Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Nőgyógyászati betegségek

Petefészek ciszták

Ciszták

A ciszták a leggyakrabban előforduló jóindulatú daganatok. A szervezetben mindenütt keletkezhetnek és nem a nők „privilégiumai”: a ciszta nem egyéb, mint folyadékkal telt üreg.

A petevezetéknél ezek a daganatok ritkán fordulnak elő. Más a helyzet a petefészkek esetében. Ott gyakrabban fordulnak elő ciszták a petefészek kérgében, vagy nyelet fejlesztenek ki, az ultrahangvizsgálattal mint „petefészek-függelék” láthatók.

Panaszok

A ciszták nagyságától és a ciklus ritmusától függően egyoldali, húzó, diffúz alhasi fájdalmak jelentkezhetnek. Kis ciszták rendszerint nem okoznak panaszt. Nyeles ciszták a nyél körül megcsavarodhatnak és hirtelen heves fájdalmat okozhatnak.

Okok

Ciszták rendszerint akkor képződnek, ha egy tüsző nem reped meg, például azért, mert nem tartalmaz petesejtet, vagy mert a petesejt elhalt. Ennek oka hormonzavar lehet. Tüszőrepedés nélkül a tüsző tovább növekedhet. Belsejében azután folyadék halmozódik fel: ciszta alakul ki.

Megbetegedési kockázat

A ciszták inkább fiatalabb nőknél keletkeznek és csak addig, amíg a petefészkek aktívan működnek. Feltételezik, hogy psychés megterhelések a ciszták kialakulását elősegíthetik.

Lehetséges következmények és szövődmények

Ha egyre több ciszta képződik, egyre kevesebb lesz a hely a petefészek széli részén. Hiányzik a terület, ahol funkcióképes, repedésre érett tüsző kifejlődhet. Ez egyik oka lehet a meddőségnek.

Extrém esetben igen nagy ciszták megrepedhetnek és a hasüreg felé vérezhetnek.

Megelőzés

Nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Tisztázatlan alhasi fájdalmak esetén.

Öngyógyítás

Hasfali vagy hüvelyi természetes állapotú gyógyiszappakolás elősegítheti a ciszták visszafejlődését.

Kezelés

A cisztákatt mindaddig nem kell kezelni, amíg jelentős nyomást vagy fájdalmat nem okoznak. Gyakran a ciszták önmaguktól visszafejlődnek. Egyik gyakori rossz szokás a punkció, melynek során az orvos a folyadékot leszívja, noha ismeretes, hogy az üreg ez után a kezelés után folyadékkal újra feltöltődik.

Azokat a cisztákat, melyek egyre nagyobbak és érzékenyebbek lesznek, műtétileg el lehet távolítani. Ennek során a cisztát a petefészekből „kihámozzák”, a petefészek maga megmarad. Van kivétel: ha egyidejűleg nagyon sok ciszta képződött, az egész petefészket el kell távolítani.