Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Pszichés betegségek

Kényszerbetegség

Kényszerbetegség

A kényszerbetegség során akaratlan és tolakodó gondolatok zavarnak meg bennünket, és/vagy ellenállhatatlan kényszert érzünk, hogy folytonosan ismételjünk bizonyos cselekvéseket. Ez a rögeszmés-kényszeres ciklus olyannyira felemésztheti az időnket, hogy lerombolhatja a mindennapjainkat.

Kényszerbetegség tünetei

Kényszerbetegek lehetünk akkor, ha olyan rögeszméink és/vagy kényszereink vannak, amikről tudjuk, hogy értelmetlenek, de igy is zavarják a mindennapi életünket.

A tüneteinket nem okozhatják más esti vagy lelki eredetű problémák. A tünetek a következők:

  • rögeszmék - visszatérő gondolatok, impulzusok vagy benyomások, amikről tudjuk, hogy a saját elménk termékei, de mégis szorongással töltenek el
  • kényszerek - rögeszmékre adott válaszként megjelenő Ismétlődő cselekvések, amiket a feszültség hiábavaló csökkentéséért csinálunk.

Menjünk orvoshoz, ha a fenti tünetek zavarják az életünket.

A kényszerbetegség okai

Ha kényszerbetegségben szenvedünk, folytonosan gondolatok és aggodalmak járnak a fejünkben. Annak ellenére, hogy felismerhetjük azt, hogy ezek a rögeszmék irracionálisak, mégis szorongással töltenek el. Például olyannyira erős lehet a félelmünk a kórokozóktól, hogy nem vagyunk képesek kimenni a lakásból a fertőzéstől való rettegés miatt.

Ellenállhatatlan kényszert is érezhetünk, hogy bizonyos rituálékkal csökkentsük a szorongásunkat. Bár ezek a kényszerek megnyugtatónak tűnhetnek, mégis megakadályozhatják, hogy éljük a normális, mindennapi életünket. Egy klasszikus példa, amikor ismételten ellenőrizgetjük, hogy zárva van-e az ajtó, még akkor is, ha már bezártuk. Csakúgy, mint más lelki eredetű betegségek, a kényszerbetegség is feltehetően bio-pszichoszociális okokra vezethető vissza. A felnőttek körülbelül 1%-a küzd kényszeres zavarokkal. Nőknél kamaszkorban és a felnőttkor elején jelentkezhet, a terhesség idején kifejezetten ki lehetnek téve kényszeres tüneteknek, valamint kellemetlenebbnek érezhetik azokat a ciklusuk előtti időszakban.

Mit tegyünk?

A kényszeres zavar hosszú lefolyású betegség, amiben nem érhetünk el teljes javulást kezelés nélkül, így ha érintettek vagyunk, keressük fel az orvosunkat! Ő majd felállítja a diagnózisunkat a rögeszméink vagy kényszereink alapján, még ha általában mindkettő fennáll is.

Hogy kényszerbetegséggel diagnosztizáljanak, a rögeszméinknek és kényszereinknek kimerítőnek kell lenniük, és már akadályozniuk kell a mindennapos tevékenységeinket is.

Kényszerbetegségek kezelése

Az orvosunk teljes kivizsgálás után megvitatja majd velünk a lehetséges terápiákat és kezeléseket.

Terápiák

Kiváltás és válaszmegelőzés terápia egy specifikus viselkedésterápia kényszerbetegeknek, amely során olyan helyzetekkel szembesítenek bennünket, amelyek félelmet okoznak, de megakadályozzák, hogy a megszokott rituálékat végrehajtsuk. Ez eleinte nagyon nehéznek bizonyulhat, de idővel kifejti hatását. Ezenkívül a kognitív viselkedésterápia is hatékony lehet.

Gyógyszerek

Az orvos ugyancsak felírhat SSRI antidepresszánsokat vagy triciklusos antidepresszáns clomipramint.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Időre van szükség ahhoz, hogy a kezelésnek számottevő hatása legyen, így a legjobban úgy segíthetünk, ha kitartunk.