Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Szív és keringés

A magas vérnyomás (Hipertónia)

Sajnálatos módon a magas vérnyomás manapság már népbetegségnek számít, a becslések szerint a fejlett országokban a lakosság legalább 15%-a szenved tőle. Így mindennél fontosabb a lehető legkorábban felismerni a magas vérnyomást, megelőzve ezzel a gyakran súlyos szövődményeket.

A magas vérnyomást az orvosi szakma három részre osztja.

  • Az I. fokozatú vagy enyhe hipertónia 140 és 159 Hgmm közötti szisztolés, illetve 90 és 99 Hgmm közötti diasztolés nyomást jelent.
  • A II. fokozatú vagy középsúlyos hipertónia jellemzője a 160 és 179 Hgmm közötti szisztolés, illetve 100 és 109 Hgmm közötti diasztolés értéke. A legsúlyosabb,
  • III. fokozatú vagy súlyos hipertónia pedig 180 Hgmm-nél nagyobb szisztolés, illetve 110 Hgmm-nél magasabb diasztolés nyomásnál kerül megállapításra.

Jellemzően a magas vérnyomásra utaló tünet az erős, lüktető fejfájás, a szédülés, a hányinger vagy hányás, az elhomályosuló látás, esetlegesen görcsök vagy az orr vérzése. Ha ilyen panaszokat észlel valaki, akkor legalább három alkalommal megismételt vérnyomásmérés szükséges a diagnózis kimondásához, ahol a mérések között eltelt legalább 1-1 hét.

A nem kezelt hipertónia számos szövődményt okozhat. Az artériák fala a rájuk nehezedő nagyobb nyomás miatt megkeményedik, megvastagodik, emiatt szívinfarktus következhet be. Az aneurizmával diagnosztizált betegek számára még problémásabb lehet a magas vérnyomás, hiszen az amúgy is gyengébb érfal kiszakadhat.

Fontos szövődmény még a szívmegnagyobbodás is. A szívnek a megnövekedett nyomás miatt nagyobb erőt kell kifejtenie, így megvastagodik. A vastagabb izom vérellátása egyre romlik, ami a szív leállásához vezethet.

A magas vérnyomás miatt az agyban megrepedhet egy ér, amely stroke-ot okozhat. Az erek károsodása azonban a test más részeiben is veszélyes, így a magas vérnyomás miatt megvastagodó erek vesekárosodást vagy a szem (látás) károsodását is okozhatják.

Napjainkban az egészségtelen életmód miatt fontos beszélni a metabolikus szindrómáról is, amelynek része a magas vérnyomás, a magas rossz koleszterin-, illetve az alacsony jó koleszterin szint, a magas inzulinszint és még számos más elem. Amennyiben valamelyik tünet már jelentkezett az emberi szervezetben, idővel a szindróma többi eleme is jelentkezhet, így például cukorbetegség, szívproblémák vagy stroke fejlődhet ki.

A magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomás kezeléséhez a legtöbb esetben szükséges a beteg életmódváltoztatása, több sport, egészséges étkezés, csökkentett sóbevitel beiktatása az életvitelbe. A kialakult betegségnél azonban gyakran már orvosi kezelés, gyógyszerek is szükségesek. Ezt a kezelőorvos a meglévő magas vérnyomás súlyossága, illetve az esetlegesen kialakult szövődmények alapján állapítja meg.

A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a különféle típusú vízhajtók. A vízhajtók miatt csökken a vér térfogata, mely így kisebb nyomást fejt ki az érfalra.

A béta blokkolók már csökkentik a szív munkavégzésének intenzitását, így kisebb lesz a vérnyomás. A csökkentett munkavégzés miatt csökken a szívproblémák kialakulásának a veszélye, vagy ha már kialakult valamilyen kezdeti stádiumú probléma, akkor megakadályozhatják annak előrehaladottságát.

Az ACE gátlók meggátolják egy angiotenzin-konvertáló enzim nevű enzim képződését, mely felelős az angiotenzin II létrejöttéért. Utóbbi miatt csökken a vesében kiválasztott víz és nátrium mennyisége. Az ACE gátlók segítségével kitágulnak a vesék erei, melyek több víz és nátrium kiválasztásával csökkentik a vérnyomást.

Az angiotenzin II receptor gátlók (ARB) az angiotenzin II termelését nem, viszont hatását gátolják, így lazítva el az érfalakat. Szintén az erek izomzatát lazítják el, illetve a szívteljesítményt fogják vissza a kalcium csatorna blokkolók.

A renin gátlók egy viszonylag új kezelési mód a magas vérnyomásban szenvedők részére, ezek renin inhibitor néven férhetők hozzá. A renin a vesében termelt enzim, mely az angiotenzin II létrejöttéhez szükséges angiotenzin I képződéséhez szükséges. A renin gátlók így az angiotenzin I képződésének megakadályozásával korábban avatkoznak be az enzimek termelődésébe, mint a fent említett ACE- vagy ARB gátlók.

Természetesen a fentiekben ismertetett megoldások közel sem teljesek, hiszen a magas vérnyomásra alkalmazhatóak még alfa- illetve alfa-béta blokkolók, értágítók vagy olyan gyógyszerek, melyek közvetlenül a központi idegrendszerre hatnak. A gyógyszerek ideális mixét kizárólag szakorvos tudja összeállítani!

Vérnyomás csökkentése

Különösen a magas vérnyomásnál fontos megemlíteni, hogy léteznek természetes vérnyomáscsökkentő anyagok is. Ezek alkalmazásával hatásosan megelőzhető a kórosan magas vérnyomás kialakulása, vagy annak meglétekor csökkenthetik a nyomásértékeket.

Szintén fontos beszélni arról, hogy az egészségesebb táplálkozáshoz köthető testsúlycsökkenéssel, a normál testsúly elérésével akár 5-20 Hgmm-rel is csökkenthető a vérnyomás 10 leadott kilogrammonként. A normál testsúly jellemzésére leggyakrabban használt indexszám a BMI (testtömegindex), amely a kilogrammban mért testtömeget mutatja meg, elosztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. A 18,5 és 24,9 közötti BMI értékek számítanak normálisnak.

Fontos, hogy megfelelő legyen a sóbevitel a szervezetbe, de ne legyen túlzott mértékű sem! Naponta maximum 2,4 gramm nátrium bevitele javasolt, amely 6 gramm konyhasóban van jelen. Különösen magas sótartalma lehet a feldolgozott élelmiszereknek, konzerveknek, így minden esetben érdemes megtekinteni az élelmiszer sótartalmát a csomagolásán.

A rendszeres testmozgás is aktívan csökkentheti a magas vérnyomást, heti legalább 4 alkalommal végzett fél órás testmozgás akár 4-9 Hgmm-rel is csökkenti a nyomásértékeket. A túlzott alkoholfogyasztás elkerülése is segít, ha a férfi beteg 2 sörnél vagy 2 dl bornál, illetve a női beteg ennek a felénél kevesebb alkoholmennyiséget fogyaszt, az további 2-4 Hgmm-rel csökkentheti a vérnyomást.

Az oxidatív stressz folyamán a prooxidánsok és az antioxidánsok aránya felborul, s a keletkező szabadgyökök bizonyítottan számos betegség forrásául szolgálnak. Az oxidatív stressz csökkentésére kiválóan alkalmas a természetes forrásból származó C-vitamin, így rendszeres fogyasztása életbevágó. Emellett a C-vitamin kiválóan alkalmas a magas vérnyomás megelőzésére, illetve a már meglévő magas vérnyomás csökkentésére.

A lenmag és a lenmagolaj is természetes vérnyomáscsökkentő, nem mellesleg csökkentik az érelmeszesedést, az ízületi gyulladásokat és az izmok fájdalmát. Hasonlóan hatékony vérnyomáscsökkentő a fokhagyma is, mivel tágítja az ereket.

A fentieken kívül a fagyöngy és a galagonya is hatásosan csökkentheti a vérnyomást, beállíthatja a szívritmust és ahogyan a fent említett természetes szerek esetében, gátolja az érelmeszesedést is.

Magas vérnyomás esetén érdemes kipróbálni a különféle gyógyteák alkalmazását is, a csalán-, bazsalikom-, fekete ribiszke- és aranyvessző teák mind rendelkeznek olyan hatással, mely sikeresen alkalmazható a vérnyomás kedvezőbbé tételére.