Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Menstruációs ciklus zavarai

Ritmuszavarok

Ritmuszavar azt jelenti, hogy a ciklus szokatlanul hosszú vagy szokatlanul rövid, vagy a vérzés teljesen elmarad.

Túl hosszú ciklusok (oligomenorrhoea)

Az egyes ciklusok közötti idő több mint 36 napig tart, de három hónapnál rövidebb ideig. A vérzés rendszerint gyenge és relatíve rövid. Ritkán organikus okok lehetnek felelősek. Nagyobb valószínűséggel azonban terhelések, gondok és stresszek vannak hatással ciklusára. A hormonkeringés megváltozik, a tüszőrepedés elmarad vagy eltolódik. Az ébredési hőmérséklet pontos mérésével önmaga is megállapíthatja, van-e és mikor tüszőrepedés. Ha organikus okok kizárhatók, beavatkozás akkor szükséges:

 • ha terhes kíván lenni és a hosszú ciklus hiányzó tüszőrepedésre utal,
 • ha pl. jobb fogamzáskontroll érdekében – a tüszőrepedések között rövidebb időközt kíván.

Ha jól érzi magát és általános közérzete kielégítő, akkor az oligomenorrhoea kezelése nem szükséges. Az öngyógyítás eszközei ugyanazok, mint a vérzés elmaradása esetén.

Túl rövid ciklusok (polymenorrhoea)

A két ciklus közötti időtartam 22 napnál kevesebb. A fő okok:

 • Megrövidült sárgatestfázis: a méhnyálkahártya felépülésének fázisa megrövidül.
 • „Korai” tüszőrepedés: az ébredési hőmérséklet mérésével önmaga ellenőrizheti.
 • Hiányzó tüszőrepedés: ezt is ellenőrizheti az ébredési hőmérséklet mérésével.

Csakúgy, mint a hosszú ciklusoknál, az okok túlnyomórészt psychések.

Teendő szükséges:

 • gyermekvágy esetén; megrövidült sárgatestfázis esetén a megtermékenyült petesejtnek kevés ideje van a beágyazódásra,
 • ha rövid ciklusok erős vérzésekkel járnak együtt; a megnövekedett vérvesztés vérszegénységhez vezethet.

Ha jól érzi magát és általános közérzete kielégítő, a polymenorrhoea nem igényel kezelést. Öngyógyítás esetén a teendők ugyanazok, mint a vérzés elmaradása esetén.

A menstruációs vérzés elmaradása (amenorrhoea)

Panaszok

Többé-kevésbé szabályos időközök után a menstruáció három hónapnál hosszabb időre elmarad.

Okok

Amenorrhoeás nők 80 százalékánál psychés konfliktusokra lehet következtetni. Az élethelyzet változásai, kényszerű beilleszkedés, extrém igénybevétel (feszültség) vagy stresszhelyzetek a vérzés elmaradásában fejeződhetnek ki. Olyan fogalmak, mint „szükségállapot-, tábor- vagy menekülés-amenorrhoea” jelzik az emocionális terhelés és a lehetséges hormonális változás közötti szoros összefüggést.

A psychés vészhelyzet hasonló kifejeződése a kóros soványodás. Ez is legtöbbször a menstruáció elmaradásához vezet. Ritkán betegségek, sérülések vagy balesetek felelősek a havivérzés elmaradásáért.

Például:

 • Általános betegségek, mint pajzsmirigyzavarok, cukorbetegség vagy tuberculosis; a nemi szervek gyulladásos betegségei
 • A petefészkek vagy a méh fejlődési rendellenességei vagy csökevényes kifejlődése.
 • A petefészkek vagy mellékvesék jó- vagy rosszindulatú burjánzásai.
 • Túl sok prolaktinhormon a vérben.
 • Az agyalapi mirigy mellső lebenyének túl alacsony hormontermelése; súlyos fejsérülések vagy nagyon komplikált, elhúzódó és nagy vérvesztéssel járó szülések után ennek a fontos hormonmirigynek a működése néha kiesik.
 • Okozhatja a mellékvese hormontermelésének zavara.
 • Nem szakszerűen végrehajtott sebészeti beavatkozás, mint például hibásan kivitelezett méhkaparás.

Megbetegedési kockázat

A havivérzés kimaradásának kockázata psychés és/vagy testi túlterhelés során mindenképpen megnő. Élsportoló nőknél például közismert, hogy az átlagosnál gyakrabban maradnak vérzés nélkül.

De környezeti mérgek vagy gyógyszerek is benyúlhatnak a hormon(ális) keringésbe.

 • A fogamzásgátló tabletta; a tablettát szedő nők közel 1-2 százaléka annak elhagyása után egy ideig „post-pill-amenorrhoea”-ban szenved.
 • Más hormontartalmú gyógyszereknek hasonló hatása lehet.
 • Bizonyos depressio elleni szerek.
 • Bizonyos psychosis elleni szerek.
 • Bizonyos rákellenes szerek.

Ha úgy gondolja, hogy a menstruációja gyógyszer szedése miatt maradt ki, tanulmányozza a gyógyszerismertetőt és konzultáljon orvosával!

Lehetséges következmények és szövődmények

Hiányzó tüszőrepedés azt jelzi, hogy Ön jelenleg nem lehet terhes.

Megelőzés

Nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Vérzése elmaradásakor.

Öngyógyítás

Táplálkozás: a kiegyensúlyozatlan, egyoldalú vagy túl kevés táplálék megzavarhatja a ciklust. A legjobb kiegyensúlyozottan táplálkozni.

Mozgás: a hormonok világát a tánc, torna és úszás mozgásba tudják lendíteni. Az élsportot és túlméretezett testi megterheléseket azonban kerülje.

Természetes gyógyszerek: számos menstruációt elősegítő növénynek magzatűző hatása is van.

Gyógynövények alkalmazása előtt a terhességet mindenképpen ki kell zárni. A helyes alkalmazásról és elkészítésről kérjen tanácsot a gyógyszertárban.

Masszázs: erőteljes körkörös, szív irányába történő masszírozással (masszírozó kesztyűvel) a vérátfolyást fokozhatja. Gyógymasszázst csak az arra kiképzett személyek végezzenek.

Szexualitás: kielégítő szexuális élet biztosítja a test és a lélek nyugalmát.

Tanácsadás és pszichoterápia: mindig értelmes dolog más asszonyok segítségét kérni.

Kezelés

Ha általános közérzete jó és menstruáció nélkül jól érzi magát, kezelésre nincs szükség. Ha gyermeket vagy valamilyen más ok miatt tüszőrepedéssel járó szabályos ciklust kíván, akkor:

Iszapfürdők: gyógyfürdőkezelés nemcsak lelki és testi jó közérzetét stabilizálja, hanem hormonális keringését is. Aszerint, hogy melyik gyógyfürdőkezelés mellett határoz, az iszapfürdők tornával, fekvő- és légkúrával, masszázzsal, ivókúrával és felépítő-, ill. salaktalanító diétával kombinálható.

Iszap-ülőfürdők: szakmai tanácsadás mellett az iszap-ülőfürdők otthon is ajánlhatók.

Hormonok: a hormonkombinációkkal végzett kezelés azon a vitatott feltevésen alapszik, hogy a hormonkészítmény hirtelen megvonása a szervezetet saját szabályozó hormonok termelésére serkenti. Ez a kezelés legfeljebb akkor igazolható, ha bizonyított, hogy a szervezet nem termel elegendő nemi hormont és terhességre vágyik. De még ilyen esetben is előbb keresni kell a hormonhiány psychés okait.

Tanácsadás és pszichoterápia: konfliktusközpontú eljárások a legmegfelelőbbek, hogy az amenorrhoea eredeti okának nyomára jussanak.

Mi a teendő szabálytalan vérzés esetén?

Utóvérzés: normális vérzés után néhány napig tartó gyenge, sötét pecsételgető vérzés. Ez összefügghet például a méh gyulladásával. Forduljon orvoshoz.

Elővérzés: a havivérzés jelentkezése előtt néhány nappal kezdődő enyhe, sötét pecsételő vérzés. Arra utal, hogy a sárgatest kevés progeszteront termelt. Ez csak akkor probléma, ha terhes akar lenni.

Többletvérzés: a ciklustól és menstruációtól időben függetlenül jelentkezik, gyakran a fogamzásgátló szedésekor. Mindenképpen keresse fel orvosát.