Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Szembetegségek

Kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis)

A kötőhártya-gyulladás a leggyakoribb szembetegség, mellyel a háziorvosok találkoznak.

A szemfájdalommal a véraláfutásokkal járó betegséget a szemgolyó első részének és a szemhéj belső részének, a kötőhártyának a gyulladása okozza.

A betegségnek több típusa és oka létezik. Minden életkort érint. Bár a kötőhártya-gyulladás miatt a szem vörössé és/vagy váladékossá válik, a betegség a látást általában nem érinti.

Kép: A kötőhártya-gyulladás jellemzően a szem írisz körüli részének vörösségét és gyulladását okozza, ahol az ínhártya normális körülmények között fehér. A betegség általéban nem érinti a látást.

Kötőhártya-gyulladás tünetei

A kötőhártya-gyulladás tünetei közé többek között az alábbiak tartoznak:

 • Fájdalmas és viszkető szem
 • Vörös és vértolulásos szem
 • Ragadós váladék képződése; a szempillák reggelre "összeragadnak"
 • Súlyos esetben a szemhéj duzzanata
 • Allergiás kötőhártya-gyulladás esetén a szem duzzanata.

Ha a kötőhártya-gyulladást nem fertőzés, hanem sérülés okozza, előfordulhat, hogy mérgező vegyi anyag, füst vagy túlzott ultraibolya sugárzás érte a szemet.

Kezdeti tünetek

A kötőhártya-gyulladásra utaló jellegzetes tünetek közé tartoznak az alábbiak:

 • Vörös, vértolulásos (hyperaemiás) kötőhártya
 • Váladékozás, mely a szem körül felhalmozódik
 • Szemhéjduzzanat és ödéma (folyadékgyülem)
 • A fül előtti nyirokcsomó tapintható lehet
 • Papillák (kis dudorok) jelennek meg a szemhéj kötőhártyáján allergiás kötőhártya-gyulladás esetén
 • Könnyezés (larimatio) és fényérzékenység krónikus allergiás kötőhártya-gyulladás esetén

Conjunctivitis sicca

A szemszárazsággal járó conjunctivitis sicca viszonylag gyakori betegség  a nők körében a középkor után. Ennek oka lehet a Sjögren-szindróma, egy olyan betegség, mely a lacrimalis (könnyképő) mirigyeketérinti, és rheumatoid betegséggel hozható kapcsolatba.

A betegség vizsgálata során egy papírcsíkot helyeznek a szem sarkába mintegy 5 percig, hogy megállapíthassák a könnytermelés mértékét. A Schimmer-tesztnek nevezett vizsgálat segít a kezelés kiválasztásában, mely általában műkönny alkalmazásával történik.

A kötőhártya-gyulladás okai

A kötőhártya-gyulladás lehet elsődleges, amikor nem társul hozzá mögöttes ok, illetve toxikus hatás vagy gyulladás előidézte másodlagos betegség.

Ha szaruhártya-gyulladáshoz kapcsolódik, akkor kerato-conjunctivitisnek, ha szemhélygyulladáshoz, akkor blepharo-conjunctivitisnek nevezzük.

Gyakori okok

Baktérium - a gennyes váladékozást előidézheti  például staphylococcus, streptococcus, gonorrhoea vagy chlamydia

Vírus - herpes simplex, herpes zoster (övsömör), kanyaró vagy mumpsz. Ilyen esetekben érintett lehet egy preauricularis (fül előtti) mirigy

Allergia - a diagnózist megerősítheti a vérszérum és a könnycsepp IgE-szintjének (allergiás reakciókkal kapcsolatba hozható immunoglobulin) vizsgálata

Gomba

Vegyi vagy toxikus anyag - például idegen test a szemben

Kontaktlencse - a rossz lencsehigiénia szntén okozhat kötőhártya-gyulladást

kép: A kontaktlencsét viselő személyek fokozottan hajlamosak a kötőhártya-gyulladásra. A lencse nem megfelelő tisztítása növeli a fertőzés veszélyét.

A kötőhártya-gyulladás ritka okai

Újszülöttek esetén

Az újszülött akut kötőhártya-gyulladását (ophthalmia neonatorum) okozhatja a szülőcsatornában szerzett fertőzés (gyakran chlamydia, esetleg staphylococcus vagy pneumococcus).

Trachoma

A kötőhártya-gyulladás krónikus és súlyos formája a trachoma, mely elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, és nagyon gyakran okoz vakságot. A trachomát a chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza, mely trópusi országokban jellemző. Szélsőséges esetben a fertőzés a kötőhártya súlyos hegesedését idézi elő.

Diagnózis

A kötőhártya-gyulladás diagnózisa minden esetben az ok (például idegen test, vírusfertőzés, allergia) felderítésén alapszik. Újszülöttek esetén előfordulhat, hogy a könnycsatorna elzáródása.

Laboratóriumi vizsgálatokkal erősíthető meg, ha gonorrhoea, chlamydia vagy baktérium okozza a betegséget. A trachoma klinikai diagnózisának alapja a felső tarsalis kötőhártya jellegzetes létvénya. A sejten belüli chlamydiazárvány speciális immunofluoreszcens és festési módszerekkel állapítható meg.

Kép: Trachoma hatására a szemhély belső része gyulladásossá válik és hegesedik. Későbbi stádiumban a szemhéj befelé fordulhat, és a szempillák megkarcolhatják a szaruhártyát.

Kötőhártya-gyulladás kezelése

 • A specifikus antibiotikumok megtisztítják a fertőzött kötőhártyát .
 • A nemszteroid gyulladásellenes szerek és a kromoglikát hatékonynak bizonyulnak a szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás kezelése terén.
 • Alkalmanként antihisztaminok és kortikoszteroidok is használhatóak.
 • Az érösszehúzó szemcseppek csökkenthetik a chemosist (duzzanatot) és a hyperaemiát (vértolulást).

Akkut allergiás vagy toxikus reakció léphet fel, amennyiben bizonyos lokális ágensek (pl. kozmetikumok) a szemmel érintkeznek. Az allergiás bőrpróba segítségével meghatározható az allergia oka, ami a gyulladás okának megállapítását is elősegítheti. Ha erre fény derült, általéban elegendő a felelős ágens kerülése.

Megelőzés

A kötőhártya-gyulladás megelőzésének alapja a kiváltó ok felismerése és kerülése. A későbbi kiújulás valószínűsége ilyen módon csökkenthető. A megelőzés részét képezhetik az alábbiak:

 • Szülés során megfelelő eljárások alkalmazásával általában megelőzhetőek a súlyos újszülött fertőzések.
 • Alapvetően fontos a kontaktlencse-higiénia
 • Meg kell határozni az irritáns vagy toxikus okokat, hogy ne okozhassanak kötőhártya-gyulladást
 • A trachoma közösségi szintű egészségügyi lépések megtételét teszi szükségessé.