Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Mióma (myoma / leiomyoma)

A myomák a méh izomzatában lévő jóindulatú daganatok, melyek túlszaporodott izomsejtekből fejlődnek ki. A növekedés szerint vagy kifelé „púposodik” vagy a méhűrbe boltosul be.

Panaszok

A myomás nők közel húsz százalékának nincs semmilyen panasza. A többinél – a daganat helyzetétől vagy nagyságától függően – menstruációs fájdalmak, vérzészavarok vagy pecsételő és tartós vérzések jelentkezhetnek. A más szervekre gyakorolt nyomás hólyagpanaszokban (vizelési kényszer), keresztcsonttáji fájdalomban vagy székrekedésben fejeződhet ki.

Okok

Nem ismeretesek.

Megbetegedési kockázat

A myomák a 30. életév után gyakoribbak, mint fiatalabb korban. A csökkenő ösztrogéntermelés miatt a változás korában, ez időponttól kezdve már csak lassan növekszenek. A climacterium után inkább a visszafejlődés irányába tendálnak. Ezzel szemben a tüszőérés fázisában a megnövekedett ösztrogéntermelés a már meglévő myomák növekedését éppen úgy fokozza,, mint a terhesség.

Lehetséges következmények és szövődmények

  • A pecsételő és tartós vérzések vérszegénységhez vezethetnek.
  • Nagyságuktól és helyzetüktől függően a myomák beszűkíthetik egy jövendő gyermek helyét vagy szülési akadállyá válhatnak.

Megelőzés

Nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Pecsételő vagy tartós vérzés, fájdalmas vagy szokatlanul erős menstruáció esetén. A myomát az orvos a tapintási és ultrahangvizsgálat során észleli.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Kezelés

Ha a myoma nem okoz panaszt, sem gyógyszeresen, sem sebészileg nem kell kezelni. Erős fájdalmak és vérzés esetén, vagy ha az orvos a nőgyógyászati vizsgálatnál eltéréseket talál:

  • egyetlen myoma, mely a méh üregébe boltosul, hüvelyen keresztül műtétileg eltávolítható: a méhszáj megnyitása után a myoma az izomból kihámozható, az anyaméh megőrizhető.
  • Az a myoma, mely kifelé a hasüreg felé „púposodik”, hasmetszés távolítható el. A méh ebben az esetben is megőrizhető: a méhfalat megnyitva a myomát kihámozzák, a méhet egy öltéssel ismét zárják.
  • Ha a méhet több myoma szövi át és megnagyobbítja, az egész méhet el kell távolítani, a petevezeték és a petefészkek helyükön maradnak. Nagyságától függően az orvos a méhet a hüvely felé (hasmetszés nélkül) is eltávolíthatja. A méh eltávolítása utáni első hetekben a nemi közösülés fájdalmas lehet. Ha azonban a belső sebek, úgy hat hét múlva, jól meggyógyultak, általában már nincs semmi nehézség. Méh nélkül már nem lesz többé menstruációja és gyermeke sem lehet. Szerelmi életét azonban  ez nem károsítja.