékezéstől szenvedünk, tegyük a lehetőségekhez képest hüvössé a hálószobát
 • ne viseljünk műszálas hálóruhát, és az ágyneműnk se legyen műszálas
 • ne fogyasszunk vörösbort és fűszeres ételeket, mert ezek közismert kiváltói a hőhullámoknak.

Szójából készült ételek

Ha a fenti módszerek nem váltak be, próbáljunk meg szójából készült élelmiszereket adni az étrendünkhöz. Egyes szakértők szerint viszont a szója nem hatékony, ha már egyébként is hormonpótló terápián vagyunk.

Egyéb életmódbeli tanácsok

A következő gyógyszermentes technikákkal küzdhetünk az idegesség, ingerlékenység, hangulati ingadozás és depresszió ellen: 

 • B-vitaminban, cinkben és magnéziumban gazdag étrend 
 • napi fél óra intenzív testmozgás az endorfinok felszabadítására (ezek a hypothalamusban termelődő, a morfinhoz hasonló fájdalomcsillapító hatású vegyületek) 
 • relaxáció (pl. jóga) vagy meditáció.

Az alvás minőségét javíthatjuk a következő módokon:

 • minden este ugyanakkor feküdjünk le
 • ne eddzünk már este.

A bőr szárazsága ellen bevált módszerek: 

 • ne használjunk szárító hatású szappanokat 
 • ne menjünk erős napsütésre 
 • használjunk napkrémet
 • fogyasszunk A-, B-, C- és E-vitaminokban gazdag ételeket, ezenkívül vegyünk magunkhoz sok cinket, magnéziumot, vasat, kalciumot, valamint esszenciális zsírsavakat.

A csontritkulás megelőzése

A tapasztalatok szerint a csontritkulás (osteoporosis) elsősorban a menopauzát követően jelentkezik. A csonttörések esélyét csökkenthetjük, ha: 

 • abbahagyjuk a dohányzást
 • nem iszunk túl sok szeszes italt
 • rendszeresen mozgunk (séta, tánc, kocogás) 
 • kiegyensúlyozottan táplálkozunk
 • kalciumban és D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk 
 • kérdezzük meg az orvos véleményét a D-vitamin és kalcium szedéséről. Menopauza idején egy nőnek napi 800 mg kalciumra és 5-10 pg D-vitaminra van szüksége.

A szívbetegség megelőzése

A menopauzát követően a nőknél megnő a szívbetegség esélye. A veszély csökkentése érdekében tegyük a következőket: 

 • ügyeljünk a helyes testsúlyra
 • étrendünk ne tartalmazzon sok telített zsírsavat, viszont bővelkedjen zöldségben, gyümölcsben
 • végezzünk rendszeresen aerobikedzést: legjobb, ha mindennap, de legalább heti három-négy alkalommal, egyszerre 30-40 percig
 • ne dohányozzunk
 • ellenőriztessük a vérkoleszterinszintünket. Ha nagyon magas a koncentráció, esetleg gyógyszerekkel kell csökkenteni
 • mérjük meg rendszeresen a vérnyomásunkat. Ha magasnak találja az orvos, lehet, hogy gyógyszerre lesz szükségünk.