Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Menstruációs fájdalmak (dysmenorrhoea)

Panaszok

Az Egészségügyi Világszervezet egy nagszabású vizsgálatban, amelyben több mint 5000 nő vett részt, a vérzés alatt jelentkező leggyakoribb panaszként a menstruációs fájdalmat nevezte meg.

Görcsszerűen húzó, néha bizonytalan fájdalom, amely a combba, a has felső részébe vagy a hátba is kisugározhat. A fájdalmak (görcsök) a vérzés előtt 2-3 nappal jelentkeznek. A menstruáció kezdete után a második-harmadik napon eltűnnek.

A menstruációs fájdalmak okai

Az orvosi magyarázatra vonatkozó próbálkozások sokrétűek. Minden egyedi esetben a pillanatnyi testi és lelki állapot meghatározó szerepet játszik. Minél jobban és biztosabban érzi magát valaki, annál kisebbnek találja a fájdalmat. Fájdalommentes menstruációs élmények és stabil önbizalom között szoros az összegfüggés. A létfeltételek és ezek pszichikus következményei a hormonális történéseket olyannyira befolyásolhatják, hogy az anyaméh erősebben húzódik össze.

Organikus okok

Ezek meglehetősen ritkák. A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok során orvosa pl. a következőket ellenőrizheti:

 • spirálok,
 • kismedencei gyulladásos megbetegedések,
 • endometriosis,
 • kicsiny, jóindulatú burjánzások vagy daganatok fájdalmat okozhatnak, ha azok a menstruációs vér elfolyását akadályozzák,
 • a külső vagy belső nem szervek összenövései vagy fejlődési rendellenességei,
 • a méhszáj szűkületei,
 • a medencegyűrű fellazulásai hormonális átállítódás révén a tartó- és támasztórendszer panaszaihoz vezethetnek és felerősödött menstruációs fájdalmakat idézhetnek elő,
 • méhrák.

Megbetegedési kockázat

Ha organikus okok kizárhatóak, a menstruációs fájdalmat a vegetatív vagy pszichoszomatikus terület panaszai közé kell számítani. A „zavarkockázat” ennek megfelelően magas, hiszen sok asszony él tartós konfliktusban, anélkül, hogy tudná; mindenekelőtt a hivatás, család és partnerkapcsolat ellentmondásos követelményei miatt.

Lehetséges következmények és szövődmények

Azok az asszonyok, akik rendszeresen, minden hónapban jelentős mennyiségű fájdalomcsillapítót fogyasztanak a görcseik megszüntetésére, veszélyeztethetik a májukat és a veséiket.

Megelőzés

A megelőzés érdekében hat minden, ami az általános testi, psychés és szociális jó közérzetet egyensúlyban tartja. Az alapvető megelőzés azonban korábban kezdődik: ha a lányok az önértékelés, a mozgás öröme és az élményvágy terén támogatásra és ösztönzésre találnak; ha lehetőséget kapnak, hogy testüket, szexualitásukat, vágyakozásukat és nemiségüket zavartalanul felfedezhessék.

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha eddig nem voltak fájdalmai és váratlanul fájdalmat kezdődnek,
 • ha a görcsök szokatlanul intenzívekké válnak,
 • ha az az érzése támad, hogy a fájdalom jellege megváltozik,
 • ha a fájdalmak és a vérzések szokatlanul elhúzódóvá válnak,
 • ha szokatlanul erős vérzése van.

Öngyógyítás

Mozgás: a mozgás lazítólag hathat, ha a túlzott erőfeszítéseket elkerüli. Próbálkozzék sétával, úszással, tánccal vagy gimnasztikával.

Pihenés: ne sajnálja magától a kielégítő alvást, ne tervezzen vérzése idejére megterhelő vagy megfeszített munkát, és próbálja meg elérni, hogy mindenki kényeztesse. Ne riadjon vissza attól, hogy munkahelyén is „legyen visszafogott”, és lassabban dolgozzék.

Meleg: a meleg minden fajtája oldja a görcsöt: meleg fürdő, meleg palack a hasra vagy a hátra.

Szexualitás: szakítson az egyik legnagyobb tabuval, a menstruáció alatti együttalvás tilalmával. Ha vágyat érez rá: közösülés vagy önkielégítés oldhatja a görcsöket.

Dohányzás: semmi cigaretta menstruációs fájdalom esetén. A dohány egyes anyagai befolyásolják a méhet és erősíthetik a fájdalmat.

Beszélni róla: különösen bántóak lehetnek azok a megjegyzések, amelyek a havibaj alatti megnövekedett érzékenységre célozgatnak. Számos példa van erre; „kritikus”, „hisztériás” vagy „kényeskedő” napok. Beszélgetések során tegye világossá, hogy mint mindenkor, számíthatnak Önre, azonban joga van nyugalomra és támogatásra.

Kezelés

Organikus okok esetén az orvosnak az alapbetegséget vagy zavart kezelniük kell.

Vegetatív (funkcionális) panaszok esetén:

 • kötőszövetmasszázs vagy akupunktúra,
 • csak egy hatóanyagot tartalmazó fájdalomcsillapítót szabad választani,
 • aki a fogamzásgátló tablettát szedi, gyakran megszabadul a menstruációs fájdalomtól. A hormonkészítmények azonban mélyen belenyúlnak a testi folyamatokba. A saját ciklus elvész, fennáll a mellékhatások kockázata. Fájdalom kezelésére inkább ne használja a tablettát.