Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Menstruáció

A vérzés beálltától a következő menstruációig a női szervezetben egy folytonosan váltakozó ritmus ismétlődik.

A tüszőérés fázisa (folliculusérés fázisa)

Ez a menstruáció első napjától a tüszőrepedésig terjedő idő. Egy nő petefészkében ezerszámra található sejthalmaz éretlen petesejttel a közepén. A tüszőérlelő FSH-hormon a havivérzés után (vagy már közben) több tüsző növekedését serkenti. Ezek közül csak egy válik teljesen éretté, kivételes esetekben több. A tüsző növekedése közben az ösztrogénhormon termelődése fokozódik. Ennek hatására az utolsó menstruáció során lelökődött méhnyálkahártya újra felépül.

Tüszőrepedés (ovuláció)

A tüszőrepedéshez a jelet az ösztrogén által befolyásolt agyalapi mirigyből származó luteinizáló hormont (LH) adja. Az érett tüsző megreped. A petesejt kilökődik; második ciklusfázis.

Sárgatestfázis

Ez a tüszőrepedéstől a következő menstruáció kezdetéig terjedő idő. A tölcsér alakú  petevezeték felfogja a petesejtet. Onnan vándorol négy-őt nap alatt az anyaméhbe. A tüszőrepedés után a petesejt 6-12 órán át megtermékenyíthető. A petefészekben a tüsző ürege sárgatestté alakul át, a sárgatesthormon a progeszteront termeli. Ez a hormon a méhnyálkahártya megvastagodását idézi elő és előkészíti a méhet egy lehetséges terhességre. Ha nem jön létre a megtermékenyülés, a petesejt feloldódik vagy kiürül. A sárgatest néhány nappal a tüszőrepedés után elkezd visszafejlődni és kb. két hét múlva elhal. Emiatt a hormonszint (ösztorgén és progeszteron) csökken. A méhnyálkahártya leválik. A kiserekből vér lép ki. Egy új menstruáció, egy új ciklus megkezdődött. A vérzés a sebfelszín záródásáig tart.

A menstruációs ciklus hossza

A ciklust a vérzés bekövetkezésének első napjától a következő vérzés bekövetkezésének első napjáig számítják. A legtöbb alapvető orvosi szakkönyvben ezt az időtartamot 28 napban adják meg. Ennél hosszabb vagy rövidebb ritmusok azonban nem adnak okot a nyugtalanságra.

Saját egyéni ritmusát legjobban pontos önmegfigyeléssel és az alaphőmérséklet mérésével ismerheti meg. Mindenesetre vezessen a lehető legpontosabban egy menstruációs naptárt, amelyben feltünteti a vérzések első napját.

Menstruációs vármennyiség és küllem

Egy menstruáció során kb. 50 ml vért veszít. A vér a méhnyálkahártya levált részeivel keveredik. A menstruáció során a nő néha alvadt vérből származó csomócskákat is észlelhet.

A menstruáció lehetséges kísérőjelenségei

Keresztcsont- és hátfájdalmak

Ezeket pl. a női nemi szervek süllyedése vagy kedvezőtlen helyzete, krónikus gyulladások, a spirál hatására bekövetkező reakciók vagy tartási hibák és túlzott igénybevétel válthatják ki. Leggyakoribb azonban a pszichoszociális terhelésekre érzékenyen reagáló vegetatív idegrendszer befolyása.

Testsúlyváltozások

A ciklus második felében a víz a szövetekből gyakran nem kielégítően választódik ki. Ez a test különböző részein feszültségérzést okozhat. A vérzés bekövetkezésekor a víz ismét kiválasztódik. Egyes nőknél a menstruáció előtti és utáni testsúlykülönbség néhány kilogrammot is kitesz.

Teltségérzés az emlőben

A tüszőrepedés után az emlő össztömege megnövekedhet. A kötőszövet megvastagszik, a vérátfolyás erősödik. A víz raktározódik. Az emlő nyomás- és fájdalomérzékennyé válik. A vérzés bekövetkezése után a feszülés-érzés eltűnik.

Pszichikai változások

Némely nő néhány nappal a vérzés előtt nemcsak testileg érzi magát feszültnek, hanem lelkileg is „nyomás alatt” állónak. A mai napig vitatott, hogy ezért az érzékenységért hormonális változások tehetők-e felelőssé. A vérzés kezdete előtt néhány nappal fokozott sebezhetőség érzése lakul ki, ami a vérzés második napján csaknem mindig eltűnik.

Kapcsolódó oldal:

Menstruációs fajdalom és okai