Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Szív és keringés

Alacsony vérnyomás (hipotónia)

A magas vérnyomás mellett az alacsony vérnyomás is veszélyt jelenthet az emberi egészségre.

Az öregebb korosztályra jellemző az úgynevezett orthostaticus hypotonia, mely a test helyzetének megváltoztatása, gyakran fekvő helyzetből történő felkelés után jelentkezik. A 65 éven felüliek kb. 25%-át érinti ez a jelenség.

A nem orthostaticus hypotonia viszont inkább a fiatalok betegsége, melynek leggyakoribb formája az esszenciális. Ekkor az alacsony vérnyomás oka nem deríthető ki pontosan, de leginkább családi, genetikai okok játszanak szerepet a kialakulásban.

Vannak olyan alacsony vérnyomásos esetek is, amikor pontosan megállapítható a betegség forrása. A hormontermelési problémák, köztük a pajzsmirigy, a mellékvese vagy az agyalapi mirigy nem megfelelő működése okozhat hypotoniát.

Alacsony vérnyomást okozhatnak még gyógyszerek, mérgezés vagy hosszabb ideig tartó fekvő állapot is. A cukorbetegekre jellemző tünet az idegrendszer károsodása, melynek a test vegetatív működéséért felelős része ilyenkor rosszul szabályozhatja a szív működését.

Hypotonia esetén jellemzően az agyi keringés nem működik megfelelően, így az agyműködéshez köthető tünetek jelennek meg. Ilyen tünet lehet a szédülés, a kábaság, a fejfájás, a nem megfelelő látás vagy akár az elájulás is.

Az emberi test ezeket a tüneteket nagyon gyors szívveréssel, sápadtsággal, émelygéssel vagy izzadással kompenzálhatja.

Ha hosszabb távon is fenn áll az alacsony vérnyomás, akkor csökkenhet a beteg koncentrációs képessége, fizikai állóképessége leromlik és fáradékonnyá válik. Kisérőtünet lehet az alvászavar, a fülzúgás és az ezeket követő depresszió is.

Az alacsony vérnyomás orvosi kivizsgálásakor a beteget kikérdezik életviteléről, a szedett gyógyszerekről és esetlegesen már fennálló más betegségeiről. Ugyanis ezek kombinációja is okozhat hypotoniát.

A betegség gyanújának bizonyítására a beteg esetlegesen 24 órán át viselendő vérnyomásmérő eszközt is kaphat, ez folyamatosan méri a test vérnyomását. Az ilyen vizsgálat részeként a vizsgált személy az egész napjáról tevékenységnaplót vezet, így a műszer adatait a naplóval összevetve fontos következtetést vonhat le a szakorvos.

A test helyzetváltoztatásakor fellépő orthostaticus hypotonia vizsgálatakor pedig gyakori a Schellong-teszt elvégzése. Ilyenkor a beteget előbb 10 percig fektetik, majd 10 percig felállítják, s közben megmérik a vérnyomását. Orthostaticushypotonia esetén a szisztolés nyomásérték minimum 20 Hgmm-mel, a diasztolés nyomásérték minimum 10 Hgmm-mel mutat kevesebb értéket, mint a fekvő, nyugalmi helyzetben mért vérnyomásértékek.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Az alacsony vérnyomást kezelni kell, mely történhet a kiváltó okok megszüntetésével. Ha az alacsony vérnyomást gyógyszer mellékhatása okozza, akkor az orvos változtathat a szedett mennyiségen, vagy ha ez nem lehetséges, alternatív megoldás írhat elő.

Ha a hypotoniának szervi okai vannak, akkor további vizsgálatokkal és kezelésekkel jelentősen csökkenthető az alacsony vérnyomás kockázata, vagy esetlegesen meg is szüntethetők a tünetek.

Amikor azonban az alacsony vérnyomás okai nem deríthető ki, akkor általánosan bevált módszerek használhatóak. Ilyen módszer a szervezetbe bevitt sómennyiség növelése, de ez csak akkor alkalmazható, ha a hypotoniát nem kiséri hipertónia is. Utóbbi esetben ugyanis a magasabb sóbevitel tovább növelheti a magas vérnyomást.

A sportolás életvitelbe történő illesztése hatékony segítség lehet az alacsony vérnyomás ellen, ahogy bizonyos alvási szokások megváltoztatási is.

Orthostaticus hypotonia esetén a betegnek javasolt, hogy fekvő helyzetből lassan és fokozatosan keljen fel, így kevésbé terheli meg vele a szervezetét.

A gyógyszeres kezelés viszonylag ritka az alacsony vérnyomás esetén, mivel számítani kell az alkalmazott szerek mellékhatásaira. Az ergotamin-származékok javítják a vér visszaáramlását, az adrenalin- és noradrenalin-származékok viszont a vegetatív idegrendszer működését segítik elő. Szintén elérhetőek olyan gyógyszerek is, melyek segítenek visszatartani a nátriumiont a vesékben, így emelve a testben keringő vér mennyiségét. Mindegyik gyógyszertípus alkalmas lehet az alacsony vérnyomás leküzdésére.