Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Női meddőség

A megfogantatásra való képtelenség egyes nők életét mélységesen befolyásolja. Az orvostudomány e téren azonban sokat fejlődött az elmúlt 30 évben mind az okok feltérképezése, mind a kezelés tekintetében, ami új reményeket adhat a nőknek.

A női meddőség lehetséges okai

A meddőségnek számos oka lehet: 

 • Ovulatióra való képtelenség (peteérés hiánya)
 • A pete petevezetéken keresztüli haladásának problémája, melynek eredményeképpen nem tudja elérni a sperma
 • A méhnyaki környezet nem fogadja be a partner spermáját
 • A pete méhfali beágyazódásának problémája megtermékenyítést követően.

Hormonegyensúly-zavar

A peteérés hiánya a női meddőség harmadáért felel. Leggyakoribb oka, hogy nincsenek egyensúlyban az ovulatióért felelős hormonok - a tüszőérést serkentő hormon (FSH) és a sárgatestserkentő hormon (LH). Ennek oka lehet a hormonkibocsátást kontrolláló hypothalamus, illetve a hormonokat kibocsátó agyalapi mirigy rendellenessége.

A hormonok egyensúlyának zavara hormonpótló terápiával és termékenységet segítő gyógyszerekkel (például klomifén) kezelhető. A peteérés elősegíthető human chorionicus gonadotrophinnal (hCG) is.

A kezelés az esetek 90 százalékában ovulációt idéz elő, ám ismeretlen okoknál fogva megtermékenyítés csak az esetek kétharmadánál történik.

Peteéréssel kapcsolatos problémák

Számos oka lehet a peteérés hiányának. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

 • Hosszú stressz
 • Túlzott súlyvesztés, például anorexia miatt 
 • Túlsúlyosság 
 • Alkohol- vagy kábítószer-függőség.

Emellett megeshet, hogy a nő petekészletei kifogynak, ami megtörténhet műtétet követően (például petefészekcysta eltávolítása), besugárzás hatására (sugárkezelés eredményeképpen) vagy a menopauzát követően (legyen az természetes vagy idő előtti). Pete hiánya esetén a mesterséges megtermékenyítés lehet az egyetlen megoldás.

Méhével és méhnyakkal kapcsolatos problémák

A helyéről függően akár egy fibroma - jóindulatú tumor a méh nyálkahártyáján - is megakadályozhatja a pete beágyazdását. A méhnyaki nyálkahártya rendellenessége szintén hatással lehet a termékenységre. Megeshet, hogy túl kevés a nyák az ondósejtek számára, ahogy az is, hogy túl sűrű, s ellehetetleníti az ondósejtek haladását.

A nők egy részének méhnyaki nyákja spermaellenes antitesteket tartalmaz, melyek a spermák mozgékonyságára vannak hatással.

A petevezeték károsodása

A megtermékenyítés szempontjából alapvető fontosságú, hogy a pete képes legyen szabadon végighaladni a petevezetéken. A vezeték azonban számos okból kifolyólag károsodhat, sőt elzáródhat.

Az okok közé tartoznak az alábbiak:

 • Születési rendellenesség
 • Műtétet követő letapadás vagy hegszövet
 • Fertőzés, például salpingitis, továbbá szülést követő fertőzések
 • Szexuálisan terjedő betegségek
 • Korábbi méhen kívüli terhesség
 • Endometriosis (kóros elhelyezkedésű méhnyálkahártya)
 • Kismedencei gyulladás.

A petevezeték károsodasának leggyakoribb oka a kismedencei gyulladás. Ez a petefészek, a petevezeték és a méh akut vagy krónikus gyulladása. Leggyakoribb oka a parazita Chlamydia trachomatisszal való fertőzés. A petevezeték károsodása mikrosebészeti vagy lézeres sebészeti úton általában sikeresen orvosolható.

Diagnózis

Ha egy meghatározott időn belül nem történik megtermékenyülés, számos vizsgálat végezhető a meddőség okának meghatározása céljából. Ezek közé tartoznak az alábbiak: 

Peteérés vizsgálata

A peteérés vizsgálatának legkönnyebb és legpontosabb módja a gyógyszertárakban is kapható ovulációs teszt. Ez valójában egy vizeletvizsgálat, mely meghatározza a sárgatestserkentő hormon (LH) szintjét peteérés előtt. A vizsgálatot a menstruációs ciklus közepe előtt két-három napon át mindennap el kell végezni.

Ultrahang

A petefészek állapota ultrahangos vizsgálattal határozható meg, mely a petesejtet tartalmazó érett tüszők változásának vizsgálatára is alkalmas.

Kép: az ultrahangvizsgálat révén tisztán láthatóak a reproduktív struktúrák, ami a nő petefészkének vizsgálata szempontjából hasznos.

Hormonanalízis és biopszia

Vérvizsglattal megállapítható a hormonszint. Erre nemcsak akkor kerülhet sor, ha nem történik peteérés, hanem rutinszerűen is, a méh nyálkahártyájának - az endometriumnak - az ellenőrzése során, melynek keretében megállapítható, hogy a progeszteron hormon révén a nyálkahártya kellően felkészült-e a megtermékenyített pete fogadására. A méhnyálkahártya biopsziájára is sor kerülhet a vérerek állapotának ellenőrzése érdekében. 

Postcoitalis vizsgálat (PCT)

E vizsgálat felderíti a méhnyak nyálkahártyájának rendellenességét (egyúttal megállapítható a sperma minősége is). A párt arra kérik, hogy az előre egyeztetett klinikai megjelenést megelőzően, néhány nappal az ovuláció előtt létesítsenek nemi kapcsolatot. A méhnyaknyák mintájából megállapítható, hogy megfelelő-e a sperma számára - például nem túl savas-e, és nem tartalmaz-e spermaellenes antitesteket.

Hysterosalpingogram (HSG)

E vizsgálattal az ellenőrizhető, hogy nincs-e akadály a petevezetékben. Kontrasztanyagot injekcióznak a méhbe, és annak petevezetéken történő haladását röntgen segítségével figyelik.

Laparoszkópia

Száloptikás csövet vezetnek a nő hasába egy kis műtéti bemetszésen át. Az orvos ezáltal láthatja a reproduktív traktus külső részét, és ellenőrizheti az adhesio, az endometriosis és egyéb rendellenességek esetleges fennállását.

Női meddőség kezelési lehetőségei

Ha a nő meddősége mögöttes okának kezelése sikertelen vagy lehetetlen, számos mesterséges megtermékenyítési módszer áll rendelkezésre: 

Méhen belüli megtermékenyítés (IUI) - a férfi spermáját ovulatio idején a nő méhébe injekciózzák 

In vitro megtermékenyítés - laparoszkópia segítségével eltávolítanak egy petét a nő petefészkéből, majd egy kémcsőbe helyezik a férfi spermájával; végül az embriót a méhbe helyezik.

Gaméta petevezetékbe való behelyezése (GIFT) - a petéket és a spermát a petevezetékbe ültetik.

Zigóta petevezetékbe való bejuttatása (ZIFT) - a petéket kémcsőben termékenyítik meg, majd miután osztódni kezdtek, visszahelyezik a petevezetékbe.

Donortól származó peték - ha a nő nem tud petét létrehozni, egy donor petéi termékenyíthetőek meg a férfi spermájával.