Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Szív és keringés

Szívizomgyulladás

Panaszok

Myocarditis és endocarditis: a panaszok sokrétűek és nem mindig jellegzetesek: láz, tachycardia, szorongás, nehézlégzés, fáradékonyság, sápadtság, alacsony vérnyomás.

Pericarditis: láz, tachycardia, fájdalom a mellkasban.

A szívizomgyuladás okai

A szívizomgyulladás legygyakrabban a szervezet más gyulladásos folyamatainak következménye:

  • általános fertőzések, pl. vírusfertőzés, diphtheria, scarlatina,
  • súlyos műtétek,
  • rheumás láz,
  • gennyes góc a szervezetben, pl. mandulagyulladás,
  • fogászati kezelés
  • nem steril injekció (pl. narcomaniában).

A gyulladás a szívben úgy jön létre, hogy a kórokozó a véráramon keresztül jut oda. Attól függően, hogy a szív melyik része érintett, beszélünk a szívizom (myocarditis), a szívbelhártya (endocarditis), vagy a szívburok (pericarditis) gyulladásról.

A szívizomgyulladás lehetséges következményei

Endocarditis: kezeletlenül legtöbször halállal végződik. A kezelt endocarditis csak napok múltán javul. Szívbillentyűhiba is kialakulhat. A billentyűk zsugorodnak, összetapadnak vagy működésében elégtelenné válhatnak.

Myocarditis: súlyos formája szívmegállás miatt halált okozhat.

Pericarditis: általában nem életveszélyes. Ha azonban a szívburokban folyadék halmozódik fel, veszélyessé válhat, mert a szívet összenyomja és működésében akadályozza.

Hogyan előzhetjük meg a szívizomgyulladást?

Endocarditis: szívbillentyű-betegségben szenvedő betegeknek megelőzésül ajánlatos műtétek kapcsán antibiotikumot adni.

Pericarditis és myocarditis: nincs lehetőség a megelőzésre.

A myocarditis elég gyakran észrevétlen kísérője a megfázásnak. Ezért tanácsos, hogy megfázás után egy hétig ne érje a beteget fizikai megterhelés.

Kezelés

Mivel a panaszok nagyon változatosak, az orvos gyakran nehezen tudja megállapítani a helyes diagnózist. Szükséges a röntgen-, laboratóriumi és EKG-vizsgálat. Igazolt diagnózis esetén szigorú ágynyugalom, kórházi ápolás szükséges.

Gyógyszerek

Abban az esetben, ha a gyulladást baktérium okozza, az orvos megfelelő antibiotikumot rendel, ezenkívül, ha szükséges, fájdalomcsillapítót és gyulladásgátló gyógyszereket, mint pl. kortizon.

Műtét

Pericarditis: a szívburok akut gyulladása esetén szükségessé válhat a felgyülemlett follyadék leszívása egy tű segítségével.

Endocarditis: olykor a fertőző gócot azonnali szívbillentyű-műtéttel távolítják el, máskor viszont csak évek múlva válik szükségessé a műtét.

A szívizom betegségei (cardiomyopathiák)

Cardiomyopathiának a szívizom veleszületett vagy szerzett betegségeit nevezik.

Hypertophiás cardiomyopathia: a szívizom megvastagodott.

Congestiv cardiomyopathia: a szívizomzat ismeretlen okból meggyengül és elvékonyodik, többé nem pumpál olyan erősen, mint kellene.

Restrictiv cardiomyopathia: a szívkamrák fala merevvé válik és nem tágul.

Panaszok

A cardiomyopathiák gyakran a szívgyengeséghez vagy más szívbetegséghez hasonló panaszokat okoznak. A cardiomyopathia fajtája szerint a panaszok különbözőek.

Hypertrophiás cardiomyopathia: légszomj, angina pectorisos panaszok, szívdobogás.

Congestiv cardiomyopathia: szívgyengeség és szívritmuszavarok.

Restrictiv cardiomyopathia: légszomj, fáradékonyság, szívgyengeség.

Okok

A cardiomyopathiák okai gyakran ismeretlenek. Kiváltó faktorok lehetnek öröklődés, szívizomgyulladások, alkohol, gyógyszerek, szívdaganat, különböző táplálkozási betegségek stb.

Lehetséges következmények és szövődmények

A cardiomyopathiák gyakran nagyon súlyos betegségek, erősen csökkent életkilátással. A betegség azonban bármely stádiumban megállhat, sőt javulhat.

Kezelés

A cardiomyopathia diagnózist többnyire csak körültekintő vizsgálatok (EKG-, röntgen- stb.) után lehet kimondani. A panaszok egyéb lehetséges okát először ki kell zárni (pl. magas vérnyomás, szívbillentyű-betegségek, szívinfarktus stb.).

A kezelés gyakran nagyon nehéz és alapos szaktudást igényel. Különböző gyógyszerek használatosak (pl. ACE-gátlók, vízhajtók, antiarrhytmiás szerek, digitálisz stb.). Némely esetben szívtranszplantáció a megoldás.